fbpx
Menu

Courgettebrood met olijven, ham en feta

Voor iedereen die opzoek is naar lunch inspiratie is dit een heel leuk recept. Je zou het als lunch kunnen eten of als tussendoortje. Een paar plakken courgettebrood voor bij een soep zou ook niet misstaan. Je kunt het courgettebrood ook leuk beleggen met iets zoals je ook met een snee brood zou doen. Ideetjes genoeg dus. In dit brood gaat natuurlijk courgette. Maar ook lekkere zoute olijven, reepjes achterham en kaas. Dit recept is niet vegetarisch, maar je zou heel gemakkelijk de achterham kunnen weglaten. Het is sowieso een recept wat je gemakkelijk kunt aanpassen. Voeg bijvoorbeeld ook eens broccoli toe.

Het recept koolhydraatarm maken?

In dit recept zit naar verhouding heel weinig zelfrijzend bakmeel. Voor mij is dat prima, maar wanneer je streng in de koolhydraatarme leer bent dan zou je het zelfrijzend bakmeel ook kunnen vervangen door een ander soort meel zoals speltmeel. Je zou ook kikkererwtenmeel, amandelmeel of quinoameel kunnen gebruiken, dat heb ik echter niet getest voor dit recept.

10 plakken

Ingrediënten voor 1 brood

  • 1 el olijfolie
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 100 gr achterham
  • 450 gr courgette
  • 200 gr feta
  • 200 gr ricotta
  • 40 gr geraspte oude kaas
  • 6 takjes tijm
  • 60 gr groene olijven zonder pit
  • 6 eieren
  • 150 gr speltbroodmeel (of gewone bloem, dat kan ook)

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (electrisch) of 160 graden (hetelucht). Vet een bakvorm van 20x30cm in met boter. En bekleed daarna met bakpapier. 

  2. Snijd de ui en knoflook fijn, doe de olijfolie in een koekenpan en bak de ui en knoflook op laag vuur in 3-5minuten goudbruin.

  3. Rasp de courgette. Hak de olijven grof en verkruimel de feta. Doe alles in een ruime kom en voeg de ricotta en geraspte oude kaas toe. Schep de ui en knoflook door het mengsel. Haal de blaadjes van de takjes tijm en voeg toe. Snijd de ham in reepjes en roer met wat zout door het mengsel. 

  4. Roer de eieren los, voeg het bakmeel toe en roer tot het een glad mengsel wordt. Voeg toe aan de courgette mix en roer goed door. 

  5. Schep het mengsel in de bakvorm en strijk de bovenkant glad. Bak 40-50 minuten of totdat de bovenkant goudbruin is. Prik met een sateprikker in het courgettebrood om et kijken of het brood goed gaar is. De prikker moet droog uit het brood komen. Zo niet zet dan nog even terug in de oven. Snijd het brood in 10 stukken. 

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

9 reacties

  • Pauline
    9 september 2019 om 10:56

    Dat is inderdaad wel slim.

  • Petra Lafeber
    8 september 2019 om 16:07

    Daar was ik ook een beetje bang voor, uit courgette komt best wel veel vocht zeker in combinatie met zoute producten als kaas. Ik heb de courgette na het raspen eerst in een zeef met wat zout uit laten lekken.

  • Pauline
    19 augustus 2019 om 08:54

    Het kan met zelfrijzend bakmeel maar ook met speltmeel. Het is niet een brood dat het moet hebben van de gluten namelijk.

  • Elles
    16 augustus 2019 om 17:40

    Lekker lijkt me! Maar wat bedoel je met Speltbroodmeel? En Je schrijft dat gewoon Meel ook moet kan, maar beiden moeten toch rijzen voordat het in de oven gaat? Ik zie dat niet in de omschrijving staan namelijk.

  • Hilde Decaluwe
    13 augustus 2019 om 21:28

    Warm of koud serveren?

  • Helen Holstein
    11 augustus 2019 om 18:37

    Heb hem vandaag gemaakt maar wilde niet echt droog worden, de prikker bleef nat uit het brood komen. Uiteindelijk hem maar uit de oven gehaald. Uiteindelijk leek het meer op een dikke omelet dan een brood. Heb het recept precies gevolgd en heb gewone bloem gebruikt. Hij was wel heerlijk.

  • Pauline
    11 augustus 2019 om 11:21

    Het kan allebei eigenlijk

  • Kim
    11 augustus 2019 om 10:50

    Gebruik je bloem of zelfrijzend bakmeel? In het recept staat bloem maar in de inleiding zelfrijzend bakmeel....

  • Rena
    9 augustus 2019 om 09:17

    Such a great recipe with zucchini! xx from Bavaria/Germany, Rena

Reactie plaatsen