zongedroogde tomaatjes

DIY Zongedroogde tomaatjes uit de oven

Dit weekend plaatste ik een foto van mijn zongedroogde tomaatjes op Instagram. Ik kreeg daar zoveel vragen over dat ik er maar meteen een blogje aan wijd. Ik ben trots op de tomatenplantjes in mijn moestuin. Het duurde even voordat ze rood werden, maar hé daar kan die plant ook niks aan doen. Dat ligt aan moeder de natuur. Heel wat zonuurtjes later, mag het resultaat er zijn. Ik denk dat ik al ruim 2 kilo tomaatjes uit eigen tuin heb kunnen plukken. Yes!

zongedroogde tomaatjes

Maar wat doe je dan met een overschot aan tomaten? Gewoon in je mond stoppen is een goede eerste optie. Maar om er extra lang van te genieten kun je ze ook drogen in de oven. Ik heb altijd wel een potje zongedroogde tomaatjes staan. Vind ik lekker in de salade of door de couscous. Maar dit kun je dus ook heel gemakkelijk zelf maken. Weinig moeite, groots resultaat. Probeer zelf maar.

zongedroogde tomaatjes

Ingrediënten
Cherrytomaatjes, zoveel als je hebt
Een stuk of 5 knoflooktenen
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 100 graden, heteluchtstand.

Was de tomaatjes en verwijder de kroontjes.

Halveer de tomaatjes en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.

zongedroogde tomaatjes

Kneus de knoflooktenen met de platte kant van je mes. Snijd ze in grove stukken en leg ze tussen de tomaatjes.

Breng de tomaatjes op smaak met peper en zout.

Sprenkel er wat olijfolie overheen en schuif de bakplaat in de oven.

Steek een pollepel tussen de ovendeur. Zo blijft deze op een kier staan.

Laat de tomaatjes in 2 tot 3 uur zachtjes drogen. Houd het tussentijds in de gaten. Ze moeten ook weer niet te veel krimpen.

Verdeel de zongedroogde tomaatjes met de knoflook in een schone glazen pot. Je kunt er eventueel nog wat kruiden zoals tijm en rozemarijn insteken.

Vul de pot tot de rand met olijfolie en bewaar de tomaatjes tot gebruik in de koelkast.

Je kunt de tomaatjes onder olie, vrij lang bewaren. Belangrijk is wel dat de knoflook die je gebruikt, verhit is. Mocht je extra knoflook toe willen voeg, blancheer deze dan eerst.

zongedroogde tomaatjes

 

zongedroogde tomaatjes

PS dit kan ook met gewone tomaten, snijd deze dan in partjes en volg de stappen zoals hierboven beschreven

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100! nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Fresh & Easy: Courgetti met zalm
Diary Augustus #3
Bewaar
19 Comments
 • ariane

  16 maart 2016 at 17:02 Beantwoorden

  Ik zou het eerder zongerijpt willen noemen…\r\nMaar een prima idee! Ik kweek al jaren diverse soorten tomatenplanten en maak er altijd saus van die ik weck.\r\nMaar dit ga ik zeker ook proberen.\r\nAlleen…moet er echt knoflook bij? Ik hou daar namelijk niet zo van.

 • Ella

  24 november 2015 at 16:04 Beantwoorden

  ?? Hallo,ik zag het filmpje van Amandelspijs en vraag me af welk merk\r\n de citroenrasp is.\r\n Tevens het volgende,hoelang moet amandelspijs rusten voor gebruik.\r\n Groeten van Ella\r\n P.S vaak zie ik jouw recepten bij welke.nl

 • Marion Verhoeven

  21 september 2015 at 15:31 Beantwoorden

  ik heb ze vorige week gemaakt, ze zijn heerlijk, ik ga ze zeker vaker maken

 • Marion Verhoeven

  21 september 2015 at 15:29 Beantwoorden

  ik heb deze zongedroogde tomaatjes vorige week gemaakt! en ze zijn heerlijk,ik ga ze vaker maken

 • Chantal

  10 september 2015 at 19:58 Beantwoorden

  heb ze nu voor de 2e keer gemaakt van pruim tomaten van m’n vader zijn tuin en ze zijn heerlijk,alleen ik doe er verse kruiden gelijk op en laat die mee drogen in de oven rozemarijn,tijm en oregano…nou hier is manlief fan ervan…

 • Ageeth Mooij

  2 september 2015 at 14:27 Beantwoorden

  Zongerijpt en oven gedroogd! Lijkt me lekker en leuk om zelf te proberen.

 • Marianne Ravesloot

  2 september 2015 at 06:48 Beantwoorden

  Ik heb ze gister gemaakt, echt super lekker:-)\r\nKan ik een gesloten pot ook gewoon in de kast bewaren?

 • Roos

  1 september 2015 at 12:40 Beantwoorden

  Wat een goed idee! Ziet er leuk uit zo in een potje. Ook leuk misschien als cadeautje. Ik geef vaak een “eetpakket” als cadeau met bijvoorbeeld een lekkere fles wijn, een goede olijfolie en pasta ofzo. \r\nAltijd leuk als daar wat zelf gemaakts bij zit!

 • Anouk

  1 september 2015 at 11:53 Beantwoorden

  Klinkt goed!\r\n\r\nIk heb een vraag over de olie, maakt het uit of dit extra vierge of gewone olijfolie is?

  • Pauline

   1 september 2015 at 16:50 Beantwoorden

   Maakt niks uit! Net wat je lekkerder vindt 🙂

 • Julie

  1 september 2015 at 10:35 Beantwoorden

  Mogen de tomaatjes in de pot als ze nog warm (of heet) zijn of moeten ze eerst afkoelen?

 • Ellen

  1 september 2015 at 09:44 Beantwoorden

  Héérlijk! Ik vind de half gedroogde stiekem ook lekkerder dan de volledige 🙂

 • Cheapkitchen

  1 september 2015 at 09:26 Beantwoorden

  Ziet er goed uit, gaan we een keer proberen!

 • Margot

  1 september 2015 at 08:24 Beantwoorden

  Hmm lekker! Misschien ga ik dit ook wel eens proberen!

 • Paul Hendrix

  1 september 2015 at 08:19 Beantwoorden

  je schryft “ovendeur op kier”, maar de oven doet het alleen als die helemaal dicht is, is een dichte deur een probleem?

 • Eline

  1 september 2015 at 07:56 Beantwoorden

  Hoi Pauline, \r\n\r\nMijn oven kan op minimaal 150 graden, en een pollepel tussen de deur gaat ook niet werken…kan ik het nu alsnog wel maken?

 • Bas

  1 september 2015 at 07:24 Beantwoorden

  Moeten we snel maar gaan proberen! Prachtige foto’s trouwens!!

Plaats een reactie