Vijgenjam met honing
Ik moest even in mijn receptenboek zoeken naar hoe ik deze vijgenjam ook alweer gemaakt had. Tijdens een kookdag schrijf ik altijd alles op in mijn kookschrift, de juiste hoeveelheden en grofweg de stappen. Want met zoveel recepten op een dag kan ik dat nooit allemaal onthouden natuurlijk. Komt nog bij dat ik deze vijgenjam ongeveer een jaar geleden maakte, vlak voordat mijn verlof (dat ik uiteindelijk niet had) in zou gaan. Ik voeg een lepeltje honing toe voor de smaak. Jam maken met alleen honing kan wel, maar dan is het niet zo lang houdbaar. Dan zou je de jam echt binnen 4 dagen moeten opeten.
Ik weet nog dat ik een heleboel vijgen over had van onze laatste shoot en niet wist wat ik er mee moest. Met een overschot aan groente weet ik me meestal wel raad, maar fruit is toch anders. Dan kom je al snel bij taart of jam uit. En dat deed ik dus. Vijgenjam is heerlijk bij een kaasplankje, in de yoghurt, op een crostini met geitenkaas of bij vlees zoals varkenshaas omwikkeld met Parmaham. Je kan het ook gewoon op je bammetje smeren natuurlijk, ook niks mis mee.
Jam bewaren
Je kunt de jam best wel lang bewaren, mits je schone gesteriliseerde potten gebruikt. Dit krijg je al door de potten op de heetste stand in de vaatwasser te laten draaien. Of door ze ouderwets uit te koken in een grote pan met water. Laat de potten met de open kant naar beneden uitlekken op een schone theedoek. En dan zijn ze klaar om gevuld te worden. Met dit recept maak je een bescheiden potje jam, maar verdubbel of verdriedubbel het gerust als je met een overschot aan vijgen zit.
Ingrediënten voor 1 pot vijgenjam
300 gr vijgen
Sap van een halve citroen
1 el honing
75 gr suiker
Zo maak je het
Was de vijgen en verwijder eventuele takjes. Snijd ze in kleine stukjes.
Doe ze in een steelpan, samen met het sap van de citroen, de honing en de suiker.
Laat de vijgen ongeveer 20 minuten zachtjes koken.
Stamp ze eventueel fijn met een stamper. Wil je het echt glad hebben, gebruik dan een staafmixer.
Doet de hete vijgenjam in de schone pot en laat hem op de kop afkoelen.
Ook leuk om cadeau te geven.
De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ja, dat wil ik!Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.