fbpx
Menu

Gewokte mosselen met oestersaus en zeekraal

Heb jij wel eens mosselen in de wok bereid? Dat is zo leuk om te doen, heel eenvoudig en superlekker. En supergezond ook. Ik kreeg tijdens mijn tripje op de mosselboot de tip om gewokte mosselen te maken met oestersaus. En dat is zo gek nog niet als je bedenkt dat deze twee vrienden bijna naast elkaar wonen in de Oosterschelde en Waddenzee. Traditioneel wordt oestersaus gemaakt door een bouillon te trekken van verse oesters en deze in te laten koken tot een dikke saus. Dat is vrij prijzig en daarom wordt er tegenwoordig vaak oesterextract gebruikt. Net zo lekker. Ik ben er mee aan de slag gegaan en het resultaat is echt een aanrader.

Uit Zeeland

Wij Nederlanders eten veel te weinig mosselen, het grootste gedeelte van de Nederlandse vangst gaat naar onze zuiderburen. Dat is zo jammer. Mosselen eten heeft echt iets gezelligs vind ik. Hele tafel vol met pannen mosselen, friet of brood erbij, sausjes, witte wijn en bakjes voor de schelpen. Als je iets voor je eten moet doen (in dit geval de mosseltjes uit de schelp halen), geniet je er nog meer van vind ik. En ze komen gewoon uit eigen land, uit Zeeland. Ik was bij de eerste vangst van de bodemcultuur mosselen in Yerseke en de kwaliteit was echt fantastisch. Ze waren al lekker dik en supervol van smaak. Ik proefde er zelfs een rauw, ook heel lekker.

Het is niet moeilijk

Ik kan me voorstellen dat je denkt dat mosselen bereiden heel ingewikkeld is. Maar dat is het echt niet. Het is simpel en ook nog eens heel snel klaar. Waar je even op moet letten is dat je de open schelpen verwijderd, deze zijn vaak niet goed. Voor de rest is het een kwestie van koken of wokken in een beetje vocht, wat smaakmakers erbij en je kan aan tafel. Je kan ook volop variëren en dat maakt het zo’n mooi en veelzijdig product. Maak ze op klassieke wijze met mosselgroente en witte wijn, Thais met kokosmelk of zoals ik nu gedaan heb; lekker Oosters in de wok met zeekraal.

4 personen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 3 kilo Zeeuwse mosselen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 stengels bleekselderij
  • 100 gr zeekraal
  • 1 limoen
  • 2 el sojasaus
  • 1 el oestersaus
  • Scheutje water
  • Olijfolie

Zo maak je het

  1. Begin met het controleren van de mosselen. Spoel ze af onder de kraan en verwijder kapotte en openstaande schelpen. Deze zijn niet goed en moet je weggooien.

  2. Pel en snipper de ui en hak de knoflook  en de rode peper (zonder zaadlijsten) fijn. Fruit dit aan in een wok in wat olijfolie.

  3. Snijd de bleekselderij in stukjes en voeg deze bij de uien. Voeg de sojasaus, de oestersaus en een klein scheutje water toe.

  4. Voeg de mosselen en de zeekraal toe en roer alles even om. Doe de deksel op de wok en laat de mosselen in ongeveer 5 – 6  minuten gaar worden. Schud de pan tussentijds even heen en weer. De mosselen zijn klaar als de schelpen open staan.

  5. Serveer de gewokte mosselen met partjes limoen. Lekker met brood of rijst erbij.

Dit bericht is in samenwerking met Nederlands Mosselbureau , lees mijn disclaimer.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk!

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

4 reacties

  • Kim
    30 augustus 2019 om 08:40

    Groot succes, dit recept voor mosselen, ga ik vaker zo maken!

    Beantwoorden
  • Pauline
    2 september 2019 om 12:11

    Leuk om te horen, dankjewel.

    Beantwoorden
  • Rebecca Palm
    14 augustus 2019 om 07:42

    Hee Pauline, Dit receptje ga ik zeker eens proberen! Ziet er lekker uit. Ik zag in het stukje tekst wat boven het recept staat staan dat je de dichte schelpen moet wegdoen? Ik heb altijd begrepen dat je voordat je met de mosselen gaat koken je die wat open blijven wegdoet en na het bereiden die wat dichtblijven. Klopt dat? Dan weet ik in ieder geval of ik het wel of niet goed doe, begon nu te twijfelen haha. Groetjes, Rebecca

    Beantwoorden
  • Pauline
    19 augustus 2019 om 09:03

    Oh dat staat er inderdaad een beetje onhandig. Voor het koken moet je open schelpen verwijderen. Na het bereiden de dichte.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen