Franse uientaart met geitenkaas
Dit Franse uientaart recept is geïnspireerd op het recept van Annabel Langbein uit haar boek de Free Range Cook. Wij hebben er onze eigen twist aangegeven. Als je rode uien karameliseert krijgen ze een heerlijke zoete smaak en dat is een hemelse combinatie met geitenkaas. Heb je nog wat uienchutney over? Gooi dit niet weg, maar bewaar het in de koelkast. Lekker voor op een broodje met kaas of geitenkaas.
Gekarameliseerde uientaart
De ster van dit recept zijn dus de gekarameliseerde uien. Het is heel belangrijk dat je bij het karameliseren het vuur niet te hoog zet. Dan branden je uien namelijk aan en krijgt het niet die zachte, zoete smaak die je wilt. Wij gebruiken in dit recept geitenkaas, maar dit kun je evt. vervangen door feta.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 8 pers.
- 250 gr bloem
- 1 tl zout
- 1 tl bakpoeder
- 220 gr koude boter (in blokjes)
- 4 el ijskoud water
Vulling
- 8 rode uien
- 375 ml water
- 50 gr bruine suiker
- 75 ml balsamico azijn
- 2 el olie
- 150 gr geitenkaas
- 2 tl verse tijm
- Peper en zeezout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Maak eerst de chutney, je zou deze ook al een paar dagen van te voren kunnen maken.
Pel de de uien en snij ze in dunne parten. Doe de uien met de suiker, azijn, de olie en het water in een pan en breng het aan de kook.
Zet het vuur lager en het geheel onder af en toe roeren, gedurende 45 minuten zachtjes pruttelen, totdat alle vocht verdampt is.
Roer het tussentijds door om aanbranden te voorkomen. De uien zijn klaar als ze boterzacht zijn.
Breng de uien op smaak met peper en zout. Laat de chutney wat afkoelen. Maak in de tussentijd het deeg. Kneed alle ingrediënten behalve het water kort in een keukenmachine, of met de hand, totdat er een kruimelig geheel ontstaat.
Tip: Heb je geen zin om zelf deeg te maken? Gebruik dan kant-en-klaar vers quiche,- en taartdeeg.
Voeg dan het water toe meng het tot een soepel deeg.
Rol het deeg uit op een lap bakpapier, tot een grootte van ongeveer 35 cm.
Laat het deeg minimaal 10 minuten rusten in de koelkast.
Verdeel de afgekoelde uienchutney over het deeg.
Verkruimel of verdeel de geitenkaas over de uien en garneer het met tijm.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (hetelucht).
Bak de taart 15 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 180 graden.
Bak de uientaart vervolgens in 35 minuten af.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in