Courgettebrood met olijven, ham en feta
Voor iedereen die opzoek is naar lunch inspiratie is dit een heel leuk recept. Je zou het als lunch kunnen eten of als tussendoortje. Een paar plakken courgettebrood voor bij een soep zou ook niet misstaan. Je kunt het courgettebrood ook leuk beleggen met iets zoals je ook met een snee brood zou doen. Ideetjes genoeg dus. In dit brood gaat natuurlijk courgette. Maar ook lekkere zoute olijven, reepjes achterham en kaas. Dit recept is niet vegetarisch, maar je zou heel gemakkelijk de achterham kunnen weglaten. Het is sowieso een recept wat je gemakkelijk kunt aanpassen. Voeg bijvoorbeeld ook eens broccoli toe.
Het recept koolhydraatarm maken?
In dit recept zit naar verhouding heel weinig zelfrijzend bakmeel. Voor mij is dat prima, maar wanneer je streng in de koolhydraatarme leer bent dan zou je het zelfrijzend bakmeel ook kunnen vervangen door een ander soort meel zoals speltmeel. Je zou ook kikkererwtenmeel, amandelmeel of quinoameel kunnen gebruiken, dat heb ik echter niet getest voor dit recept.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 1 brood
- 1 el olijfolie
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 100 gr achterham
- 450 gr courgette
- 200 gr feta
- 200 gr ricotta
- 40 gr geraspte oude kaas
- 6 takjes tijm
- 60 gr groene olijven zonder pit
- 6 eieren
- 150 gr speltbroodmeel (of gewone bloem, dat kan ook)
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden (electrisch) of 160 graden (hetelucht). Vet een bakvorm van 20x30cm in met boter. En bekleed daarna met bakpapier.
Snijd de ui en knoflook fijn, doe de olijfolie in een koekenpan en bak de ui en knoflook op laag vuur in 3-5minuten goudbruin.
Rasp de courgette. Hak de olijven grof en verkruimel de feta. Doe alles in een ruime kom en voeg de ricotta en geraspte oude kaas toe. Schep de ui en knoflook door het mengsel. Haal de blaadjes van de takjes tijm en voeg toe. Snijd de ham in reepjes en roer met wat zout door het mengsel.
Roer de eieren los, voeg het bakmeel toe en roer tot het een glad mengsel wordt. Voeg toe aan de courgette mix en roer goed door.
Schep het mengsel in de bakvorm en strijk de bovenkant glad. Bak 40-50 minuten of totdat de bovenkant goudbruin is. Prik met een sateprikker in het courgettebrood om te kijken of het brood goed gaar is. De prikker moet droog uit het brood komen. Zo niet zet dan nog even terug in de oven. Snijd het brood in 10 stukken.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in