fbpx
Menu

Tomaten harira soep

Wanneer het om de Midden-Oosterse keuken gaat ben ik een beetje van het eclectische koken. Ik combineer allerlei smaken uit de Midden-Oosterse keuken met elkaar. Zonder dat ik me heel erg verdiep of een echte, in dit geval, harira soep er zo uit zou moeten zien of zo zou moeten smaken. Waarschijnlijk komt het best wel in de buurt. In Marokko kennen ze ook allerlei varianten van dit gerecht. Een harira soep is in ieder geval een rijkgevulde en gebonden soep met tomaten, kikkererwten en linzen. Dus dat klopt. Maar authentiek is dit recept zeker niet. Daarmee wordt dit recept niet minder lekker. 

Hartverwarmende soep vol groenten

Er is natuurlijk helemaal niets mis met een hartverwarmende soep die ook nog eens vol met groenten zit! Om wat Midden-Oosterse smaken toe te voegen heb ik Ras el Hanout gebruikt. Het is een specerijenmengsel wat je in de supermarkt kunt kopen. Omdat het een mengsel is zal elke mix weer anders smaken. De verhoudingen van de verschillende specerijen kunnen natuurlijk anders zijn of bepaalde specerijen worden niet toegevoegd. Meestal bevat het mengsel kurkuma, kaneel, nootmuskaat. Om de soep wat pittiger te maken voeg ik een beetje harissa toe. Wat een soort van sambal is. Je kunt bij deze soep lekker wat platbrood serveren. En wanneer je wilt een flinke schep Turkse yoghurt bij serveren.

4 personen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 3 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 4 stengels bleekselderij
  • 4 bospeentjes
  • 400 gr kikkererwten (blik)
  • 400 gr linzen (blik)
  • 140 gr tomatenpuree (blik )
  • 800 gr tomatenblokjes (blik)
  • 2 tl Ras el Hanout
  • 2 tl Harissa
  • Peper en zout

Topping

  • 30 gr feta
  • 1 bosje blad peterselie (verse)

Zo maak je het

  1. Hak de uien en knoflook fijn. Snijd de bleekselderij en wortel in stukjes. Doe wat olijfolie in een pan en voeg de bleekselerij, wortel, knoflook en uien toe. Bak ca 5 minuten op laag vuur. Schep de ras el hanout door de groenten en voeg de tomatenpuree toe. Bak nog eens 3 minuten op laag vuur. 

  2. Voeg de tomatenblokjes en 150ml water toe en laat 20 minuten zachtjes koken. Schep de harissa door de soep en voeg de kikkererwten en linzen toe tot dat ze goed verwarmd zijn. Breng op smaak met zout en peper. 

  3. Garneer de harira met wat verkruimelde feta en grof gehakte bladpeterselie. 

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk!

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

6 reacties

  • Len
    17 juli 2019 om 13:05

    Ik heb hem uitgeprobeerd. Het was heerlijk! Voor de kleinste gepureerd en ook zo is het heerlijk om te eten

    Beantwoorden
  • Clairevisser
    28 maart 2019 om 19:05

    Ik heb deze soep zojuist met het hele gezin gegeten en zelfs de jongste van 1,5 heeft zitten smullen!! Ik heb wel de harissa weg gelaten ivm met het te pittig worden. Deze soep ga ik zeker aanbevelen bij vrienden en familie en vaker maken!

    Beantwoorden
  • Annika
    29 maart 2019 om 08:39

    Wat leuk om te horen 😊

    Beantwoorden
  • W.D.
    28 maart 2019 om 17:58

    Er zijn weinig dingen die ik echt vies vindt, niet een beetje niet lekker maar echt vies. En dat is Bleekselderij en Koriander maar dat staat niet bij dit recept. Is de bleekselderij noodzakelijk of kan ik het vervangen/weglaten?

    Beantwoorden
  • Annika
    29 maart 2019 om 08:40

    Je kunt het achterwege laten.

    Beantwoorden
  • Maximevb
    13 maart 2019 om 09:36

    Hi Pauline! Dat ziet er super uit, ga het zeker proberen. Er staan nog meer foto’s bij, per ongeluk denk ik. Welke gerechten zijn dat? Die zien er ook heerlijk uit namelijk (:

    Beantwoorden

Reactie plaatsen