Hazelnootschuimtaart

Hazelnootschuimtaart

De hazelnootschuimtaart is de lievelingstaart van mijn vader. Vroeger aten wij ze vaak als kleine gebakjes. Deze taart stond al heel lang op mijn “to bake” lijstje, maar ik zag er een beetje tegenop. Het leek mij nogal veel werk. Dat zag ik verkeerd. Het valt namelijk reuze mee. Het enige dat je nodig hebt is een portie geduld. Laat dat nou net niet mijn sterkste punt zijn. De schuimlagen moeten namelijk een tijdje drogen in de oven. Het liefst op zo’n laag mogelijke temperatuur want dan kleurt je schuim niet. Dat is mij niet helemaal gelukt, want ja daar heb je geduld voor nodig.

Het fijne van dit schuimgebak is wel dat je hem in fases kunt maken. Je kunt de schuimlagen prima een dag van tevoren maken. En ook de botercrème kan je voorbereiden. Die maak ik volgens de 1,2,3 methode. 1 deel eiwit, 2 delen suiker en 3 delen boter. Ik gaf de crème een lekkere mokkasmaak. Yum! Het is een flinke taart geworden. Je kunt er wel met 10 man van eten. Leuk projectje toch voor deze zondag? Ik gok namelijk dat je de meeste ingrediënten wel in huis hebt. Dus je kunt zo aan de slag. En als je het gemaakt hebt, laat je het resultaat dan even zien op social media. Als je mij tagt met #uitpaulineskeuken op Instagram, dan bekijk ik je foto zeker. Vind ik leuk.

Hazelnootschuimtaart Hazelnootschuimtaart

Ingrediënten voor 10 personen
Hazelnootschuim
150 gr eiwit*
75 gr poedersuiker
225 gr suiker
75 ml water
100 gr hazelnoten

Mokka botercrème
120 gr eiwit
160 gr suiker (officieel zou je dus 240 gram suiker moeten gebruiken)
360 gr roomboter
2 zakjes oploskoffie
2 el water

Toppings
40 gr pure chocolade
100 gr hazelnoten

*Ik gebruik gepasteuriseerd eiwit van Two Chicks, dit kan je kopen bij AH.

Zo maak je het
Begin met het maken van de schuimlagen. Verwarm de oven voor op 120 graden.

Rooster de hazelnoten kort in een droge koekenpan. Laat ze afkoelen en maal ze fijn in je keukenmachine.

Maak een suikersiroop van 225 gr suiker en 75 ml water. Doe dit in een steelpannetje en zet deze op een laag vuur. Steek een suikerthermometer in het pannetje en verwarm de siroop tot 121 graden. Op dit punt kleurt het nog niet en is alle suiker opgelost.

Klop in de tussentijd 150 gr eiwit in een schone en vetvrije kom (ik maak hem altijd schoon met citroensap) op tot zachte pieken. Voeg dan beetje bij  beetje de poedersuiker toe. En klop het eiwit verder stijf.

Zet de mixer aan en druppel voorzichtig de suikersiroop bij het eiwit. Klop net zo lang totdat alle suikersiroop opgenomen is en je een mooi en stevig schuim hebt.

Spatel voorzichtig de gemalen hazelnoten door de meringue.

Neem een grote bakplaat en bekleed deze met bakpapier. Teken er 3 cirkels op van ongeveer 18 cm (ik gebruikte hiervoor gewoon een bordje). Verdeel het schuim over de cirkels en strijk het glad met een paletmes.

Droog het schuim nu gedurende 150 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de schuimbodems met de deur op een kier afkoelen in de oven.

Maak in de tussentijd de meringue botercrème. Verwarm de eiwitten met de suiker au bain marie totdat alle suiker is opgelost. Au bain marie houdt in, in een kom boven heet water. Blijf roeren en zorg dat het mengsel niet te heet wordt. Zodra de suiker opgelost is (dit kan je voelen met 2 vingers, je mag geen korrels meer voelen) is het klaar.

Giet het mengsel in een schone vetvrije kom van je keukenmachine en klop het op tot stijve pieken. Je moet de kom op zijn kop kunnen houden. De kom mag niet meer warm aanvoelen aan de buitenkant.

Voeg nu beetje bij beetje de koude boter toe en klop dit tot een gladde crème. Voor de Kitchenaid mensen, gebruik nu je klopper in plaats van de garde.

Los de oploskoffie op in 2 el water en voeg dit bij de meringue botercrème. Klop het goed door.

Hazelnootschuimtaart

Nu kunnen we de taart gaan opbouwen. Hak de toppings (de chocolade en de hazelnoten) grof.

Leg een schuimdeel op een bord of taartplateau. Verdeel hierover een deel van de meringue botercrème, verdeel daarover een deel van de gehakte hazelnoten. Herhaal deze stap nogmaals. Je eindigt de hazelnootschuimtaart met meringue botercrème met daarop wat hazelnoten. Strooi hier ook de gehakte chocolade overheen.

Serveer de hazelnootschuimtaart meteen of bewaar hem tot gebruik in de koelkast. Je kunt de taart ongeveer 3 dagen bewaren.

HazelnootschuimtaartHazelnootschuimtaartHazelnootschuimtaart

 

Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Wat vind jij van dit recept?

3.8 (25 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Taart recepten Glutenvrije recepten Koolhydraatarme recepten Bakrecepten

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in