Kaiserschmarrn met kersencompote
Als je naar Oostenrijk gaat dan eet je vast en zeker Kaiserschmarrn, apfelstrüdel en Wiener schnitzels. En bratwurst. Nu zijn we niet altijd in de gelegenheid om naar Oostenrijk te reizen en daarom delen we ons Kaiserschmarrn recept met jou. Zodat je het altijd thuis kan maken. En altijd kan genieten van deze Oostenrijkse pannenkoek.
Wat is Kaiserschmarrn?
Kaiserschmarrn is een soort luchtige pannenkoek die je in stukjes breekt en licht krokant bakt. Hij hoort dus een beetje krokant te zijn. Fluffy en crispy tegelijk. Dat effect krijg je door de pannenkoekstukjes na het breken nog even kort te bakken in wat roomboter. Voor een extra krokant laagje kan je een lepel suiker mee bakken, dat gaat karamelliseren en wordt erg knapperig. Wel heel zoet trouwens.
Zelf Kaiserschmarrn maken
Zelf Kaiserschmarrn maken is dus heel makkelijk. Het wordt vaak gegeten met fruitcompote, jam of appelmoes. Wij maken er een snelle kersencompote bij. Van dieprvieskersen, die hebben we altijd in huis. Echt een lekker combi, de krokante stukjes Kaiserschmarrn met de frisse kersen, afgetopt met heel veel poedersuiker. Yum!
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 pers.
- 4 eieren (gesplitst)
- 200 gr bloem
- 2 el suiker
- 275 ml melk
- Snuf zout
- Roomboter (om in te bakken)
Kersencompote
- 200 gr diepvrieskersen
- 1 el suiker
- 2 tl maïzena + 1 el water
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Begin met de kersencompote. Kook de kersen op een zacht vuur met een klein scheutje water en een el suiker tot compote.
Zodra de kersen een klein beetje kapot gaan en het meer een saus begint te worden voeg je een papje toe van de maïzena met een el water. Breng dit al roerend nog even kort aan de kook. Je zal zien dat het dikker wordt. Zet het vuur uit en laat de compote afkoelen. Na het afkoelen wordt de kersencompote nog dikker.
Voor de Kaiserschmarrn splits je de eieren. Mix de eiwitten in een schone en vetvrije kom tot stevige pieken.
Klop de eidooiers met de suiker, de bloem, de melk en een snuf zout tot een dik en egaal pannenkoekenbeslag. Ik heb dit met een garde geklopt
Vouw de eiwitten er tenslotte met een spatel voorzichtig doorheen. Je krijgt een heel luchtig beslag.
Verhit een flinke klont roomboter in een koekenpan. Voeg een laag beslag toe van ongeveer 1 cm dikte. Het hangt dus van de grootte van je pan af, in hoeveel sessies je dit gerecht kunt bakken.
Bak de onderkant van de Kaiserschmarrn goudbruin. Bij een kleinere pan duurt dit ongeveer 3 tot 4 minuten. Draai de pannenkoek om en bak ook de andere kant goudbruin. Het is niet erg als de pannenkoek breekt.
Breek de Kaiserschmarrn vervolgens in stukjes met een spatel. Voeg nogmaals een klont roomboter toe en bak de stukjes rondom aan en gaar. Voor een extra crispy effect voeg je een lepel suiker toe en bak je dit mee.
Serveer de Kaiserschmarrn met de kersencompote en poedersuiker. Serveer meteen.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recept bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in