
Prei roerbak met krieltjes
Prei roerbak met curry madras: dit is zo’n gerecht dat bewijst hoe lekker simpel kan zijn. Met maar vijf ingrediënten zet je in no time iets warms en hartigs op tafel. De prei en ui worden zacht en zoet als je ze langzaam bakt, en krijgen een kick van grove mosterd en curry madras (of kerrie als je dat in huis hebt). Echt comfort food. Wij eten dit het liefst met krokante krieltjes uit de oven, die je ondertussen mooi goudbruin kunt bakken.
Wat is curry madras?
Curry madras is een milde en aromatische specerijenmix uit het zuiden van India. De melange is vernoemd naar de stad Madras, die nu Chennai heet. Je proeft een warme, bijna fruitige kruidigheid, met dank aan onder andere kurkuma, fenegriekzaad en paprika. Het is zachter dan veel andere currykruiden en daarom heel geschikt voor het hele gezin. Wij gebruiken het graag als alternatief voor gewone kerriepoeder, bijvoorbeeld in deze prei roerbak.



De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 4-6 worstjes (bijvoorbeeld Catalaanse worstjes)
- 600 gr krieltjes
- 20 gr roomboter
- 4 uien
- 400 gr prei
- 2 tl curry madras kruiden
- 1 el grove mosterd
- 25 gr rucola
- olijfolie
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven alvast voor op 200 graden (boven- en onderwarmte) of 180 graden (hetelucht).
Was de krieltjes en halveer ze. Verdeel ze over een ovenschaal, braadslede of bakplaat. Drizzle er wat olijfolie over. Snijd de boter in kleine klontjes en verdeel over de krieltjes. Breng op smaak met peper en zout. Rooster de krieltjes 30 minuten in de oven of tot ze goudbruin en krokant zijn. Schep halverwege om.
Haal de schil van de uien en snijd ze in halve ringen. Was de prei, verwijder het buitenste blad en snijd in ringen. Verhit een scheutje olie in een ruime koekenpan. Bak de ui en prei circa 8 minuten op middelhoog vuur tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn. Voeg de curry madras kruiden en de grove mosterd toe en bak circa 2 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout.
Bak ondertussen de worstjes in een aparte koekenpan, in wat olie in circa 10 minuten goudbruin en gaar (de tijd kan variëren, afhankelijk van de dikte van de worstjes).
Verdeel de geroosterde krieltjes over de borden. Schep de gekruide prei-ui mix erop en leg de worstjes erbij. Garneer met wat rucola.
Variatietip
Je kunt met dit prei roerbak recept alle kanten op. Zin in iets extra’s? Bak wat spekblokjes mee met de ui of serveer er een slavink of een gekookt eitje bij. Ook lekker: een handje rucola eroverheen voor wat pit. En als je geen curry madras in huis hebt, kun je ook gewone kerriepoeder gebruiken.
Bewaartip
De geroosterde krieltjes en prei roerbak kun je prima bewaren in de koelkast, in een goed afgesloten bakje. Zo blijft het zeker 2 dagen goed. Warm alles op in een koekenpan met een scheutje olie. Eventueel even onder de grill zetten voor zo’n fijn krokant randje…


Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in