Custard cakes
Deze custard cakes zijn het soort gebakjes die precies tussen romig, zoet en luchtig in zitten. De zachte cake vul je met zelfgemaakte banketbakkersroom, wat bij elke hap een romige verrassing geeft. Ideaal voor bij een kop koffie of thee, of als traktatie bij een brunch. Plus, het maken van die fluweelzachte vulling is stiekem best therapeutisch — wie houdt er niet van om lekker te roeren in een pan vol vanille-custard?
Zo serveer je de custard cakes
Deze custard cakes zijn op zichzelf al een feestje, maar wil je ze echt op laten vallen? Garneer ze dan met een toefje slagroom en wat vers rood fruit, zoals frambozen of aardbeien. Het zuur van het fruit contrasteert mooi met de zoetigheid van de cake. Serveer ze op een etagère voor een high tea en je hebt direct de showstopper van de tafel te pakken.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 12 st
- 150 gr roomboter
- 150 gr suiker
- 150 gr zelfrijzend bakmeel
- 3 eieren
- Snuf zout
Banketbakkersroom
- 300 ml volle melk
- 3 eidooiers
- 50 gr suiker
- 25 gr maizena
- 1 tl vanillepasta
Materiaal
- mixer
- muffinvorm
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Begin met het maken van de banketbakkersroom. Klop de eidooiers met de maizena en een scheutje melk tot een gladde massa. Verwarm in de tussentijd de melk met de suiker en de vanillepasta. Het is de bedoeling dat de suiker oplost in de melk.
Giet de hete melk al roerend, beetje bij beetje bij de eidooiers. Blijf kloppen, anders kunnen de eidooiers gaan stollen. Giet het mengsel terug in de pan en breng dit al roerend aan de kook. Laat het ongeveer 5 minuten zachtjes koken totdat het de gewenste dikte heeft bereikt.
Laat de banketbakkersroom vervolgens al roerend afkoelen, dit om velletjes te voorkomen.
Verwarm de oven voor op 170 graden (boven en onderwarmte).
Mix de boter met de suiker wit en romig. Mix één voor één de eieren door het beslag totdat deze volledig opgenomen zijn. Spatel het zelfrijzend bakmeel en een snuf zout door het beslag.
Vul 12 holletjes van een muffinvorm elk voor 2/3 met het cakebeslag. Dit gaat het makkelijkste met een ijstang. Verdeel 2 flinke lepels gele room over het midden van het cakebeslag. Het is niet erg als het een beetje uitloopt.
Bak de custard cakes in 20 – 25 minuten af op 170 graden. Laat afkoelen op een rooster (belangrijk: zo kan de onderkant goed drogen!).
Variatietips
Liever een andere vulling? Denk dan eens aan een mokkaroom voor een lekkere koffietwist, of vul ze met lemon curd voor een fris-zure tegenhanger. Je kunt ook wat fijngemalen pistachenoten over de cakes strooien voor een beetje crunch.
Bewaartip
Bewaar de custard cakes in een luchtdichte doos in de koelkast, zo blijven ze 2 tot 3 dagen lekker vers. Voor het serveren kun je ze het beste even op kamertemperatuur laten komen, zodat de banketbakkersroom weer een beetje zacht wordt.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in