Crème brûlée
Crème brûlée, what’s not to like? Bijna iedereen vindt dit romige vanille toetje wel lekker toch? Het is geen ingewikkeld dessert om te maken, maar je hebt wel een portie geduld nodig. De crème brûlée moet namelijk eerst stollen in de oven en daarna minimaal 3 uur koelen in de koelkast. Maar het is het wachten waard. Dat beloven we!
Crème brûlée VS crema catalana
Weet jij wat het verschil is tussen crème brûlée en crema catalana? Crème brûlée wordt gemaakt met slagroom en wordt vervolgens au bain marie gegaard in de oven. Crema catalana wordt gemaakt met melk en ingedikt op het vuur met behulp van een beetje maizena. Het is daardoor wat lichter. In de crema catalana zit naast vanille vaak ook nog een beetje steranijs en sinaasappel. Wat ze beide gemeen hebben is het knapperige suikerlaagje er bovenop. Die moet “krakken”, alleen dan is hij goed. Daarvoor heb je een brander nodig, die kan je in de betere kookwinkels kopen.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 5 eidooiers
- 80 gr suiker
- 500 ml slagroom
- 1 vanillepeul
- 4 el rietsuiker
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 130 graden (hetelucht).
Verwijder het merg uit de vanille en doe dit samen met de slagroom in een steelpannetje. Verwarm de slagroom op een zacht vuur. Het vanillestokje gooi je niet weg, maar steek je in de suikerpot.
Klop in de tussentijd de eidooiers met de suiker luchtig.
Giet de warme slagroom op de geklopte eidooiers en meng het snel door elkaar met een garde.
Verdeel het mengsel over 4 schaaltjes. Heb je liever een kleinere portie? dan kan je er 6 uithalen. Zet de schaaltjes in een ovenschaal of op een bakplaat met opstaande rand. Plaats de schaal in de oven. Giet heet water in de schaal tot ongeveer driekwart van de bakjes. Op deze manier wordt het au bain marie gegaard.
Laat de crème brûlée in ongeveer 60 minuten stollen. Hij mag van binnen nog best een beetje wiebelig zijn.
Laat de crème brûlée minimaal 3 uur opstijven in de koelkast. Het liefst een hele nacht.
Verdeel een el rietsuiker over de crème brûlée en brand de suiker tot karamel met een gasbrander.
Serveer meteen.
PS van de eiwitten die je overhoudt kan je lekkere meringues maken
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in