Bibimbap
Bibimbap is een klassiek Koreaans gerecht dat letterlijk “gemixte rijst” betekent. Deze kleurrijke rijstbowl bestaat uit verschillende kleine gerechtjes die samen één smaakvol geheel vormen. Het lijkt misschien ingewikkeld, maar bibimbap maken is verrassend eenvoudig. Als je een eitje kunt bakken, rijst kunt koken en wat spinazie kunt roerbakken, ben je al een heel eind op weg.
Tips voor het maken van bibimbap
Begin met het koken van de rijst. Terwijl de rijst gaart, maak je de ingelegde komkommer: snijd een komkommer in dunne plakjes en giet er een mengsel van rijstwijnazijn en een beetje suiker over. Bak daarna de biefstuk goudbruin en laat het vlees kort rusten voordat je het in dunne plakjes snijdt. Roerbak kort de spinazie met een snufje zout en bak tot slot een spiegelei. Serveer alles in een kom met een beetje pittige chilisaus of gochujang (Koreaanse chilipasta).
Een mandoline is erg handig bij dit recept. Daarmee snijd je groenten zoals komkommer, wortel of courgette supersnel en gelijkmatig in dunne plakjes. Geen mandoline in huis? Met een scherp mes lukt het ook prima.
Ingrediënten voor 4 personen
- 400 gr zilvervliesrijst
- 400 gr biefstuk
- 2 el oestersaus
- 1 komkommer
- 2 tl rijstwijnazijn
- 2 tl suiker
- 400 gr spinazie
- 200 gr shiitake
- 4 eieren
- Zout en peper
- Chilisaus
- Sesamzaadjes
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je Bibimbap
Begin met het marineren van het vlees. Dep de biefstuk droog met wat keukenpapier en smeer in met de oestersaus. Zet even apart.
Kook de rijst. Doe de zilvervliesrijst in de pan en voeg 300 ml water toe. Zet op het vuur. Wacht tot het water kookt. Doe de deksel op de pan en zet het vuur heel laag. Wacht nu 12 minuten. Kijk ondertussen niet in de pan.
Snijd de komkommer in hele dunne plakjes. Doe in een kommetje de rijstwijnazijn en de suiker en meng door elkaar. Doe de plakjes komkommer hier in. Zet apart.
Bak de biefstuk in een pan met een beetje neutrale olie. Verhit het vlees aan beide kanten 2-3 minuten. Het ligt er natuurlijk aan hoe dik je biefstuk is. De bedoeling is dat hij wel een beetje rood blijft van binnen. Haal uit de pan en leg op een bord en doe er wat aluminiumfolie over.
De rijst is ondertussen klaar, laat het nu nog 10 minuten met de deksel op de pan rusten. Dus weer niet tussendoor kijken!
Bak nu shiitake in de pan van de biefstuk, zet apart en doe er dan de spinazie in. Wacht tot hij slinkt en haal uit de pan. Breng beiden op smaak met een beetje zout.
Snijd nu de biefstuk in dunne mooie plakjes. En bewaar nog even onder de folie.
Bak de eitjes in de koekenpan.
Pak vier mooie grote kommen. Doe hier de rijst in, leg de komkommers er op, daarnaast de spinazie, de plakjes biefstuk, de shiitake en het ei leg je er half op. Bestrooi met wat sesamszaadjes en eet met wat chilisaus!
Veelgestelde vragen over dit recept
-
Wat is bibimbap saus?
Bibimbap saus is een pittige saus. In dit recept gebruiken we chilisaus, maar je kunt ook gochujang gebruiken.
-
Kan ik bibimbap vegetarisch maken?
Ja dat kan zeker. Laat de biefstuk achterwege en/of vervang voor tofu, tempeh of extra groenten.
-
Kan ik bibimbap bewaren?
Ja dat kan. Je kunt het 2 dagen bewaren in de koelkast. Het is wel aan te raden om de ingrediënten apart van elkaar te bewaren in de koelkast.
-
Waar bestaat bibimbap uit?
Bibimbap bestaat uit rijst met verschillende toppings zoals groenten, vlees, ei en een pittige saus.
-
Kun je rijstwijnazijn vervangen?
Ja, rijstwijnazijn kun je makkelijk vervangen door iets wat je waarschijnlijk al in huis hebt. De beste vervanger is witte wijnazijn met een klein beetje suiker, zodat de smaak milder wordt.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
