fbpx
Menu

Kerstontbijt: Chocolade brioche breekbrood

Dit chocolade brioche breekbrood is perfect voor bij het kerstontbijt, of de brunch. Een feestelijker broodje bestaat bijna niet, toch? Een breekbrood is superleuk om op tafel te zetten. Iedereen kan een klein broodje van het breekbrood pakken. En we maken dit keer een chocolade brioche breekbrood. Lekker zoet en feestelijk. Brioche brood is al wat zoet van zichzelf. En het leuke van dit brood is, is dat er binnenin een kleine verrassing zit. Namelijk, gesmolten chocola. Yum!

Wil je dit recept voor chocolade brioche breekbrood onthouden? Download dan nu onze gratis app. Bewaar het recept in je favorieten, zodat je het gemakkelijk terug kan vinden.

De komende weken kunnen jullie nog veel meer lekkere kerstrecepten verwachten op de site. Hou het dus goed in de gaten, want al dat lekkers wil je niet missen. En wil je ook de kerstrecepten van de afgelopen jaren nog eens bekijken? Klik dan hier.  Er staan er genoeg! Maar nu is eerst dit lekkere chocolade brioche breekbrood aan de beurt. Voor dit recept heb je wel even wat geduld nodig, maar moeilijk is het niet. Ga jij dit maken met de kerstdagen?

Chocolade brioche breekbrood

Ingrediënten voor 1 brood
325 gr bloem
120 ml lauwe melk
125 gr roomboter op kamertemperatuur
1 ei
2 el honing
8 gr gist
6 gr zout
80 + 30 gr pure chocola

Zo maak je het
Zorg dat de melk lauwwarm is. Ik warm het altijd even op in de magnetron. Voeg de gist en de honing bij de melk, roer het door en zet het even weg. Het mengsel begint vanzelf te borrelen. Dan is het klaar om verwerkt te worden.

Doe de bloem, het zout en het ei in de mengkom van je keukenmachine.

Voeg het melk gistmengsel toe en kneed er een soepel deeg van in de keukenmachine.

Voeg nu beetje bij beetje de zachte boter toe.

Het deeg kan wat nat en plakkerig aanvoelen. Hoe langer je kneed hoe beter het wordt. Dit kan in de machine maar eventueel ook met de hand.

Stort het deeg op een met zonnebloem olie ingevet werkblad. Je kunt ook bloem gebruiken, maar dan neemt het deeg de bloem op en wordt het steviger van structuur.

Vet je handen in met wat olie en kneed het deeg na, totdat het zich tot een plakkerige bal vormt. Als je een bolletje deeg uit elkaar trekt, moet er een soort van vliesje ontstaan.

Vet een kom in met een beetje olie, keer het deeg hier in om en laat het ongeveer 45 minuten rijzen onder een natte theedoek. Het deeg moet zich in volume verdubbelen.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat of in een bakblik.

Stort je deeg en druk de lucht er uit. Vorm er met je handen 8 bollen van.

Chocolade brioche breekbrood

Hak de chocola in 8 gelijke stukjes. Vul iedere deegbol met een stukje chocola en vouw de buitenkanten naar binnen zodat er mooi gesloten bolletje ontstaat. Leg dit op een bakplaat of in het bakblik.

Laat het brioche brood nogmaals 45 minuten rijzen onder een natte theedoek.

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden Celsius (hetelucht).

Bak het chocolade brioche brood na het rijzen in ongeveer 30 – 35 minuten af in de voorverwarmde oven.

Smelt de resterende chocola en garneer het brood met de gesmolten chocolade.

Chocolade brioche breekbrood

Chocolade brioche breekbrood

Chocolade brioche breekbrood

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

CADEAUTIP! Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en app en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.

4 reacties

  • Rianne
    10 december 2017 om 06:38

    Kan je het deeg ook een dag van te voren al maken?

    Beantwoorden
  • Pauline
    10 december 2017 om 13:48

    Ik zou dat niet doen. Met het rijzen in de koelkast van brioche heb ik zelf niet hele goede ervaringen. Ik zou het brood afbakken en de volgende dag oppiepen in de oven.

    Beantwoorden
  • Sylvia Hendriks
    24 december 2018 om 17:36

    Hoe lang en op hoeveel graden kan dat oppiepen het beste?

    Beantwoorden
  • Vin
    10 december 2017 om 17:23

    Dat kan zeker, is zelfs gebruikelijk voor briochedeeg. Je kan het ook beter vormen als het nog koud is, het is dan steviger. Alleen de tweede rijs duurt wat langer.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen