pauline

Alleen een nachtje naar Zeeland (Op bezoek bij)

Alleen een nachtje weg, dat klonk mij als muziek in de oren in de periodes dat Merlijn heel slecht sliep. Een hele nacht doorslapen, dat was het hoogst haalbare op dat moment. Nu vond ik het eigenlijk helemaal niet gezellig om zonder mijn mannen weg te zijn (heb ook helemaal niet goed slapen). Maar het was wel voor een goed doel, ik mocht meevaren op de YE100 om de start van het mosselseizoen te vieren. Iets wat ik altijd al een keer heb willen doen, dus dat kan ik nu van mijn Food Bucket list afstrepen.  Ik heb met eigen ogen gezien hoe de mosselen gevangen worden en ontdekte iets wat ik echt niet wist. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

pauline
Zeeuwse bolus

Lekker varen

Ik werd in Yerseke ontvangen met een Zeeuwse bolus en een kopje koffie. Vrij snel gingen we aan boord van de de mosselboot. Ik dacht dus dat we echt gingen meevaren op een kotter, maar dat was niet helemaal het geval. We voeren op een voormalige kokkelboot en naast ons voer de kotter die de eerste oogst naar boven haalde. Prachtig om te zien. Dit soort tripjes kan je dus als consument ook gewoon boeken. Aanrader!

mosselen seizoen
mosselen seizoen

Mosselseizoen 2019

De mosselen zijn vroeg dit jaar. Meestal vindt de eerste oogst in juli plaats. Dat mosselen alleen verkrijgbaar zijn in maanden met een R erin is achterhaald. Eigenlijk kan je mosselen bijna het hele jaar door krijgen (in de zomeR, heRfst en in de winteR), behalve dus in de lente. De mosselen planten zich voort in april mei. Afhankelijk van deze groei, worden de eerste mosselen eind juni/begin juli gevangen. Deze keer was de eerste oogst van de bodemcultuurmosselen vroeg (op 26 juni). Je hebt ook  hangcultuurmosselen, deze zijn er altijd al een paar weken eerder en groeien zoals de naam al zegt hangend aan touwen. Het eerste mandje werd officieel overhandigd aan Jan Boskamp. “Werelds” vond hij het.

mosselen kweken
eerste mosselen van het jaar
mossel seizoen

Zo groeien ze

Mosselen worden gekweekt. Via gereguleerde visserij en zogenaamde mosselzaad installaties  wordt er op bepaalde momenten in het jaar mosselzaad gevangen (ze noemen het ook wel onderwaterlandbouw). Dit zaad wordt dan vervolgens naar diverse mosselpercelen gebracht in o.a. de Oosterschelde maar ook in de Waddenzee. Daar krijgen de mosselen ongeveer 2 jaar de tijd om te groeien.

eerste oogst mosselen
eerste mosselen van het seizoen
mosselen eten

Zo werkt het

Als de mosselen voldoende gegroeid zijn, gaan ze naar de veiling. Er wordt een monster van de partij genomen en veilingmedewerkers registeren de inhoud van de partij o.m. volume, grootte van de mossel en vleespercentage. Aan de hand daarvan kunnen handelaren op de partij bieden. De mosselen die verkocht zijn worden vervolgens naar verwaterpercelen gebracht waar ze zichzelf schoon spoelen (ontdoen van zand). Deze mosselen worden vervolgens nog ontbaard en ontpokt. Want zoals je ze hierboven op de foto ziet zo zie je ze niet in de winkel. Deze komen rechtstreeks uit de zee. Een heel proces dus waar veel meer bij komt kijken dan enkel wat mosseltjes vissen.

mosselkaravaan
mosselen in jute

Naar het buitenland

Het grootste gedeelte van de mosselen gaat naar het buitenland. Slechts 5 procent blijft in eigen land. Zo weinig! Was ik echt verbaasd over. De rest gaat voornamelijk naar België, Frankrijk en ook Duitsland. Op de eerste dag  van het mosselseizoen werd er ruim 500.000 kilo vervoerd met de zogenaamde mosselkaravaan. Volgens Zeeuwse traditie worden de eerste bodemcultuurmosselen in diverse vrachtwagens vervoerd. Wist je dat dit ook veel in jute zakken gebeurd?

rauwe mossel eten
mosselen rauw eten

Durf jij dit?

Mosselen kun je dus ook rauw eten. Wist je dat? Ik niet en ik moet eerlijk bekennen dat ik ook een beetje huiverig was.  Ik houd ook niet van oesters namelijk. Zou jij dit durven te eten? Maar het was heel lekker, veel uitgesprokener en zilter van smaak dan de gekookte versie. Toch heeft gekookt nog steeds mijn voorkeur. De mosselen van de Oesterij liet ik mijn dan ook goed smaken, sterker nog dit waren de lekkerste die ik ooit geproefd heb. Met zeekraal en lamsoor, echt heerlijk. Ik ga binnenkort aan de slag met een aantal nieuwe recepten. Maar mocht je niet meer kunnen wachten, klik dan even hier voor veel inspiratie..

mosselen koken
mosselen eten
pauline

Dit bericht is in samenwerking met Nederlands Mosselbureau, lees mijn disclaimer.

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in