jam maken

Jam maken

Zelf jam maken is hartstikke makkelijk. Wie wordt er nou niet blij van jam? Alleen al omdat het ons doet denken aan luie zondagochtenden. Marmelade op een croissant, aardbeienjam op een pannenkoek of jam op scones samen met clotted cream. Het is allemaal even lekker! En met zelfgemaakte jam smaakt alles misschien nog wel lekkerder.

Zelfgemaakte jam

Wij delen graag een jam recept met je! Kies fruit uit het seizoen voor je zelfgemaakte jam. Vaak kun je in de zomer rood fruit op de markt voor een prikkie kopen. Zo kun je bijvoorbeeld een heerlijke aardbeienjam maken van Hollandse aardbeien. Voor dit recept hebben we jam gemaakt van gemengd rood fruit met een vleugje munt, maar varieer dus gerust naar smaak.

jam maken

Nog wat tips om zelf jam te maken:

  • Potten steriliseren doe je in kokend water of in de vaatwasser op het hoogste programma. Laat ze uitlekken op een schone theedoek;
  • De jam blijft ongeopend een half jaar goed in de koelkast;
  • Geleisuiker zorgt voor de binding van de jam. In principe is de verhouding 1:1 of 1:1/2. Wij vinden dat iets te zoet dus hebben we voor dit recept 1/3 suiker gebruikt;
  • Suiker is niet alleen voor de smaak het is tevens een conserveringsmiddel. Door de suiker blijft de jam langer houdbaar;
  • Suikervrije jam maken kan uiteraard ook. Dan dien je nog een geleermiddel zoals pectine of agar agar te gebruiken. Suikervrije jam is minder lang houdbaar.

De nieuwste recepten in je inbox?

Ja, dat wil ik!

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ingrediënten voor 2 potten jam

  • 500 gr gemengd rood fruit
  • 150 gr geleisuiker (of meer als je van zoet houdt)
  • Sap van een halve citroen
  • Takje verse munt
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Zet een schoteltje in de koelkast. Dit is voor de geleer-test.

  2. Verwarm het fruit in een steelpan op een zacht vuur. Voeg eventueel een klein scheutje water toe.

  3. Plet het fruit een beetje met een pollepel. Als je van een gladde jam houdt, kun je het mengsel ook pureren met een staafmixer.

  4. Voeg als het fruit zacht geworden is, de geleisuiker toe. Meng het door elkaar. Voeg het sap van een halve citroen toe en de verse munt. Breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat het zo’n 5 minuten doorkoken.

  5. Verwijder het takje munt. Verdeel een lepel jam op het koude schoteltje. Stolt de jam meteen, dan is deze klaar. Zo niet, kook hem dan nog een paar minuten langer.

  6. Schenk de jam in schone, gesteriliseerde potten. Laat de jam een nachtje opstijven in de koelkast en dan is je jam klaar voor gebruik.

Jam maken
Jam maken

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stem)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download het gratis ebook vol herfstrecepten
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in