Menu

Basisrecept: Salted Caramel

Salted caramel wie is er ook dol op? Ik wel. Als ik een toetje in een restaurant bestel dan is het ofwel fris en fruitig, óf juist zwaar en zoet. Het is net waar ik zin in heb. Datzelfde heb ik met ijs. Soms ga ik voor yoghurt- en passievruchtentijs en een andere keer juist voor koffie, chocolade of caramel. Maar zodra er iets met salted caramel op de kaart staat, hoef ik vaak niet lang na te denken. Deze combinatie van zoet en zout is echt mijn lievelings. Wist je dat er in ieder zoet bakrecept een snufje zout gaat? Dit is om de zoete smaken te versterken. In salted caramelsaus gaat iets meer dan een snufje, maar gebruik ook vooral niet te veel.

Vind je dit een leuk idee?, bewaar het recept dan in je favorieten. Dat kan heel gemakkelijk in je persoonlijke profiel of in onze gratis app

Je kan salted caramel over vanille ijs drizzlen, op een cheesecake smeren of gebruiken als vulling tussen 2 koekjes. Het is ook lekker in combinatie met brownies of in een lavacakeje. Of gewoon zo een lepel uit de pot. Gewoon heel gevaarlijk spul dus. In deze blog leg ik je stap voor stap uit hoe je deze gezouten caramelsaus maakt. Het is niet het meest makkelijke om zelf caramel te maken. De truc is juist om niks te doen. Je bent snel geneigd om te gaan roeren, maar juist als je dit doet gaat het mis. Geduldig afwachten is the key in dit recept. Ik hoop dat deze stap voor stap foto’s je een beetje kunnen helpen.

Stap voor stap caramel maken
salted caramel

Stap 1
Zet alle ingrediënten voor de salted caramel klaar. Voor caramel heb je 100 gr suiker en 3 el water nodig. Zet ook alvast 100 ml slagroom (op kamertemperatuur) en 50 gr roomboter klaar. En het zout natuurlijk, ik gebruik Fleur de sel.

salted caramel

Stap 2
Doe de suiker en het water in een steelpannetje. salted caramel maken

Stap 3
Draai het pannetje even rond zodat alle suiker nat wordt van het vocht. Zet het steelpannetje op een laag vuur en wacht. Kijk, wacht en verder doe je niets. Ook echt niet doen hoor, want dan gaat het mis.

Karamelsaus maken

Stap 4
Neem een nat kwastje van siliconen en strijk hiermee langs de randen van de pan. Zo voorkom je dat de suiker aan de randen blijft kleven.

Karamelsaus maken

Stap 5
Na een minuut of  2 – 3 begint de suiker te smelten en te bubbelen. Nog steeds doe je niks en blijf je goed kijken.salted caramelsaus

Stap 6
Zodra je ziet dat de suiker lichtbruin begint te kleuren kom je in actie. Dit is meestal na een minuut of 5. Het kleuren begint aan de buitenste rand. Roer de caramel met een garde snel doorelkaar.

salted caramelsaus

Stap 7
Blijf net zolang roeren totdat de caramel de juiste kleur heeft bereikt. Dit gaat vrij vlot. Als hij goudbruin is, is hij goed. Pas wel op want deze caramel is gloeiend heet.

salted caramelsaus

Stap 8
Voeg de slagroom toe en roer het snel door elkaar met een garde. Zorg ervoor dat de slagroom niet te koud is. Ik warm hem zelf altijd even kort op in de magnetron. Pas goed op want dit gaat flink bruisen. Blijf roeren totdat je een egale saus hebt.

salted caramel maken

Stap 9
Voeg nu de roomboter toe en meng dit door de karamelsaus. Zodra de boter gesmolten is en het een egale saus is geworden, zet je het vuur uit.

Stap 10
Voeg een half theelepeltje zout toe. Wat ik zelf vaak doe is eerst de karamelsaus over mijn gemaakte gerecht gieten en dan pas wat zeezout toevoegen. Let erop dat je niet teveel zout gebruikt. Liever iets te weinig, zodat je later nog wat kunt toevoegen, dan direct te veel.

De salted caramel kan je een paar dagen bewaren in de koelkast. Als hij afgekoeld is, wordt hij wat dikker. Wil je hem weer wat vloeibaarder maken, dan kan je de karamelsaus kort verwarmen.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk! 

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

16 reacties

 • Floor
  1 november 2019 om 15:46

  ik heb binnenkort een etentje voor 12 mensen. Ik wil deze saus voor over het dessert maken. echter heb ik geen idee hoeveel saus dit is. moet ik dit recept keer 2 keer 3 keer enz. doen?

 • Letitia Balus
  22 oktober 2019 om 10:40

  Ik zou graag ineens genoeg maken dus kan je het gewoon verdubbelen in ingredienten ? Blijft de uitkomst dan hetzelfde?

 • Annika
  11 juli 2019 om 11:51

  Dat zou kunnen inderdaad, of nog wat langer op het vuur laten.

 • Eveline Huber
  9 juli 2019 om 21:21

  Heerlijke saus. Ik heb hem met gezouten roomboter gemaakt en dan is zout wat mij betreft niet meer nodig om toe te voegen. Ik vind de saus nog wel vrij dun. Kan het zijn dat dat komt doordat ik geen koude boter heb gebruikt? Hopelijk wordt hij nog wat dikker als hij afgekoeld is ☺️

 • Geertje
  11 januari 2019 om 16:01

  De instructies opgevolgd, maar dan zuivelvrij (en glutenvrij). 100% plantaardige boter gebruikt en alpro cuisine. Het is heel goed geslaagd!

 • Annika
  24 oktober 2018 om 14:55

  Graag gedaan en fijn om te horen!

 • moniquenijs
  23 oktober 2018 om 12:07

  Wat een heerlijke karamelsaus. Ik heb de boter laten zitten omdat het al zo heerlijk smaakte met een beetje zeezout en de room erbij. Vanavond gaat het bij mij over de panna cotta die nu op staat te stijven Dank je wel Pauline voor het heerlijke recept

 • Elsemiek
  3 oktober 2018 om 20:30

  Help! Elke keer als ik de saus maak dan stolt het suikermengsel super snel als ik de slagroom er bij gooi. Ik heb de slagroom een halve minuut in de magnetron gehad zodat hij kamertemperatuur is. Wat gaat er fout?

 • Pauline
  24 juni 2018 om 19:29

  Wat leuk! En je toetje klinkt fantastisch.

 • Arjan Overwater
  21 juni 2018 om 15:56

  Hoi Pauline, Wat een duidelijk en nauwkeurig recept! Volgende maand moet ik in Engeland een concept BBQ verzorgen. De gasten gaan voor langere tijd naar de US en daarom wil ik een culinaire reis maken van Europa naar Amerika. Afsluiten met een pecan/zoute caramel/slagroom ijsje. Dit recept met die belangrijke tips helpt mij enorm. Dank daarvoor. Ik houd je in ieder geval op de hoogte.

 • Pauline
  26 maart 2018 om 15:21

  In principe heel lang, mits je een schone gesteriliseerde pot gebruikt. Maar voor thuisgebruik adviseer ik toch altijd 3 dagen.

 • Floor
  23 maart 2018 om 08:57

  Hi Pauline, Hoe lang kan je de salted caramel ongeveer bewaren? Ik ben hier nog steeds niet achter gekomen. Dank alvast!

 • Pauline
  12 maart 2018 om 11:20

  Eigenlijk kan je dat het beste zelf bepalen. Ik zet hem vaak wat hoger als de caramel begint te bubbelen. Maar je kan het ook op een laag vuur maken. Dan weet je zeker dat het niet verbrandt.

 • Eline Bosma
  12 maart 2018 om 09:35

  “Zet het vuur laag. “ ( stap 8) . In stap 3 zet je het vuur al laag. Waar gaat het vuur omhoog tussen stap 3 en stap 8? Dank vast voor antwoord .

 • Annika
  7 maart 2018 om 12:39

  Graag gedaan :)

 • Lisa
  6 maart 2018 om 14:53

  Het is me met dit recept voor het eerst gelukt om caramelsaus te maken! Eerder deed ik er altijd gekoelde slagroom bij en dat mislukte.. Nu met opgewarmde slagroom ging het perfect :-) Dank voor dit recept!!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.