Bibimbap

Bibimbap

Bibimbap… He? Ja zo heet het. Het betekent letterlijk gemixte rijst. Ik ben er echt gek op. Het bestaat uit een heleboel elementjes, die samen ontzettend lekker zijn. Een heleboel elementjes? Is dat dan niet heel moeilijk? Of veel werk? Dat valt reuze mee. Wanneer je een eitje kunt bakken, rijst kunt koken en spinazie in een pan kunt roerbakken dan heb je het lastigste gehad. Ok en die biefstuk. Ach af en toe heb je een uitdaging nodig, toch?

Het lekkere aan een bibimbap is dat er allemaal smaakjes samenkomen. Je kunt het zien als een mini rijsttafel. Er zijn altijd meerdere groenten-elementen, iets met eiwit, iets zuurs, iets pittigs, een sausje en rijst om het allemaal te mengen.

Voor het maken van deze bibimbap begin je met het opzetten van de rijst. Daarna maak je de ingelegde komkommer. Snijd daarvoor de komkommer in dunne plakjes en leg ze in een kommetjes waarover je rijstwijnazijn met suiker giet. Het volgende onderdeel zijn de dunne plakjes biefstuk. Hiervoor bak je een biefstuk mooi bruin in de pan, je laat het even rusten voordat je het in dunne plakjes snijdt. Roerbak dan snel de spinazie met een beetje zout. Dit doe je heel kort, zo blijft de spinazie super lekker. Intussen bak je een eitje. Het is allemaal bij elkaar heel erg lekker met een beetje chilisaus.

Een mandoline is voor dit soort recepten heel erg handig. Het is echt een van de weinige apparaten die ik om de dag uit mijn keukenla haal! Wanneer je er een hebt, heb je voortaan heel snel je komkommer flinterdun gesneden, gelijke plakken (in dikte) courgette, supersnel een berg uiringen of zeer vakkundig dun gesneden sliertjes wortel. Voor dit bibimbap recept heb je dan heel snel je komkommer dun gesneden. Maar het kan natuurlijk ook prima zonder!

Het leukste onderdeel (naast het eten) is alle ingrediënten leuk in een kom leggen. Het idee is dat je alles mooi naast elkaar legt, zodat je goed ziet wat voor lekkers er allemaal in je kom ligt! Tot slot bestrooi je alles met een beetje sesamzaad.

Bibimbap

Bibimbap

Ingrediënten voor 4 personen
400 gr zilvervliesrijst
400 gr biefstuk
2 el oestersaus
1 komkommer
2 tl rijstwijnazijn
2 tl suiker
400 gr spinazie
200 gr shiitake
4 eieren
Voor erbij: chilisaus, sesamzaadjes
Zout en peper

Zo maak je het
Begin met het marineren van het vlees. Dep de biefstuk droog met wat keukenpapier en smeer in met de oestersaus. Zet even apart.

Kook de rijst. Ik doe dat als volgt: doe de zilvervliesrijst in de pan en voeg 300 ml water toe. Zet op het vuur. Wacht tot het water kookt. Doe de deksel op de pan en zet het vuur heel laag. Wacht nu 12 minuten. Kijk ondertussen niet in de pan.

Snijd de komkommer in hele dunne plakjes. Doe in een kommetje de rijstwijnazijn en de suiker en meng door elkaar. Doe de plakjes komkommer hier in. Zet apart.

Bak de biefstuk in een pan met een beetje neutrale olie. Verhit het vlees aan beide kanten 2-3 minuten. Het ligt er natuurlijk aan hoe dik je biefstuk is. De bedoeling is dat hij wel een beetje rood blijft van binnen. Haal uit de pan en leg op een bord en doe er wat aluminiumfolie over.

De rijst is ondertussen klaar, laat het nu nog 10 minuten met de deksel op de pan rusten. Dus weer niet tussendoor kijken!

Bak nu shiitake in de pan van de biefstuk, zet apart en doe er dan de spinazie in. Wacht tot hij slinkt en haal uit de pan. Breng beiden op smaak met een beetje zout.

Snijd nu de biefstuk in dunne mooie plakjes. En bewaar nog even onder de folie.

Bak de eitjes in de koekenpan.

Pak vier mooie grote kommen. Doe hier de rijst in, leg de komkommers er op, daarnaast de spinazie, de plakjes biefstuk, de shiitake en het ei leg je er half op. Bestrooi met wat sesamszaadjes en eet met wat chilisaus!

Bibimbap

Bibimbap

 

De nieuwste recepten in je inbox?

Ja dat wil ik!

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (2 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download het gratis ebook vol herfstrecepten
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in