fbpx
Menu

Stamppot zoete aardappel met broccoli (stoomoven recept)

Een stamppotje terwijl het hoog zomer is? Ja hoor dat kan prima. Ik zou nu zelfs zuurkool met worst en stamppot andijvie kunnen eten (jij ook?), maar het kan ook wat lichter zoals deze stamppot zoete aardappel met broccoli en geitenkaas. Dit recept is eigenlijk ontstaan doordat ik dit als hapje voor Merlijn had bedacht. Die vond het alleen niks (heel verrassend haha), maar ik vond het zelf wel lekker. Dus met wat peper en zout maakte ik er een lekkere maaltijd voor Maurits en mij van. Het is dus een echt family proof recept!

Is een zoete aardappel gezond?

Ik dacht altijd dat een zoete aardappel veel minder koolhydraten bevatte dan haar broertje. En dus ook minder kcal. Maar dat is dus helemaal niet zo. De voedingswaarden zijn vrijwel gelijk. Kan je dan net zo goed gewone aardappelen eten? Ja eigenlijk wel. Met een gewone aardappel is niks mis en die vind ik stiekem nog lekkerder ook. Een zoete aardappel bevat alleen complexere koolhydraten, die worden langzamer opgenomen en geven dus langer een verzadigd gevoel. En anti oxidanten, dus in die zin zitten er wel gezondheidsvoordelen aan. En dan kom je toch weer uit bij het sleutelwoord: balans. Je kan dus prima aardappelen (zowel zoet als normaal) eten als je gezond wil eten, maar wissel het gewoon een beetje af.

Lekker stomen

Ik heb deze stamppot lekker vegetarisch gehouden. Ik mis mijn vlees hierbij ook echt niet. Wil je wel graag iets van vlees erbij eten, grill dan een kippetje of wat gehaktballetjes van kipgehakt. Of spekjes, maar dan is het niet zo gezond meer. Ik heb alle ingrediënten gestoomd in mijn stoomoven. Heb je ook een stoomoven? dan is dit een aanrader! Supermakkelijk want je kan alles tegelijk garen op een bakplaat. Kan je in de tussentijd rustig een koffietje drinken in de zon. Heb je die niet? Dan kan je het ook gewoon koken natuurlijk.

4 personen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 800 gr zoete aardappelen
  • 400 gr broccoli
  • 2 rode paprika's
  • 100 gr zachte geitenkaas
  • Handje verse peterselie
  • Peper en zout

Zo maak je het

  1. Stel de stoomoven in op “Stomen” (100 graden) en kies voor een bereidingstijd van 17 minuten. Heb je geen stoomoven? Kook de zoete aardappel en broccoli dan gaar in water met zout, de paprika houd je in dit geval rauw, maar snijd je wel fijner.

  2. Snijd de zoete aardappel in kleine blokjes. Normaal heeft zoete aardappel wat langer nodig, maar door deze kleiner te snijden is deze tegelijk klaar met de broccoli. Snijd de broccoli daarentegen in wat grovere roosjes. En de paprika in repen. Verdeel alles over een stoomschaal (of bakplaat) en plaats deze in de oven.

  3. Stoom de groentes in ongeveer 15 – 20 gaar in de stoomoven. Check even of je aardappels mooi zacht zijn geworden.

  4. Stamp alles groentes door elkaar. Ik vind het lekker om de broccoli een beetje in tact te houden, dus ik heb de zoete aardappel los gestampt (met een scheutje melk) en de broccoli en de paprika er vervolgens doorheen gespateld. Breng de zoete aardappelstamppot op smaak met peper en zout en wat gehakte verse peterselie.

  5. Verdeel de stamppot zoete aardappel over de borden en garneer met geitenkaas.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk!

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

1 reactie

  • Rena
    6 augustus 2019 om 08:42

    It has been so long ago I used my steamer! Therefore, thanks a lot for this recipe! xx from Bavaria/Germany, Rena www.dressedwithsoul.com

    Beantwoorden

Reactie plaatsen