Ottolenghi's bloemkooltaart

Ottolenghi’s bloemkooltaart

Als ik anders dan anders wil koken grijp ik steevast naar Ottolenghi. Deze bloemkooltaart met rode ui komt uit Plenty More. Inmiddels is er alweer een nieuw boek van hem uit, NOPI. Ik heb het nog niet gezien, maar ik ben er van overtuigd dat het wederom een succes gaat worden. Yotam (dat is zijn voornaam) weet als geen ander de meest verrassende smaken bij elkaar te brengen. Veelal met Midden Oosterse invloeden, o.a. uit Israël, waar hij geboren is.

Neem nou deze bloemkooltaart. Ik had het zelf niet kunnen bedenken. Het is eigenlijk een soort frittata, of een quiche zonder korst. Best wel healthy dus. Omdat ik altijd eigenwijs ben en een recept nooit zo maak zoals het bedoeld is, veranderde ik hier en daar ook een paar elementen. Ik verving de helft van de bloem voor boekweitmeel. In plaats van het zwarte sesamzaad gebruikte ik de normale versie, simpelweg omdat ik de zwarte zaadjes niet in huis had. En gebruikte ik Cheddar in plaats van Parmezaan omdat dat zo lekker pittig is.

ottolenghi's bloemkooltaart

Ingrediënten voor 4 personen
1  bloemkool (650 gr)
1 rode ui
10 eieren
60 gr speltbloem
60 gr boekweitmeel
2,5 tl bakpoeder
80 gr cheddar
2 el sesamzaadjes
0,5 tl rozemarijn
0,5 tl kurkuma
Takje basilicum
Peper en zout
Olijfolie (100 ml)

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de bloemkool in roosjes en was deze. Kook ze in 10 minuten gaar in ruim water met zout. Giet af en zet apart.

Snijd een paar ringen van de rode ui (dit wordt de garnering). Snijd de rest van de ui in stukjes. Hak ook de rozemarijn fijn.

Zet een pannetje op het vuur en verwarm 100 gr olijfolie in de pan. Fruit de ui en de rozemarijn zachtjes en langzaam aan. Laat het afkoelen.

Klop de eieren, de gehakte basilicum en het olijfolie-mengsel door elkaar.

Voeg het boekweitmeel, de speltbloem, het bakpoeder, de kurkuma, een snuf zout en wat zwarte peper bij de eieren. Klopt tot een egale massa.

Rasp de cheddar en meng dit er doorheen.

Voeg nu de bloemkoolroosjes bij de vulling. Roer nog even kort om.

Bekleed een springvorm (24cm) met bakpapier. Vet de randen in met wat boter en plak de sesamzaadjes tegen de rand van de vorm. Giet de vulling in de vorm.

Garneer de bloemkooltaart met de rode uien ringen die je achtergehouden hebt.

Bak de bloemkooltaart in 45 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.

Laat de taart ietsje afkoelen en serveer hem dan meteen.
ottolenghi's bloemkooltaart

Bron: Plenty More

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100! nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

feest pauline en annika

We zijn genomineerd!

We zijn genomineerd voor website van het jaar 2023! Help jij ons deze mooie titel binnen te slepen? Stem op ons en maak kans op mooie prijzen.

Stemmen

Wat vind jij van dit recept?

3.1 (26 stemmen)

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Hartige taarten & quiche Midden Oosterse recepten Gezonde recepten

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in