mac & cheese met bloemkool

Mac & Cheese met bloemkool

Mac & Cheese is een echte allemansvriend toch? Romige pasta met heel veel kaas. Niet echt gezond, wel heel lekker. Maar zo in het nieuwe jaar mag het allemaal wel weer een stukje voedzamer. En daarom heb ik in plaats van een romige bechamelsaus met veel roomboter en melk een saus gemaakt op basis van bloemkool. En dat werkt perfect. Yes! Ziet er uit als bechamel (kan je ook leuk je kids mee foppen) en smaakt net als kaassaus. Maar ondertussen krijg je met deze Mac & Cheese dus wel extra vitamines binnen. Fijn he?

Moeilijk? Nee hoor, helemaal niet

Nu denk je misschien wat een gedoe. Maar dat is het echt niet. Deze bloemkoolsaus is echt zo gemaakt. Het is gewoon een kwestie van bloemkool koken, pureren en op smaak brengen.

Kidsproof

Dit recept voor Mac & Cheese is kidsproof. Ik heb een pittige oude geraspte kaas gebruikt, maar je zou ook Parmezaan of een belegen kaas kunnen gebruiken. Proef de saus wel even voordat je hem bij de pasta voegt, hij kan best wel wat pit gebruiken. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat je het weten op social media?

mac & cheese recept
mac & cheese met bloemkool

Ingrediënten voor 4 personen

  • 250 gr grote macaroni (ik gebruikte pipe rigate)
  • 500 gr bloemkool (in roosjes gesneden)
  • 125 ml melk
  • 60 gr geraspte oude kaas
  • 1 teentje knoflook
  • 1 bouillonblokje
  • Handje peterselie
  • Peper en zout
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Kook de pasta gaar in water met zout zoals op de verpakking vermeld staat. Giet af en zet apart.  Verwarm ook alvast de oven voor op 200 graden hetelucht.

  2. Zet een andere pan klaar met kokend heet water en voeg hier een bouillonblokje en de bloemkoolroosjes aan toe. Kook de bloemkool in 12 – 15 minuten gaar.

  3. Doe de helft van de bloemkool in een blender (of gebruik een staafmixer). Voeg een teentje knoflook en de melk toe. Blend dit tot een gladde saus. Voeg eventueel nog een scheutje extra melk toe als de saus te dik is. Ik heb de dikte van bechamelsaus aangehouden. Hak de peterselie en voeg dit samen met 40 gr kaas bij de saus. Breng de saus op smaak met peper en zout.

  4. Meng de bloemkoolsaus door de pasta en voeg de resterende bloemkoolroosjes toe. Giet het over in een ovenschaal. Garneer de Mac & Cheese met de overgebleven kaas en plaats de schaal voor ongeveer 10 minuten in de oven. De Mac & Cheese is klaar als de kaas lekker gesmolten is.

mac & cheese gezond
mac & cheese met extra veel groente

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

3.9 (71 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in