Garnalen kroketjes met citroen-mayo
Op zoek naar een origineel en smaakvol hapje om je gasten te verrassen? Probeer dan eens deze garnalen kroketjes! Ze hebben een knapperig korstje en een smeuïge vulling met Hollandse garnalen en peterselie. Het sausje van citroen-dille mayo maakt het geheel helemaal af. Het kost even wat tijd om deze kroketjes te maken, maar geloof ons: het is het wachten meer dan waard. Serveer deze garnaalkroketten als voorgerecht, als onderdeel van een borrelplank of gewoon als snack tussendoor.
Garnalenkroketten: een rijke geschiedenis
Kroketten werden al in de 17de eeuw in Frankrijk gemaakt, vaak van restjes vlees. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd een variant met garnalen geboren in Vlaanderen. Grijze garnaaltjes waren daar namelijk in overvloed aanwezig, wat het een stuk goedkopere vulling maakte. En nog altijd zijn garnaalkroketten een geliefde delicatesse in België. Traditioneel worden ze geserveerd als voorgerecht of snack, geserveerd met gefrituurde peterselie en een schijfje citroen.
Wij maken de garnalen kroketjes met een ragout op basis van boter, bloem en visbouillon. Daar worden vervolgens de gehakte garnalen, peterselie en gelatineblaadjes aan toegevoegd. Nadat het mengsel is afgekoeld, vormen we er kleine worstjes van, die we paneren. Tot slot worden ze heerlijk knapperig gefrituurd in de olie. Het sausje van citroen-dille mayo geeft de garnalen kroketjes een frisse en lichtzure smaak die perfect past bij de zeevruchten.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 12 kroketjes
- 400 gr gekookte garnalen (evt. diepvries, schoongemaakt en gepeld)
- 3 gelatineblaadjes
- 3 takjes peterselie
- 4 takjes dille
- 5-6 el mayonaise
- 1-2 citroenen
- 95 gr roomboter
- 75 + 70 gr bloem
- 350 ml visbouillon
- 1 ei (maat L)
- 100 gr paneermeel
- peper en zout
- olie om te frituren
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Indien je diepvries garnalen gebruikt: ontdooi de garnalen. Haal eventuele schillen er vanaf. Hak ze fijn met een mes of grof in een keukenmachine. Als je kleine, verse Hollandse garnaaltjes gebruikt, kun je die direct gebruiken.
Week de gelatineblaadjes 10-15 minuten in koud water. Hak de peterselie alvast fijn.
Hak voor de dipsaus dille fijn en roer de mayonaise. Rasp de citroenen boven de mayonaise en knijp het sap van 1 citroen boven de mayonaise uit. Roer goed door. Zet tot gebruik in de koelkast.
Smelt de boter in een steelpannetje en doe in 1 keer de bloem (75 gram) erbij, roer 2 minuten goed door en voeg dan beetje voor beetje de bouillon toe. Blijf roeren tot er een mooie dikke gladde ragout ontstaat.
Haal de pan van het vuur en breng op smaak met peper en zout. Roer de garnalen en fijngehakte peterselie erdoor. Knijp de gelatine blaadjes uit en roer ze door de ragout tot ze zijn opgelost. Laat dan de ragout in de koelkast geheel afkoelen.
Tip: verspreid de ragout over een ovenschaal of brownievorm, zo koelt het sneller af.
Zet een bord klaar met bloem (ca 70 gram), een diep bord met een losgeklopt ei en een bord met paneermeel. Vorm, wanneer de ragout goed is afgekoeld, dikke worstjes van 4-5 centimeter. Rol ze door de bloem, daarna door het losgeklopte ei en tot slot door de paneermeel (zet ze eventueel nog een keer in de koelkast), frituur ze in 180 graden circa 3 minuten. Laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier en serveer ze met de citroen-mayo.
Tip: wil je extra knapperige garnalen kroketjes? Paneer ze dan 2 keer, haal de kroketjes na de eerste paneerlaag nog een keer door het ei en daarna door het paneermeel. Hiervoor heb je 1 ei en extra paneermeel nodig.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in