Kaaskroketten
Deze heerlijke kaaskroketten moet je echt een keer maken. En het klinkt echt veel ingewikkelder dan het is. Met ons recept kan het niet mis gaan. We maken eerst de groentebouillon, dan de roux en hier maak je vervolgens de lekkerste kaaskroketjes mee. Je kunt ze zo klein of groot maken als je zelf wilt. Lekker voor bij de borrel, op een broodje of bij de friet/patat. Je kunt het jezelf nog iets makkelijker maken door kant-en-klare groentebouillon te gebruiken. Het recept van deze kaaskroketten is een echt bakkersrecept. We hebben deze gemaakt tijdens een leuke workshop. Probeer het ook eens! Of maak deze garnalenkroketjes, ook echt een heerlijk borrelhapje.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 16st.
Groentebouillon
- 4 sjalotjes
- 15 peperkorrels
- 60 gr prei
- 50 gr wortel
- 50 gr knolselderij
- 8 gr zout
- 650 gr water
Roux
- 80 gr roomboter
- 100 gr bloem
- 500 gr groentebouillon
- 6 gr gelatine
- 30 gr water
- 100 gr ei
- 250 gr geraspte oude kaas
- 20 gr bladpeterselie
Paneren
- 4 eieren
- Paneermeel fijn (of bloem)
- Paneermeel grof
- Zonnebloemolie (om in te bakken)
Mosterdmayonaise
- 2 el mayonaise
- 1 el mosterd
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Begin met het maken van de groentebouillon. Verwarm de groenten met de kruiden en peperkorrels in olijfolie.
Voeg het water met het zout toe en laat trekken totdat de bouillon voldoende smaak heeft. Je kunt uiteraard ook gewoon een blokje gebruiken.
Zeef de bouillon en laat deze koud worden.
In de tussentijd maak je de roux. Laat de roomboter goed uitbruisen in een steelpan. Voeg de bloem toe en laat de roux doorgaren.
Voeg de koude groentebouillon in delen toe en verwarm goed door.
Voeg de gelatine toe en daarna de eimassa. Meng dit snel door elkaar.
Roer de geraspte kaas en peterselie door de salpicon.
Maak eventueel naar smaak af met zout, peper, mosterd of nootmuskaat.
Giet het mengsel in een bak en laat het minimaal 4 uur koelen. Het liefst een hele nacht.
Het is nu tijd om de kaaskroketten te rollen. Zet 3 bakjes klaar, een met fijn paneermeel (of bloem), een met ei en eentje met een grof paneermeel.
Vorm kroketjes van de roux en haal ze door het fijne paneermeel. Houd 75 gram roux per kroketje aan.
Rol de kroketjes vervolgens door het ei en daarna door het grove paneermeel. Zorg dat alle kanten goed bedekt zijn met paneermeel.
Controleer of de kaaskroketjes goed dicht zijn. Als je zeker wilt zijn van niet lekkende kaaskroketten, dan kan je ze eventueel ook dubbel paneren.
Bak de kroketjes in 5-8 minuten af in een pan met olie op een temperatuur van 180 graden Celsius. Je kunt de ongebakken kroketjes ook goed invriezen. Voor het bakken, laat je ze dan in de koelkast ontdooien.
Meng de mosterd met de mayonaise. Serveer de kaaskroketjes met de mosterdmayonaise.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in