Harira
Wanneer het om de Midden-Oosterse keuken gaat ben ik een beetje van het eclectische koken. Ik combineer allerlei smaken uit de Midden-Oosterse keuken met elkaar. Zonder dat ik me heel erg verdiep of een echte, in dit geval, harira soep (Marokkaanse soep) er zo uit zou moeten zien of zo zou moeten smaken. Waarschijnlijk komt het best wel in de buurt. In Marokko kennen ze ook allerlei varianten van dit gerecht. Een harira soep is in ieder geval een rijkgevulde en gebonden soep met tomaten, kikkererwten en linzen. Dus dat klopt. Maar authentiek is dit recept zeker niet. Daarmee wordt dit recept niet minder lekker.
Hartverwarmende soep vol groenten
Er is natuurlijk helemaal niets mis met een hartverwarmende soep die ook nog eens vol met groenten zit! Om wat Midden-Oosterse smaken toe te voegen heb ik Ras el Hanout gebruikt. Het is een specerijenmengsel wat je in de supermarkt kunt kopen. Omdat het een mengsel is zal elke mix weer anders smaken. De verhoudingen van de verschillende specerijen kunnen natuurlijk anders zijn of bepaalde specerijen worden niet toegevoegd. Meestal bevat het mengsel kurkuma, kaneel, nootmuskaat. Om de soep wat pittiger te maken voeg ik een beetje harissa toe. Wat een soort van sambal is. Je kunt bij deze soep lekker wat platbrood serveren. En wanneer je wilt een flinke schep Turkse yoghurt bij serveren.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 personen
- 3 uien
- 3 tenen knoflook
- 4 stengels bleekselderij
- 4 bospeentjes
- 400 gr kikkererwten (blik)
- 400 gr linzen (blik)
- 140 gr tomatenpuree (blik )
- 800 gr tomatenblokjes (blik)
- 2 tl Ras el Hanout
- 2 tl Harissa
- Peper en zout
Topping
- 30 gr feta
- 1 bosje blad peterselie (verse)
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Hak de uien en knoflook fijn. Snijd de bleekselderij en wortel in stukjes. Doe wat olijfolie in een pan en voeg de bleekselerij, wortel, knoflook en uien toe. Bak ca 5 minuten op laag vuur. Schep de ras el hanout door de groenten en voeg de tomatenpuree toe. Bak nog eens 3 minuten op laag vuur.
Voeg de tomatenblokjes en 150ml water toe en laat 20 minuten zachtjes koken. Schep de harissa door de soep en voeg de kikkererwten en linzen toe tot dat ze goed verwarmd zijn. Breng op smaak met zout en peper.
Garneer de harira met wat verkruimelde feta en grof gehakte bladpeterselie.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in