Ossobuco recept

Ossobuco

Ossobuco is een klassiek gerecht uit de Italiaanse keuken, specifiek uit de regio Lombardije, en betekent letterlijk ‘bot met een gat’. Het gerecht wordt traditioneel bereid met kalfsschenkel, wat zorgt voor heerlijk mals vlees dat langzaam gestoofd wordt in een rijke saus. Bestel dit vlees dus op tijd bij je slager!

Zo serveer je ossobuco

Serveer het gerecht bijvoorbeeld met een romige risotto milanese; de risotto neemt de heerlijke saus op. Een frisse groene salade met een simpele vinaigrette is ook lekker om erbij te serveren, dat maakt het allemaal wat frisser.

Wil je de stoofschotel nog voller en voedzamer maken? Voeg dan eens wat champignons of paprika toe aan de groentebasis. Dit geeft niet alleen extra smaak, maar ook meer textuur.

Ja, ossobuco is een gerecht dat je tijd en aandacht nodig heeft, maar het eindresultaat is meer dan de moeite waard. Dit is comfort food op zijn best: rijk, smaakvol en perfect om met een groep familie of vrienden van te genieten. Zet een mooie fles rode wijn op tafel en maak van je diner een echte Italiaanse avond. Buon appetito!

Ossobuco recept
ingredient bouillon

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kilo kalfsschenkel
  • 4 stengels bleekselderij
  • 2 wortels
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • Rasp van 1 citroen
  • 3 el tomatenpuree
  • 2 el bloem
  • 40 gr boter
  • 300 ml rode wijn
  • 800 ml rundvleesbouillon
  • 2 takjes verse salie
  • 5 gr verse peterselie
  • Peper en zout
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Bestrooi de kalfsschenkels met een dun laagje bloem. Laat de boter schuimen in een braadpan en bak de bebloemde kalfsschenkels op heet vuur langs beide kanten aan. Schep het vlees uit de pan op een bord en zet het vuur lager.

  2. Hak de bleekselderij, wortels, 1 teen knoflook en sjalotten fijn in een keukenmachine. Doe de fijngehakte groenten samen met de tomatenpuree in de pan en bak 5 minuten aan. Doe het vlees terug in de pan en schenk er de rode wijn op. Laat het 5 minuten koken, zodat de alcohol kan verdampen.

  3. Voeg de bouillon toe en schep alles door elkaar. Voeg de takjes salie toe en laat een half uur op laag vuur pruttelen. Zet nu het deksel op de pan en laat nog 2 à 3 uur pruttelen. Het vlees is gaar als het zo zacht is dat het van het bot afvalt.

  4. Maak ondertussen de gremolata. Doe daarvoor de peterselie met de citroenrasp en de andere teen knoflook in een vijzel en vijzel tot gremolata.

  5. Serveer de ossobuco met risotto milanese en lepel er wat van de gremolata op.

Veelgestelde vragen over dit recept

  • Hoe voorkom ik dat de kalfsschenkel taai wordt?

    Tijd is hier echt het geheim. Laat de stoof rustig pruttelen tot het vlees bijna vanzelf van het bot glijdt. Gaat het na twee uur nog stroef? Gewoon wat langer doorstoven. Zorg ook dat het vuur HEEL laag staat; te hard koken maakt het vlees juist droger.

  • Kan ik de wijn vervangen?

    Jazeker. Gebruik dan extra bouillon met een scheutje balsamico of wat tomatenpuree voor diezelfde diepte. Laat het wel altijd even inkoken voordat de rest van het vocht erbij gaat, anders blijft de saus te scherp van smaak.

  • Kan ik dit gerecht van tevoren maken?

    Heel goed zelfs. Ossobuco wordt vaak nóg beter als het een nacht heeft gestaan. De smaken trekken beter in en de saus dikt mooi in. Warm het langzaam op, liefst met een scheutje water of bouillon zodat niets aankoekt.

  • Welke fout wordt vaak gemaakt bij ossobuco?

    Te snel starten met de saus. Bak de kalfsschenkels eerst goed aan tot er een mooie bruine korst ontstaat; daar komt veel smaak vandaan. En vergeet de groenten niet lang genoeg te bakken voordat de wijn erbij gaat, anders blijft de saus wat vlak.

Ossobuco recept

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.0 (130 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

 

Kerstmenu

Stuur me de recepten!