
Boterkoek met koffie en amandel
Deze boterkoek met koffie en amandel is een match made in heaven voor iedereen die gek is op een stevige kop koffie én iets lekkers erbij. Want waarom zou je die twee niet gewoon combineren? De espresso geeft de boterkoek een warme, licht bittere toon die supergoed samengaat met de zoete, smeuïge binnenkant. En die geur als hij in de oven staat… zó lekker.
Boterkoek met koffie: perfect voor visite
Wij maken ‘m graag als er visite komt (hij ziet er meteen feestelijk uit, zeker als je er nog wat geschaafde amandelen over strooit), maar ook gewoon voor een rustig koffiemomentje in het weekend.
Deze boterkoek smaakt perfect bij een cappuccino of espresso. Een klein stukje is al genoeg. Maar zeg nooit nooit tegen een tweede… 😉
Hét ingrediënt van deze koffie boterkoek
Voor dit recept gebruiken we espresso, gezet met de L’OR Supremo koffiecapsules – een koffie met karakter. De donkere, licht rokerige smaak en fruitige ondertoon passen perfect bij de zoete boterkoek. Wat wij zo fijn vinden: ondanks het intense aroma is de smaak mooi rond en niet te zwaar. Gemaakt van 100% Arabica bonen, dus je proeft echt kwaliteit.
Deze koffie geeft de boterkoek net dat beetje extra diepgang, zonder te overheersen. Een klein detail, maar het prikkelt al je zintuigen.



De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 10 stukjes
- 30 ml espresso (L'OR Supremo koffiecapsules of koffiebonen)
- 275 gr roomboter (+ extra voor invetten, op kamertemperatuur)
- 2 eieren
- 280 gr bloem
- 175 gr lichtbruine basterdsuiker
- 0,5 tl amandelaroma
- 2 el amandelschaafsel
- snufje zout
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Zet de espresso en laat afkoelen. Zorg alvast dat je boter op kamertemperatuur is.
Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de zijkanten van de vorm goed in met boter.
Tip: je kunt eventueel ook een speciale boterkoekvorm gebruiken; deze heeft een dichte onderkant, dan weet je zeker dat er geen beslag uit lekt tijdens het bakken.
Klop met een mixer de boter samen met 1 ei, suiker en amandelaroma in circa 5-7 minuten tot luchtig. Voeg beetje voor beetje de espresso toe en mix opnieuw tot de espresso volledig is opgenomen.
Voeg in delen de bloem en het zout toe en mix tot één geheel. Verdeel het mengsel over de ingevette bakvorm en strijk de bovenkant glad.
Laat de boterkoek nu het liefst 1 uur opstijven in de koelkast. Dit is niet essentieel, maar zorgt wel voor een extra mooi resultaat.
Verwarm de oven voor op 180 graden (onder- en bovenwarmte) of 160 graden (hetelucht).
Strijk de bovenkant van de opgesteven boterkoek extra mooi glad met de bolle kant van een lepel. Kerf, wanneer je dat leuk vindt, er met een scherp mesje een mooi patroon in. Bestrijk met 1 losgeklopt ei. Bestrooi met de geschaafde amandelen en bak in ongeveer 25 minuten in de oven tot goudbruin.
De boterkoek komt nog een beetje zacht uit de oven, daarom is goed afkoelen essentieel.
Laat de boterkoek volledig ín de vorm afkoelen op het aanrecht. Dit duurt best een tijdje (zeker tijdens warmere maanden), dus geduld is een schone zaak. Haal de boterkoek vervolgens uit de vorm, snijd in stukjes en serveer.
Variatietip
- Geen fan van amandelaroma? Vervang het door vanille-extract voor een wat zachtere smaak.
- Voeg een klein scheutje koffielikeur toe voor een iets meer volwassen versie.
Bewaartip
Laat de boterkoek goed afkoelen voordat je hem snijdt. Bewaar hem verpakt in plastic folie of in een goed afgesloten trommel, dan blijft hij zeker 3 tot 4 dagen lekker. Al is hij bij ons meestal eerder op…


Dit bericht is in samenwerking met L’OR. Lees hier onze disclaimer.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in