fbpx
Menu

Hazelnootschuimtaart

De hazelnootschuimtaart is de lievelingstaart van mijn vader. Vroeger aten wij ze vaak als kleine gebakjes. Deze taart stond al heel lang op mijn “to bake” lijstje, maar ik zag er een beetje tegenop. Het leek mij nogal veel werk. Dat zag ik verkeerd. Het valt namelijk reuze mee. Het enige dat je nodig hebt is een portie geduld. Laat dat nou net niet mijn sterkste punt zijn. De schuimlagen moeten namelijk een tijdje drogen in de oven. Het liefst op zo’n laag mogelijke temperatuur want dan kleurt je schuim niet. Dat is mij niet helemaal gelukt, want ja daar heb je geduld voor nodig.

Het fijne van dit schuimgebak is wel dat je hem in fases kunt maken. Je kunt de schuimlagen prima een dag van tevoren maken. En ook de botercrème kan je voorbereiden. Die maak ik volgens de 1,2,3 methode. 1 deel eiwit, 2 delen suiker en 3 delen boter. Ik gaf de crème een lekkere mokkasmaak. Yum! Het is een flinke taart geworden. Je kunt er wel met 10 man van eten. Leuk projectje toch voor deze zondag? Ik gok namelijk dat je de meeste ingrediënten wel in huis hebt. Dus je kunt zo aan de slag. En als je het gemaakt hebt, laat je het resultaat dan even zien op social media. Als je mij tagt met #uitpaulineskeuken op Instagram, dan bekijk ik je foto zeker. Vind ik leuk.

Hazelnootschuimtaart Hazelnootschuimtaart

Ingrediënten voor 10 personen
Hazelnootschuim
150 gr eiwit*
75 gr poedersuiker
225 gr suiker
75 ml water
100 gr hazelnoten

Mokka botercrème
120 gr eiwit
240 gr suiker (officieel zou je dus 160 gram suiker moeten gebruiken)
360 gr roomboter
2 zakjes oploskoffie
2 el water

Toppings
40 gr pure chocolade
100 gr hazelnoten

*Ik gebruik gepasteuriseerd eiwit van Two Chicks, dit kan je kopen bij AH.

Zo maak je het
Begin met het maken van de schuimlagen. Verwarm de oven voor op 120 graden.

Rooster de hazelnoten kort in een droge koekenpan. Laat ze afkoelen en maal ze fijn in je keukenmachine.

Maak een suikersiroop van 225 gr suiker en 75 ml water. Doe dit in een steelpannetje en zet deze op een laag vuur. Steek een suikerthermometer in het pannetje en verwarm de siroop tot 121 graden. Op dit punt kleurt het nog niet en is alle suiker opgelost.

Klop in de tussentijd 150 gr eiwit in een schone en vetvrije kom (ik maak hem altijd schoon met citroensap) op tot zachte pieken. Voeg dan beetje bij  beetje de poedersuiker toe. En klop het eiwit verder stijf.

Zet de mixer aan en druppel voorzichtig de suikersiroop bij het eiwit. Klop net zo lang totdat alle suikersiroop opgenomen is en je een mooi en stevig schuim hebt.

Spatel voorzichtig de gemalen hazelnoten door de meringue.

Neem een grote bakplaat en bekleed deze met bakpapier. Teken er 3 cirkels op van ongeveer 18 cm (ik gebruikte hiervoor gewoon een bordje). Verdeel het schuim over de cirkels en strijk het glad met een paletmes.

Droog het schuim nu gedurende 150 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de schuimbodems met de deur op een kier afkoelen in de oven.

Maak in de tussentijd de meringue botercrème. Verwarm de eiwitten met de suiker au bain marie totdat alle suiker is opgelost. Au bain marie houdt in, in een kom boven heet water. Blijf roeren en zorg dat het mengsel niet te heet wordt. Zodra de suiker opgelost is (dit kan je voelen met 2 vingers, je mag geen korrels meer voelen) is het klaar.

Giet het mengsel in een schone vetvrije kom van je keukenmachine en klop het op tot stijve pieken. Je moet de kom op zijn kop kunnen houden. De kom mag niet meer warm aanvoelen aan de buitenkant.

Voeg nu beetje bij beetje de koude boter toe en klop dit tot een gladde crème. Voor de Kitchenaid mensen, gebruik nu je klopper in plaats van de garde.

Los de oploskoffie op in 2 el water en voeg dit bij de meringue botercrème. Klop het goed door.

Hazelnootschuimtaart

Nu kunnen we de taart gaan opbouwen. Hak de toppings (de chocolade en de hazelnoten) grof.

Leg een schuimdeel op een bord of taartplateau. Verdeel hierover een deel van de meringue botercrème, verdeel daarover een deel van de gehakte hazelnoten. Herhaal deze stap nogmaals. Je eindigt de hazelnootschuimtaart met meringue botercrème met daarop wat hazelnoten. Strooi hier ook de gehakte chocolade overheen.

Serveer de hazelnootschuimtaart meteen of bewaar hem tot gebruik in de koelkast. Je kunt de taart ongeveer 3 dagen bewaren.

HazelnootschuimtaartHazelnootschuimtaartHazelnootschuimtaart

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

30 reacties

  • Pauline
    27 mei 2019 om 14:44

    Yes dat kan ook! wat gek dat het niet lukt, ik weet eerlijk gezegd niet waardoor dit komt.

  • Arinda de Winter
    24 mei 2019 om 17:36

    Wat ewn heerlijke uitziende taart! Ik ben hem nu aan het maken. Maar met de meringue botercreme lukt het mij niet on de eiwitten stijf te kloppen. Ik heb alles goed ontvet en nog lukt het niet. Kan ik ook eerst de eiwitten kloppen en dan suikersiroop toevoegen zoals bij de schuimbodem?

  • Eline
    3 oktober 2018 om 23:19

    Ik wil een variatie op deze taart maken zonder hazelnoten ivm allergie. Kan ik de noten in het schuim gewoon weglaten of moet ik deze door iets anders vervangen?

  • Pauline
    24 september 2018 om 15:03

    Schiften komt vaak door temperatuur verschillen. Kan het zijn dat de boter nog te koud was?

  • Mariëtte
    23 september 2018 om 22:56

    Wat een heerlijke taart. Nu 2 keer gemaakt. De eerste keer ging alles perfect. De tweede keer lukte het me niet om de botercreme goed te krijgen. Tot 2 keer toe ging het aan het eind bij toevoegen van de laatste boter schiften. Heb je misschien een idee hoe dit kan komen?

  • Franciska
    9 februari 2018 om 17:51

    Yes, gelukt! Ingrediënten waren niet gelijkmatig van temperatuur (au bain marie opwarmen dan wordt de creme weer mooi). Gelukkig eerste porties bewaard: ingevroren voor volgend gebruik. Sorry voor al mijn reacties...

  • Franciska
    9 februari 2018 om 15:23

    Creme nogmaals gemaakt volgens 1,2,3 methode. Is beter nu, maar nog steeds gaat deze met het toevoegen van de laatste boter een beetje schiften. Iemand die weet hoe dit komt? Hartelijke groet!

  • Franciska
    9 februari 2018 om 12:14

    Ik zie nu de 1,2,3 methode staan: ik heb minder suiker gebruikt, zou dat het probleem zijn? Ik hoop dat iemand een snelle reactie heeft, dan maak ik de creme straks nog een keer! Alvast bedankt!

  • Franciska
    9 februari 2018 om 12:06

    Hmm, we krijgen er helemaal zin in. Ik ben de taart aan het maken en de smaak is goed. Maar... De meringue botercreme is niet naar mijn zin gelukt. eiwit met suiker opkloppen lukt prima. Maar met boter toevoegen gaat dit schilferen: het lijkt dat mini klontjes boter niet oplossen. Moet je op lage of hoge stand kloppen. Ik gebruik een vrij harde roomboter, heeft dit invloed? (misschien een zachte grasboter gebruiken?). En mag je lang kloppen?

  • Whitney
    22 december 2017 om 20:52

    Hoi Pauline, Heerlijke taart weer! Zou ik hem na het maken ook in de vriezer kunnen doen, zodat het een ijstaart word? Net iets anders maar net zo lekker!

  • Rianne
    12 november 2017 om 23:25

    Deze taart samen met nog 2 taarten gemaakt voor mijn vader zijn verjaardag. Wat was iedereen te spreken over de taart! “Hij had net zo goed bij een bakker of winkel gekocht kunnen zijn” kreeg ik te horen! O en stiekem wilde ik er zelf ook nog wel een extra stukje van.

  • Tirza
    23 april 2017 om 12:31

    Hoellang is de bereidingstijd ongeveer?

  • Annika
    21 april 2017 om 14:35

    Ja dat kan ook hoor!

  • Tirza
    20 april 2017 om 20:29

    Hoi, superleuk recept! Ben van plan dit voor mijn moeders verjaardag te maken. Ik heb alleen geen suikerthermometer. Is er ook nog een andere manier om de tempratuur van de suikersiroop te meten? Kan het misschien ook met een vleesthermometer?

  • Pauline
    13 april 2017 om 11:10

    Hoeft niet perse hoor, je kan ze ook onder elkaar plaatsen. Als je hetelucht hebt komt dit zeker goed.

  • Janine Stik
    13 april 2017 om 10:57

    Beste Pauline, Helaas passen in onze oven niet 3 schuimlagen naast elkaar. Moeten de schuimlagen drogen in het midden van de oven of maakt dat niet uit? Zo kan ik alle 3 de lagen in een keer drogen en hoeft het niet in 2 keer. Alvast bedankt voor je reactie. Groet, Janine

  • Pauline
    10 april 2017 om 11:57

    Dat klopt inderdaad. Als je wat azijn en maizena toevoegt krijg je een chewy schuim. Zoals een pavlova zeg maar. Zeker het proberen waard. Met zuiveringszout heb ik echter geen ervaringen.

  • Sandra
    9 april 2017 om 10:27

    Hoi Pauline, Ik heb gister de taart gemaakt en de smaak is erg lekker maar ik vind het schuim veel te bros waardoor je ook geen echt taart stukje kan snijden zou ik dat met azijn en zuiveringszout meer zo'n chewy schuim krijgen? Bedankt verder voor het lekkere recept! Ook je ap is super handig en mooi vormgeven! Groetjes Sandra

  • Pauline
    8 april 2017 om 19:49

    Yes en Yes :)

  • Larissa
    8 april 2017 om 08:42

    Hai Pauline, Als je geen keukenmachine hebt, kun je dan een gewone handmixer gebruiken? En de oploskoffie... Gebruik jij daar heet water voor? Dank! Groetjes, Larissa

  • Larissa
    8 april 2017 om 08:40

    Of zelfgemaakte advocaat. Zo voor Pasen ook erg leuk, makkelijk en lekker! 😃

  • Pauline
    18 maart 2017 om 18:49

    Haha ja wel een beetje. Oh jee. Kan het zijn dat je kom niet schoon en vetvrij was? Ik maak zowel de kom als de mixer altijd eerst schoon met citroensap.

  • jolandavanhagen
    18 maart 2017 om 17:10

    Dit is wel een taart voor gevorderden! Hele lekkere merengue, maar de botercreme lukt mij niet.. als de suiker is opgelost in de eiwitten lukt het niet om ze op te kloppen. Iemand tips?

  • Pauline
    6 maart 2017 om 20:01

    Creme brûlée maken of banketbakkersroom :)

  • Pauline
    6 maart 2017 om 20:00

    Wat fijn. En graag gedaan natuurlijk :)

  • Jet
    6 maart 2017 om 16:54

    Wat een plaatje. Wow. En een prachtig recept zonder tarwe. Daar word ik blij van, Dan kan ik het ook eten zonder ziek te worden. Dank je wel Pauline.

  • Veronica Kouwenhoven
    6 maart 2017 om 01:25

    Wat te doen met de eierdooiers? Want dat zijn er zeker een stuk of zes.

  • Margot
    5 maart 2017 om 11:14

    Hier ben ik ook echt gek op dus dit wil ik zeker een keer maken!

  • Alie
    5 maart 2017 om 11:10

    Het resultat is overheerlijk !

  • [email protected]
    5 maart 2017 om 08:32

    YES! Dit wil ik maken tijdens een volgend feestje. Of gewoon zomaar omdat het weekend is.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.