Brioche bol
Wij zijn dol op brood bakken, met slechts een paar ingrediënten (bloem, water, gist en zout) krijg je al een fantastisch resultaat. Een brioche bol is wat ons betreft het perfecte hamburgerbroodje. Maar ze zijn ook heerlijk bij het ontbijt met een lik roomboter en jam. Super zacht, tikkeltje zoet en vooral heel romig. Yes! Dat komt doordat het deeg heel rijk is. Er gaat melk in, eieren en veel boter. De truc is om het zo lang te kneden dat het een heel elastisch deeg wordt. En met een portie liefde en geduld krijge je hele lekkere zachte broodjes.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 10 st/
- 500 gr bloem
- 200 gr boter (kamertemperatuur)
- 2 + 1 eieren
- 200 ml lauwe melk
- 3 el suiker
- 9 gr gist
- 10 gr zout
- Sesamzaad
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Meng de melk met de suiker en de gist. Laat dit even staan, totdat de gist gaat werken. Als het mengsel gaat schuimen is het klaar om gebruikt te worden.
Doe de bloem met het zout in de kom van je keukenmachine. Voeg de eieren en het melkmengsel toe en kneed er een soepel deeg van.
Zodra het deeg zich een bal vormt, voeg je beetje bij beetje de boter toe. Kneed net zolang totdat alle boter is opgenomen en je een heel elastisch deeg hebt. Als je er aan trekt, moet er een soort kauwgombaleffect ontstaan. Leg het deeg in met olie ingevette kom, draai even om en dek af met een natte theedoek. Laat het deeg op een warme plek, een uur rijzen.
Stort het deeg op je werkblad en druk de lucht eruit met je vingers. Verdeel het deeg in 10 gelijke stukken. Haal de buitenkanten naar binnen zodat er een bolletje ontstaat. Maak het bolletje verder rond door het even rond te draaien. Leg ze dan op een bakplaat bekleed met bakpapier. Laat de brioche bollen nog een uur rijzen onder een natte theedoek.
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Bestrijk de brioche broodjes met wat losgeklopt ei en bestrooi eventueel met (zwart) sesamzaad.
Bak de broodjes in 20 minuten af in de voorverwarmde oven. Laat ze volledig afkoelen. Je kan de broodjes ook invriezen.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in