Hoe maak je jam

Zelf kersenjam maken

Wat doe je met een kersenoverschot in de tuin? Juist, zelf kersenjam maken. Pauline heeft een prachtige kersenboom in de tuin staan en die was werkelijk ontploft. Er zaten dit jaar niet normaal veel kersen aan de boom. Zoveel, dat je er niet tegen kunt eten. Dus Pauline besloot om zelf kersenjam te maken. Dat is niet alleen handig, want je eet lekker je voorraad weg, maar ook superleuk om te doen.

Hoe maak je jam?

Zelf jam maken is dus helemaal niet moeilijk. Het enige wat je doet is het fruit opwarmen, suiker toevoegen en zacht laten worden. Je kunt kiezen voor een wat grovere jam, dan plet je de kersen met een lepel. Hou je meer van gladde jam? Dan kun je de staafmixer er even doorhalen. Maar zelf kersenjam maken is dus echt heel eenvoudig. Pauline geeft in het recept nog een handige tip hoe je kan checken of de jam goed is. En, wanneer ga jij zelf kersenjam maken?

Recept kersenjam
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten voor 2-3 potten

  • 1 kilo kersen
  • 350 gr geleisuiker (of meer als je van zoet houdt)
  • Sap halve citroen

Zo maak je het

  1. Zet een schoteltje in de koelkast. Dit is voor de geleertest.

  2. Ontpit de kersen met een kersenontpitter. Verwarm de kersen in een steelpan op een zacht vuur. Voeg eventueel een klein scheutje water toe.

  3. Plet het fruit een beetje met een stamper. Als je van een gladde jam houdt, kun je het mengsel ook pureren met een staafmixer.

  4. Voeg als het fruit zacht geworden is, de geleisuiker toe. Meng het door elkaar. Voeg het sap van een halve citroen toe. Breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat het zo’n 10 minuten doorkoken.

  5. Verdeel een lepel kersenjam op het koude schoteltje. Stolt de jam meteen, dan is deze klaar. Zo niet, kook hem dan nog een paar minuten langer.

  6. Schenk de jam in schone, gesteriliseerde, potten. Laat de kersenjam een nachtje opstijven in de koelkast. En dan is je jam klaar voor gebruik.

Zelf kersenjam maken
Ingredienten kersen
Hoe maak je jam

Wat vind jij van dit recept?

3.4 (61 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Basisrecepten Hollandse recepten Pasen Lente recepten Zomer recepten Lunch Ontbijt Saus, dressing, dips

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in