
Zweedse gehaktballetjes met roomsaus
Zweedse gehaktballetjes, wie kent ze niet. Je hebt ze vast wel eens gegeten bij de IKEA. Pauline & ik hebben beiden in onze studententijd bij de IKEA gewerkt. We kregen dan ook te eten in het personeelsrestaurant en 9 van de 10 keer stonden de Zweedse gehaktballetjes op het menu. Op den duur komt het dan wel een beetje je neus uit. Maar toch vind ik ze nog steeds lekker. Niet drie keer per week, maar gewoon af en toe. En ja, eerlijk is eerlijk, zelfgemaakte Zweedse gehaktballetjes zijn toch lekkerder dan de kant-en-klare versie van de IKEA. Maar als student zijnde, vond ik de kant-en-klare balletjes een uitkomst hoor…
Bij de Zweedse gehaktballetjes hoort natuurlijk een lekkere roomsaus. Erbij serveer je veenbessenjam en aardappelpuree. De veenbessenjam (lingonberry) kun je bij de IKEA kopen. Dit smaakt lekker fris bij de gehaktballetjes. Het is een lekker simpel recept, perfect voor in het weekend. Als je dit gemaakt hebt, vergeet dan het resultaat niet te delen op social media met #uitpaulineskeuken. Dat vinden we leuk om te zien!
Ingrediënten voor 20 st.
500 gr rundergehakt
1 ei
1 ui
40 gr paneermeel
Handje peterselie
Peper en zout
0,5 tl gemalen kruidnagel
0,5 tl nootmuskaat
0,5 tl kaneel
2 el bloem
250 ml runderbouillon
100 ml room
Klontje boter
Zo maak je het
Snipper de ui en hak de peterselie fijn. Meng het gehakt met de ui, paneermeel, peterselie en alle specerijen. Breek een ei boven het gehakt en meng het geheel door elkaar.
Vorm kleine balletjes van het gehakt. Smelt de boter in de koekenpan en bak de gehaktballetjes gaar en goudbruin.
Haal de balletjes uit de pan. Voeg 2 el bloem toe en laat dit garen. Voeg vervolgens de runderbouillon en room toe. Laat de saus reduceren.
Doe de balletjes terug in de pan. Serveer de Zweedse gehaktballetjes met de roomsaus. Garneer met wat peterselie. Erbij serveer je veenbessenjam en aardappelpuree.

We zijn genomineerd!
We zijn genomineerd voor website van het jaar 2023! Help jij ons deze mooie titel binnen te slepen? Stem op ons en maak kans op mooie prijzen.
StemmenWas het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!
Word gratis MEMBER van Uit Paulines Keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.
Meld je aan