fbpx
Menu

Ottolenghi’s bloemkooltaart

Als ik anders dan anders wil koken grijp ik steevast naar Ottolenghi. Deze bloemkooltaart met rode ui komt uit Plenty More. Inmiddels is er alweer een nieuw boek van hem uit, NOPI. Ik heb het nog niet gezien, maar ik ben er van overtuigd dat het wederom een succes gaat worden. Yotam (dat is zijn voornaam) weet als geen ander de meest verrassende smaken bij elkaar te brengen. Veelal met Midden Oosterse invloeden, o.a. uit Israël, waar hij geboren is.

Neem nou deze bloemkooltaart. Ik had het zelf niet kunnen bedenken. Het is eigenlijk een soort frittata, of een quiche zonder korst. Best wel healthy dus. Omdat ik altijd eigenwijs ben en een recept nooit zo maak zoals het bedoeld is, veranderde ik hier en daar ook een paar elementen. Ik verving de helft van de bloem voor boekweitmeel. In plaats van het zwarte sesamzaad gebruikte ik de normale versie, simpelweg omdat ik de zwarte zaadjes niet in huis had. En gebruikte ik Cheddar in plaats van Parmezaan omdat dat zo lekker pittig is.

ottolenghi's bloemkooltaart

Ingrediënten voor 4 personen
1  bloemkool (650 gr)
1 rode ui
10 eieren
60 gr speltbloem
60 gr boekweitmeel
2,5 tl bakpoeder
80 gr cheddar
2 el sesamzaadjes
0,5 tl rozemarijn
0,5 tl kurkuma
Takje basilicum
Peper en zout
Olijfolie (100 ml)

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de bloemkool in roosjes en was deze. Kook ze in 10 minuten gaar in ruim water met zout. Giet af en zet apart.

Snijd een paar ringen van de rode ui (dit wordt de garnering). Snijd de rest van de ui in stukjes. Hak ook de rozemarijn fijn.

Zet een pannetje op het vuur en verwarm 100 gr olijfolie in de pan. Fruit de ui en de rozemarijn zachtjes en langzaam aan. Laat het afkoelen.

Klop de eieren, de gehakte basilicum en het olijfolie-mengsel door elkaar.

Voeg het boekweitmeel, de speltbloem, het bakpoeder, de kurkuma, een snuf zout en wat zwarte peper bij de eieren. Klopt tot een egale massa.

Rasp de cheddar en meng dit er doorheen.

Voeg nu de bloemkoolroosjes bij de vulling. Roer nog even kort om.

Bekleed een springvorm (24cm) met bakpapier. Vet de randen in met wat boter en plak de sesamzaadjes tegen de rand van de vorm. Giet de vulling in de vorm.

Garneer de bloemkooltaart met de rode uien ringen die je achtergehouden hebt.

Bak de bloemkooltaart in 45 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.

Laat de taart ietsje afkoelen en serveer hem dan meteen.
ottolenghi's bloemkooltaart

Bron: Plenty More

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100! nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

9 reacties

  • Audry
    2 maart 2019 om 14:12

    Ottolenghi staat bekend om zijn uitgebalanceerde gerechten. Iets aanpassen in zijn receptuur is meestal geen goed idee. Dat geldt ook voor deze bloemkooltaart, misschien met uitzondering van het meel. 80 gram cheddar is geen 120 gram Parmezaan. Een takje basilicum is iets anders dan 15 g fijngesneden basilicumblaadjes. 10 (!) eieren is een stuk meer dan de oorspronkelijke 7. Zwart sesamzaad is niet hetzelfde als nigellazaad. Etc. Eeuwig zonde, het origineel is vele malen beter dan deze versie.

    Beantwoorden
  • Pauline
    4 maart 2019 om 08:30

    Ben ik niet met je eens. Ik noem dat creativiteit :)

    Beantwoorden
  • Laura
    10 maart 2016 om 19:29

    Hee, ziet er zeker lekker uit! Heb hem ook gemaakt vandaag maar ik vond hem eerlijk gezegd niet zo geslaagd. De smaak was op zich wel goed, maar de bloemkool vond ik te gaar en ik heb toch de krokante korst van deeg gemist. Ook vond ik het gek dat het zoveel eieren waren zonder melk, ik houd toch meer van de quiche soorten. Maar wel leuk om eens te proberen! Groetjes Laura

    Beantwoorden
  • Sarah
    15 oktober 2015 om 18:31

    Dit leek me echt eens leuk om te proberen, eens iets anders met bloemkool. Hij staat nu in de oven, dus ik ben heel erg benieuwd!

    Beantwoorden
  • Cindy
    6 oktober 2015 om 23:39

    Ik wist niet wat ik er precies van moest verwachten. Bloemkooltaarten vind ik meestal wel lekker, maar deze had niet een klassieke bodem zoals de meeste dat wel hebben. Maar wat was hij ongelooflijk lekker! Zeker voor herhaling vatbaar!!

    Beantwoorden
  • Pauline
    7 oktober 2015 om 18:39

    Ik zal het doorgeven aan Yotam :)

    Beantwoorden
  • Margot
    2 oktober 2015 om 08:42

    Wat een origineel idee, ik zou er ook niet opgekomen zijn!

    Beantwoorden
  • Nicole
    2 oktober 2015 om 07:50

    Lekker hoor! Zeker het proberen waard.

    Beantwoorden
  • Emma
    2 oktober 2015 om 07:46

    Deze bloemkooltaart ziet er ongelofelijk goed uit! ik had er nog nooit over gehoord!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen