Menu

Limburgs Zuurvlees

Vandaag staat er Limburgs zuurvlees op het menu. Wat jullie misschien niet weten is, dat ik een half jaartje in Limburg heb gewoond. Vaals om precies te zijn, veel zuidelijker kan je niet. Ik liep stage in Kasteel Vaalsbroek en de keuken was mijn favoriete hang out. Ik zat op kantoor, maar die gasten in de keuken hadden al heel snel door dat ik van lekker eten hield. Stiekem kreeg ik geregeld telefoontjes dat er weer wat lekkers te halen viel. IJs met warme kersen bijvoorbeeld of gerookte vis. Ik was er dol op en kreeg vaak bakjes mee naar huis. Ja de keukenjongens zorgden goed voor mij.

Daar maakte ik ook kennis met zuurvlees. Stoofvlees gegaard in veel azijn. Ik houd van frisse zurige smaken dus dit is helemaal mijn ding. Het is ook weer niet kneiterzuur want er gaat ook appel- peresntroop (appelstroop kan ook) en ontbijtkoek in. Daarnaast zorgt de azijn ook voor een supermalse structuur van het vlees. Over dat vlees moet ik het nog even hebben. Officieel maken ze dit van paardenvlees. Ik heb gekozen voor rund. Sukade dat ik kocht bij de Lindenhoff. Dat is zo mals van zichzelf dat je in twee uur tijd een heerlijk stoofpotje op tafel hebt. Ik at er lekker aardappelpuree met andijvie bij. Veel meer heb je dan ook niet nodig.

limburgs zuurvlees limburgs zuurvlees

Ingrediënten voor 4 personen
800 gr rundersukade
500 gr uien
200 ml witte azijn
200 ml water
4 – 5 el appel- perenstroop
2 plakjes ontbijtkoek
3 blaadjes laurier
3 kruidnagels
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Snijd de sukade in stukjes. Doe het vlees in een kom en voeg 200 ml witte azijn en 200 ml water toe. Voeg zout en peper toe en de laurier en de kruidnagel. Laat dit minimaal een uur, maar nog liever een hele nacht marineren.

Snijd de uien in halve ringen. Bak ze rondom zacht in een grote stoofpan in wat boter of olijfolie.

Haal het vlees uit de marinade en dep dit droog met een keukenpapiertje. Gooi de marinade niet weg. Breng het vlees extra op smaak met peper en zout en bak dit mee. Schuif de uien naar een kant van de pan en bak het vlees rondom bruin aan de andere kant van de pan. Is je pan niet groot genoeg, haal de uien dan even uit de pan en voeg ze vervolgens weer toe.

Voeg de marinade en de appel- perenstroop bij het vlees en laat het zuurvlees ongeveer 2 uur stoven op een laag vuur.

Voeg de stukjes ontbijtkoek bij het zuurvlees en roer nog even door. De ontbijtkoek zorgt niet alleen voor een zoete smaak, maar ook voor binding van de saus.

Vind je het vlees nog te zuur voeg dan extra ontbijtkoek of perenstroop toe. Of een lepel bruine suiker dat kan ook.

Serveer het zuurvlees met aardappelpuree.

limburgs zuurvlees limburgs zuurvlees

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

22 reacties

 • Hub Wevers
  10 september 2019 om 11:54

  chocolade geeft de saus ook meer glans nog smakelijker aanzien

 • Caro
  23 maart 2018 om 08:28

  Hoi Pauline. Als ik op zoek ben naar bepaalde recepten, dan kijk ik toch meestal eerst bij jou. Vandaag wordt er zuurvlees voor me meegenomen uit Limburg. Als kind heb ik het daar gegeten en sindsdien een grote fan. Toch is het er nog steeds niet van gekomen het zelf te maken. Maar ik heb je recept en de aanvulling uit de reactie van Frank Buurman en ga zeker een keer aan de slag. Het resultaat laat ik weten!

 • Annika
  25 februari 2018 om 12:43

  Hmm dat klinkt goed zeg!

 • Frank Buurman
  25 februari 2018 om 10:04

  ps Een tante van mij (88) at het laatst voor het eerst met vriendinnen in een restaurant (na eerst mijn moeder opgebeld te hebben of dit lekker kon zijn). Ze hebben er allemaal super van genoten. Nooit te oud om te leren!

 • Frank Buurman
  25 februari 2018 om 10:01

  Het originele recept. Pauline. Met Limburgs zuurvlees ben ik opgegroeid. Ik bereikte een heerlijk resultaat met balsamico ipv witte wijnazijn en wat tijm, oregano en jeneverbes erbij. Ik mengde er (op het laatst) ook nog wat 'Kimchi' (zelf 6 dagen gefermenteerde) reepjes rode spitskool door. Mooie extra smaak. Wat laurier betreft: ik gebruik verse laurier uit eigen tuin. Geeft duidelijk meer 'umani' dan gedroogde ;laurier. 4 jaar geleden een 30cm hoog platje gekocht, die is inmiddels uitgegroeid tot een 2 meter hoge mooie struik met veel meer blaadjes dan ik gebruik. Ik snap nog steeds niet waarom mensen die niet in de tuin hebben staan ipv die giftige laurierkers, die je overal ziet. Overigens is de combinatie met mousseline van knolselderij ook erg lekker.

 • Hans ter Horst
  14 november 2017 om 19:18

  Hi Pauline. Tuurlijk is het van origine met paardenvlees. Maar die paarden kwamen uit de mijnen waar ze onder de grond de karretjes met kolen trokken. Dat vlees was zo taai als schoenzool Daarom ging er veel azijn op. Met een maks sucadelapje heb je niet zoveel meer nodig

 • Pauline
  19 februari 2017 om 19:41

  Wat een goed idee. Geloof meteen dat het lekker is.

 • Miranda Bastiaens
  18 februari 2017 om 16:52

  Goed recept voor Limburgs Zoervleisj! Altijd lekker met frietjes, appelmoes en rode kool! Persoonlijk houd ik van een iets zoetere versie, dus ik maak hem altijd af door nog wat extra stroop, bruine suiker en een paar blokjes pure chocolade toe te voegen, tot de juiste smaak! De chocolade geeft net een beetje extra ,zo maken we het hier in limburg!

 • Pauline
  30 november 2016 om 11:10

  Nou wat leuk om te horen.

 • Katrien De Decker
  29 november 2016 om 22:30

  Haha ik ben vegetariër maar heb doorgeklikt om je inleiding af te kunnen lezen ;)
  Complimenten voor je schrijfstijl dus!

 • Pauline
  28 november 2016 om 12:03

  Bedoel je het pannetje? Deze is van IKEA.

 • Claire
  27 november 2016 om 13:30

  Hoi Pauline,

  Van welk merk zijn de kommetjes?

  Groet, Claire

 • Annika
  24 november 2016 om 16:17

  Haha smaken verschillen he!

 • Daniëlle
  24 november 2016 om 07:13

  Heerlijk! Echt fijn eten voor op een koude dag!

 • Lizet Beek
  23 november 2016 om 23:25

  Ziet er heerlijk uit! Vind het pannetje ook zo tof waar het in zit! :-)

 • Annemieke
  23 november 2016 om 20:40

  Ik denk dat dit heel lekker is met groentes als:
  Pompoen, rode kool, hutspot, boontjes, brocolli of bloemkool icm een goeie aardappelpuree (bij de hutspot zit dat er natuurlijk al bij)

 • Ger
  22 november 2016 om 23:05

  Ik vroeg me altijd af waarom ze ontbijtkoek toevoegen aan het geheel. Leuk dat jij dat uitlegt. Ik heb het nog nooit gegeten, maar het lijkt me heerlijk. Echt zo'n winters pruttelpotje.

 • PF
  22 november 2016 om 22:32

  Bij het recept van zuurvlees moet je de uien ook aan de marinade toevoegen. Tevens enkele peperkorrels en een klein spaans pepertje, proef je als het klaar is , een beetje oregano smaakt ook niet verkeerd erin..
  Daarna eerst het vlees bakken, niet droogdeppen en later de uien erbij doen. Je kunt wel het vlees met de uien een uurtje laten uitlekken. Even op hoog vuur laten bakken en daarna eventueel marinade toevoegen, geheel of gedeeltelijk. Smaakt beter. Gr een zuurvleesliefhebber.

 • Desiré
  22 november 2016 om 21:06

  Ik zeg: hmmm! Mijn vriend zegt: bleghh. Zodra ik azijn uit de kast pak, begint 'ie al te stijgeren, haha! 1x zuurvlees gemaakt en dat vond hij maar niks. Ik houd het dus maar stoofvlees met donker bier, lekker met friet!

 • Eveline
  22 november 2016 om 19:39

  Ah wat fijn, hier was ik vandaag naar op zoek!
  Klinkt heerlijk. Marinade staat klaar voor morgen.
  Ik vroeg me af of je advies hebt wat voor een groentes hier lekker bij kunnen zijn?

 • Demi | StudioKOOK
  22 november 2016 om 15:06

  Lekker! Lijkt me een heerlijk gerecht voor op een herfst- of een echte winterse dag.

 • Corien
  22 november 2016 om 09:53

  Heerlijk ?

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.