Zweedse gehaktballetjes met roomsaus

Zweedse gehaktballetjes met roomsaus

Zweedse gehaktballetjes, wie kent ze niet. Je hebt ze vast wel eens gegeten bij de IKEA. Pauline & ik hebben beiden in onze studententijd bij de IKEA gewerkt. We kregen dan ook te eten in het personeelsrestaurant en 9 van de 10 keer stonden de Zweedse gehaktballetjes op het menu. Op den duur komt het dan wel een beetje je neus uit. Maar toch vind ik ze nog steeds lekker. Niet drie keer per week, maar gewoon af en toe. En ja, eerlijk is eerlijk, zelfgemaakte Zweedse gehaktballetjes zijn toch lekkerder dan de kant-en-klare versie van de IKEA. Maar als student zijnde, vond ik de kant-en-klare balletjes een uitkomst hoor…

Bij de Zweedse gehaktballetjes hoort natuurlijk een lekkere roomsaus. Erbij serveer je veenbessenjam en aardappelpuree. De veenbessenjam (lingonberry) kun je bij de IKEA kopen. Dit smaakt lekker fris bij de gehaktballetjes. Het is een lekker simpel recept, perfect voor in het weekend. Als je dit gemaakt hebt, vergeet dan het resultaat niet te delen op social media met #uitpaulineskeuken. Dat vinden we leuk om te zien!

Zweedse gehaktballetjes

Ingrediënten voor 20 st.
500 gr rundergehakt
1 ei
1 ui
40 gr paneermeel
Handje peterselie
Peper en zout
0,5 tl gemalen kruidnagel
0,5 tl nootmuskaat
0,5 tl kaneel
2 el bloem
250 ml runderbouillon
100 ml room
Klontje boter

Zo maak je het
Snipper de ui en hak de peterselie fijn. Meng het gehakt met de ui, paneermeel, peterselie en alle specerijen. Breek een ei boven het gehakt en meng het geheel door elkaar.

Vorm kleine balletjes van het gehakt. Smelt de boter in de koekenpan en bak de gehaktballetjes gaar en goudbruin.

Haal de balletjes uit de pan. Voeg 2 el bloem toe en laat dit garen. Voeg vervolgens de runderbouillon en room toe. Laat de saus reduceren.

Doe de balletjes terug in de pan. Serveer de Zweedse gehaktballetjes met de roomsaus. Garneer met wat peterselie. Erbij serveer je veenbessenjam en aardappelpuree.

Zweedse gehaktballetjesZweedse gehaktballetjesZweedse gehaktballetjes

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Tags

Gehakt Vlees recepten Hoofdgerecht

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in