frambozenjam

Frambozenjam

Zelf jam maken klinkt misschien als een project, maar geloof ons: dit frambozenjam recept is zó makkelijk, dat je nooit meer terug wilt naar een potje uit de supermarkt. Je hebt maar drie ingrediënten nodig en het resultaat is fris, fruitig en precies zoet genoeg.

Frambozenjam met maar 3 ingrediënten

Wij maken deze jam het liefst met diepvriesframbozen. Ideaal, want zo kun je het hele jaar door genieten van zomerse smaken – en het is een stuk betaalbaarder dan verse frambozen.

sorbetijs
frambozenjam

Ingrediënten voor 2 potten

  • 500 gr (diepvries)frambozen
  • 150 gr geleisuiker
  • 1/2 citroen (alleen het sap)
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Zet een schoteltje in de koelkast. Dit is voor de geleer-test.

  2. Verwarm de frambozen in een steelpan op een zacht vuur. Voeg eventueel een klein scheutje water toe om het op gang te helpen. Plet het fruit een beetje met een pollepel. Als je van een gladde frambozenjam houdt, kun je het mengsel ook pureren met een staafmixer.

  3. Voeg als het fruit zacht geworden is, de geleisuiker toe. Meng het door elkaar. Voeg het sap van een halve citroen toe. Breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat het zo’n 5 minuten doorkoken.

  4. Verdeel een lepel frambozenjam op het koude schoteltje. Stolt de jam meteen, dan is deze klaar. Zo niet, kook hem dan nog een paar minuten langer.

  5. Schenk de jam in schone, gesteriliseerde potten.

    Dit is heel belangrijk om de jam goed te houden! Was hiervoor de glazen pot en de deksel eerst grondig af met heet water en afwasmiddel (of in de vaatwasser). Kook ze vervolgens 10 minuten in een pan ruim water. Haal de potten eruit met een tang en laat ze ondersteboven uitlekken op een schone theedoek. Raak de binnenkant niet meer aan. Vul ze daarna met de jam en sluit de potten meteen af.

  6. Laat de frambozenjam een nachtje opstijven in de koelkast en dan is de jam klaar voor gebruik. Lekker op een vers croissantje.

Variatietips

  • Liever wat zoeter? Gebruik sinaasappelsap in plaats van citroen.
  • Fan van stukjes fruit in je jam? Laat de staafmixer achterwege en plet het fruit grof met een vork.
  • Extra smaak: voeg wat vanille-extract of een scheutje rozenwater toe.

Jam bewaren

Als de potten goed gesteriliseerd en vacuüm afgesloten zijn, kun je ze op een koele, donkere plek enkele maanden tot wel een jaar bewaren. Eenmaal geopend bewaar je de frambozenjam in de koelkast en is deze nog zo’n 1 tot 2 weken lekker. Gebruik steeds een schoon lepeltje of mes, zodat je de jam langer goed houdt.

frambozenjam

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.8 (10 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

 

Stuur me de recepten