Brioche brood met frambozen

Homemade briochebrood met frambozenjam

Er gaat niets boven de geur van versgebakken briochebrood. Dit zachte, lichtzoete brood met een vleugje vanille en citroen geven we een megalekkere twist door een laagje zelfgemaakte frambozenjam en een krokante topping van amandelschaafsel. Perfect als luxe ontbijt, bij de brunch of gewoon als verwenmomentje bij de koffie.

Briochebrood: helemaal homemade

Het fijne aan dit brioche recept? Je maakt het helemaal zelf, van het luchtige deeg tot de friszoete jam. Het vraagt wat geduld (want goed briochedeeg moet rijzen), maar geloof ons: het is de moeite meer dan waard. Serveer de plakjes met een lik roomboter of extra jam, en je hebt een brood dat nét zo lekker is als dat van de bakker.

Brioche brood met frambozen
Briochebrood met frambozen
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

De nieuwste recepten in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.

Ingrediënten brioche brood

  • 300 gr bloem
  • 7 gr (droge) gist
  • 2 eieren (1 voor het deeg, 1 voor bestrijken)
  • 125 ml volle melk (lauwwarm)
  • 125 gr roomboter (op kamertemperatuur)
  • 1 citroen
  • 2 el suiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 el amandelschaafsel
  • 6 gr zout

Ingrediënten voor frambozenjam

  • 250 gr frambozen (diepvries)
  • 125 gr geleisuiker
  • 1 el citroensap
  • 0,5 tl vanille-extract
  • 0,25 tl rozenwater (optioneel)

Materiaal

  • cakevorm 25 cm, ingevet met boter (of een bakplaat bekleed met bakpapier)
  • schoon potje voor de jam
  • keukenmachine of mixer met deeghaken
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Meng de lauwwarme melk met de gist en 1 eetlepel suiker. Laat dit mengsel 5 tot 10 minuten staan.

  2. Maak ondertussen de jam. Doe de diepvriesframbozen direct in een pan met de geleisuiker en het citroensap. Breng aan de kook en laat circa 12 minuten zachtjes doorkoken, tot de frambozen uit elkaar vallen.

    Roer het vanille-extract en als je het lekker vind het rozenwater toe. Pureer de jam met een staafmixer. Doe terug in de pan en laat nog eens 2 minuten doorkoken. Laat de jam iets afkoelen en giet in een schoon potje. Draai de deksel er op en zet op zijn kop om verder af te koelen.

  3. Doe de bloem, het zout en 1 eetlepel suiker in de kom van een keukenmachine. Voeg het gistmengsel, 1 ei, vanille-extract en citroenrasp toe. Kneed met de deeghaak tot een soepel deeg.

    Voeg beetje bij beetje de zachte boter toe en kneed het deeg tot het elastisch en licht plakkerig is. Dit duurt meestal 15-20 minuten, afhankelijk van de kracht van je machine en hoe snel het deeg de boter opneemt.

    Is alle boter opgenomen, laat de machine dan nog eens ongeveer 10 minuten doorkneden. Gebruik bij voorkeur een machine, want briochedeeg is erg vet en wordt snel te warm bij handmatig kneden.

    Tip: doe tussendoor de ‘windowpane test’. Trek een klein stukje deeg voorzichtig uit elkaar: kun je er bijna een doorzichtig vlies van maken, zonder dat het direct scheurt? Dan is het deeg voldoende gekneed. Lukt dat niet, kneed dan langer. Sommige (oudere) keukenmachines hebben soms tot wel 30 minuten nodig voordat je de juiste structuur krijgt.

  4. Vorm een bal van het deeg, leg het in een licht ingevette kom en dek af met een vochtige doek. Laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen op een warme plaats of tot het in volume verdubbeld is.

  5. Bestuif het werkblad licht met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek (circa 40 x 30 centimeter). Bestrijk het deeg met een dunne laag van de afgekoelde frambozenjam. Rol het deeg vanaf de korte zijde strak op tot een rol.

    Snijd deze rol in de lengte doormidden en vlecht de twee helften om elkaar heen, met de snijkant naar boven voor een mooi effect

    Leg de vlecht in een ingevette cakevorm of op een met bakpapier beklede bakplaat.

  6. Dek het deeg af met een vochtige doek en laat nogmaals 45 minuten rijzen.

    Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte) of 180 graden (hetelucht).

  7. Bestrijk het gerezen deeg met het losgeklopte ei en bestrooi met amandelschaafsel. Bak het briochebrood in 30 tot 35 minuten in de oven tot goudbruin en gaar.

    Laat het briochebrood daarna 5 minuten afkoelen in de cakevorm. Haal uit de cakevorm en laat verder afkoelen op een taartrooster voordat je het brood aansnijdt.

Variatietips

  • Liever een andere vulling? Vervang de frambozenjam door abrikozenjam, lemon curd of zelfs een laagje chocoladepasta.
  • Extra knapperige topping? Meng wat grofgehakte hazelnoten door het amandelschaafsel.
  • Geen fan van citroen? Laat de citroenrasp weg of vervang het door sinaasappelrasp.
Briochebrood met frambozen
Briochebrood met frambozen

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (2 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.