Tips voor inmaken van groente en fruit
Inmaken is een supergoede (en lekkere!) manier om de smaken van een bepaald seizoen vast te leggen en te genieten van groente en fruit, zelfs als ze niet meer in het seizoen zijn. Het proces van inmaken zorgt ervoor dat je voedsel langer kunt bewaren door het in te leggen in azijn, suiker of zout. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het is echt véél makkelijker dan je denkt! In dit artikel vertellen we je alles over wat je nodig hebt en hoe je aan de slag kunt met het inmaken van je eigen groente en fruit.
Tools voor inmaken groente en fruit
Voordat je begint met inmaken, heb je een paar basisbenodigdheden nodig. Schone weckpotten zijn essentieel, omdat je deze gaat gebruiken om je ingemaakte groente en fruit in te bewaren. Zorg ervoor dat je potten goed schoon en gesteriliseerd zijn om schimmel en bacteriën te voorkomen. Je hebt ook een goed scherp mes nodig, een snijplank en een grote pan om alles in te bereiden.
10 tips voor het inmaken van groente en fruit
1. Gebruik schone potten: Zorg ervoor dat je weckpotten goed schoon en gesteriliseerd zijn om schimmel en bacteriën te voorkomen.
2. Kies verse ingrediënten: Gebruik altijd verse en rijpe groente en fruit voor het beste resultaat.
3. Snijd gelijkmatig: Snijd je groente en fruit in gelijkmatige stukken zodat ze gelijkmatig kunnen worden ingelegd.
4. Voeg voldoende suiker of azijn toe: Suiker en azijn zijn natuurlijke conserveermiddelen die helpen om je ingemaakte voedsel langer houdbaar te maken.
5. Kook de inmaakvloeistof: Breng je inmaakmengsel van water, azijn of suiker aan de kook voordat je het over je groente of fruit giet. Dit helpt bij het conserveren.
6. Gebruik kruiden en specerijen: Voeg extra smaak toe aan je ingemaakte groente en fruit met kruiden en specerijen zoals dille, mosterdzaad, kaneel of kruidnagel.
7. Laat potten afkoelen: Laat de gevulde potten eerst op kamertemperatuur afkoelen voordat je ze in de koelkast zet.
8. Bewaar op een koele, donkere plaats: Bewaar je ingemaakte potten op een koele, donkere plaats, zoals een voorraadkast of kelder.
9. Controleer de verzegeling: Zorg ervoor dat de deksels van je potten goed vacuüm zijn verzegeld. Als de deksel niet “plopt” bij het indrukken, is de pot niet goed afgesloten.
10. Experimenteer met combinaties: Wees niet bang om te experimenteren met verschillende combinaties van groente, fruit en kruiden om je eigen unieke smaken te creëren.
Groente inmaken
Als het gaat om het inmaken van groente, zijn er een heleboel heerlijke combinaties die je kunt proberen. Wat dacht je van zoetzure komkommer? Het is een klassieker die altijd goed in de smaak valt. Bekijk dit recept voor komkommers inmaken voor drie verschillende manieren om zoetzure komkommer te maken. Lekker bij bibimbap trouwens, dat Koreaanse rijstgerecht.
Of probeer ingelegde rode ui, die perfect is voor bij een pita gyros. Het zoetzure van de ui geeft een heerlijke kick aan je gerecht, en het is nét wat minder heftig dan rauwe ui.
Fruit inmaken
Inmaken van fruit is net zo eenvoudig en wordt al eeuwenlang gedaan. Zo kun je van je rijpe zomerfruit heel goed jam of chutney maken. Gebruik suiker om het fruit te conserveren en je hebt in een mum van tijd een heerlijke spread voor op je brood of in je yoghurt. Bekijk dit recept voor zelf jam maken om te leren hoe je dat doet.
Kersenjam is bij ons bijvoorbeeld een grote favoriet en super easy te maken. Probeer dit recept voor kersenjam en je wil nooit meer naar de variant uit de supermarkt terug! En als je iets bijzonders wilt, ga dan voor vijgenjam. Nog iets bijzonders proberen? Dit recept voor vijgenjam is een echte traktatie en perfect voor bij kaas of op een cracker.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in