Eclair taart

Eclair taart

Stel je voor: een eclair, maar dan in taartvorm. Deze eclair taart is krokant van buiten, romig van binnen, en afgewerkt met fruit en een flinke swirl gesmolten chocolade. Ehh, daar zeg je toch geen nee tegen?

Eclair taart: viral taartje

Deze eclair taart is de perfecte showstopper voor verjaardagen of wanneer je gewoon zin hebt om iets bijzonders op tafel te zetten. Hij ging viraal op TikTok en YouTube – en wij snappen wel waarom. Je maakt ‘m met zelfgemaakt soezendeeg, een fluweelzachte banketbakkersroom en je favoriete fruit. Denk aan aardbeien, blauwe bessen of frambozen.

Je bakt twee lagen van soezendeeg, wat normaal lekker luchtig en knapperig is. Maar doordat de taart moet opstijven, verdwijnt die luchtigheid een beetje. Maar dat maakt ‘m zéker niet minder lekker. Integendeel: het wordt een soort mix tussen een soes en een romige taart.

Eclair taart
Eclair taart
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

De nieuwste recepten in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.

Ingrediënten voor 8 personen

  • 150 ml water
  • 150 + 300 ml volle melk
  • 250 ml slagroom
  • 3 eidooiers
  • 6 eieren
  • 150 gr roomboter (+ extra voor invetten vorm)
  • 150 gr bloem
  • 25 gr maizena
  • 50 gr suiker
  • 2 el poedersuiker
  • 1 vanillepeul
  • 250 gr vers fruit (aardbeien, blauwe bessen, bramen, druiven)
  • 100 gr pure chocolade
  • 1 mespunt zout

Materiaal

Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden (boven- en onderwarmte) of 180 graden (hetelucht). Vet de bodem en zijkanten van 2 springvormen in met boter en bekleed ze daarna met bakpapier.

    Tip: heb je geen 2 springvormen, bak dan de bodem en de bovenkant van de taart apart van elkaar. Het soezendeeg doorsnijden is heel lastig en daardoor een minder goede optie.

  2. Maak het soezendeeg. Breng hiervoor 150 milliliter melk, 150 milliliter water en 150 gram boter op laag vuur aan de kook in een steelpan. Voeg de bloem en het zout in één keer toe en roer stevig door tot het deeg als een bal loskomt van de pan. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel enkele minuten afkoelen. Voeg daarna één voor één de eieren toe en roer goed door tot een glad, glanzend soezendeeg.

  3. Verdeel het deeg over de springvormen en strijk de bovenkant zo glad mogelijk. Zet in de voorverwarmde oven en bak in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.

  4. Voor de banketbakkersroom klop je de eidooiers met de maizena en een scheutje melk tot een gladde massa. Verwarm in de tussentijd 300 milliliter melk met de suiker en het merg van de vanille. Snijd het vanillestokje open en verwijder het merg met een mes. Laat de suiker oplossen in de melk. Giet de hete melk al roerend, beetje bij beetje bij de eidooiers. Blijf kloppen, anders kunnen de eidooiers gaan stollen.

    Giet het mengsel terug in de pan en breng al roerend aan de kook. Laat het ongeveer 2-5 minuten zachtjes koken, totdat deze de gewenste dikte heeft bereikt. Laat de banketbakkersroom vervolgens al roerend afkoelen zodat de hitte kan ontsnappen.

    Tip: je kunt de room ook verder laten afkoelen in een kommetje, dek dan wel af met folie óp het oppervlak om velvorming te voorkomen.

  5. Laat de bodem van de eclairtaart in de springvorm. Schep de banketbakkersroom op de bodem van de eclairtaart en strijk glad. Leg de bovenkant van de eclairtaart er op. Zet de springvorm in de koelkast en laat 2 à 3 uur opstijven.

  6. Klop de slagroom lobbig met de poedersuiker. Verdeel over de bovenkant van de eclair taart. Versier de taart met vers fruit.

    Smelt de chocolade au bain marie. Laat een paar minuten afkoelen, en drizzle dan over het fruit.

Variatietips

  • Liever wat frisser? Vervang een deel van de banketbakkersroom door lemon curd.
  • Geen vanillestokje in huis? Gebruik vanille-extract of -pasta.
  • Extra crunch? Strooi voor het serveren wat geroosterde amandelschaafsel of nougatine over de taart.
  • Maak de eclair taart extra decadent met een laagje Nutella of hazelnootpraliné tussen de laagjes soes.
Eclair taart
Eclair taart

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (5 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.