Ossobuco
Ossobuco is een klassiek gerecht uit de Italiaanse keuken, specifiek uit de regio Lombardije, en betekent letterlijk ‘bot met een gat’. Het gerecht wordt traditioneel bereid met kalfsschenkel, wat zorgt voor heerlijk mals vlees dat langzaam gestoofd wordt in een rijke saus. Bestel dit vlees dus op tijd bij je slager!
Zo serveer je ossobuco
Serveer het gerecht bijvoorbeeld met een romige risotto milanese; de risotto neemt de heerlijke saus op. Een frisse groene salade met een simpele vinaigrette is ook lekker om erbij te serveren, dat maakt het allemaal wat frisser.
Wil je de stoofschotel nog voller en voedzamer maken? Voeg dan eens wat champignons of paprika toe aan de groentebasis. Dit geeft niet alleen extra smaak, maar ook meer textuur.
Ja, ossobuco is een gerecht dat je tijd en aandacht nodig heeft, maar het eindresultaat is meer dan de moeite waard. Dit is comfort food op zijn best: rijk, smaakvol en perfect om met een groep familie of vrienden van te genieten. Zet een mooie fles rode wijn op tafel en maak van je diner een echte Italiaanse avond. Buon appetito!
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 kilo kalfsschenkel
- 4 stengels bleekselderij
- 2 wortels
- 2 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- Rasp van 1 citroen
- 3 el tomatenpuree
- 2 el bloem
- 40 gr boter
- 300 ml rode wijn
- 800 ml rundvleesbouillon
- 2 takjes verse salie
- 5 gr verse peterselie
- Peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Bestrooi de kalfsschenkels met een dun laagje bloem. Laat de boter schuimen in een braadpan en bak de bebloemde kalfsschenkels op heet vuur langs beide kanten aan. Schep het vlees uit de pan op een bord en zet het vuur lager.
Hak de bleekselderij, wortels, 1 teen knoflook en sjalotten fijn in een keukenmachine. Doe de fijngehakte groenten samen met de tomatenpuree in de pan en bak 5 minuten aan. Doe het vlees terug in de pan en schenk er de rode wijn op. Laat het 5 minuten koken, zodat de alcohol kan verdampen.
Voeg de bouillon toe en schep alles door elkaar. Voeg de takjes salie toe en laat een half uur op laag vuur pruttelen. Zet nu het deksel op de pan en laat nog 2 à 3 uur pruttelen. Het vlees is gaar als het zo zacht is dat het van het bot afvalt.
Maak ondertussen de gremolata. Doe daarvoor de peterselie met de citroenrasp en de andere teen knoflook in een vijzel en vijzel tot gremolata.
Serveer de ossobuco met risotto milanese en lepel er wat van de gremolata op.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in