Hoe maak je jam

Zelf kersenjam maken

Wat doe je met een kersenoverschot in de tuin? Juist, zelf kersenjam maken. Wij hebben een prachtige kersenboom in de tuin staan en die was werkelijk ontploft. Er zaten dit jaar niet normaal veel kersen aan de boom. Zoveel, dat je er niet tegen kunt eten. Dus we besloten om zelf kersenjam te maken. Dat is niet alleen handig, want je eet lekker je voorraad weg, maar ook superleuk om te doen.

Hoe maak je jam?

Zelf jam maken is dus helemaal niet moeilijk. Het enige wat je doet is het fruit opwarmen, suiker toevoegen en zacht laten worden. Je kunt kiezen voor een wat grovere jam, dan plet je de kersen met een lepel. Hou je meer van gladde jam? Dan kun je de staafmixer er even doorhalen. Maar zelf kersenjam maken is dus echt heel eenvoudig. We geven in het recept nog een handige tip hoe je kan checken of de jam goed is. En, wanneer ga jij zelf kersenjam maken?

Recept kersenjam
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

De nieuwste recepten in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.

Ingrediënten voor 2-3 potten

  • 1 kilo kersen
  • 350 gr geleisuiker (of meer als je van zoet houdt)
  • Sap halve citroen

Materiaal

Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Zet een schoteltje in de koelkast. Dit is voor de geleertest.

  2. Ontpit de kersen met een kersenontpitter. Verwarm de kersen in een steelpan op een zacht vuur. Voeg eventueel een klein scheutje water toe.

  3. Plet het fruit een beetje met een stamper. Als je van een gladde jam houdt, kun je het mengsel ook pureren met een staafmixer.

  4. Voeg als het fruit zacht geworden is, de geleisuiker toe. Meng het door elkaar. Voeg het sap van een halve citroen toe. Breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat het zo’n 10 minuten doorkoken.

  5. Verdeel een lepel kersenjam op het koude schoteltje. Stolt de jam meteen, dan is deze klaar. Zo niet, kook hem dan nog een paar minuten langer.

  6. Schenk de jam in schone, gesteriliseerde, potten. Laat de kersenjam een nachtje opstijven in de koelkast. En dan is je jam klaar voor gebruik.

Zelf kersenjam maken
Ingredienten kersen

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.1 (37 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.