Menu
zongedroogde-tomaatjes-55-e1440934209172.jpg

DIY Zongedroogde tomaatjes uit de oven

Dit weekend plaatste ik een foto van mijn zongedroogde tomaatjes op Instagram. Ik kreeg daar zoveel vragen over dat ik er maar meteen een blogje aan wijd. Ik ben trots op de tomatenplantjes in mijn moestuin. Het duurde even voordat ze rood werden, maar hé daar kan die plant ook niks aan doen. Dat ligt aan moeder de natuur. Heel wat zonuurtjes later, mag het resultaat er zijn. Ik denk dat ik al ruim 2 kilo tomaatjes uit eigen tuin heb kunnen plukken. Yes!

zongedroogde tomaatjes

Maar wat doe je dan met een overschot aan tomaten? Gewoon in je mond stoppen is een goede eerste optie. Maar om er extra lang van te genieten kun je ze ook drogen in de oven. Ik heb altijd wel een potje zongedroogde tomaatjes in de koelkast staan. Vind ik lekker in de salade of door de couscous. Maar dit kun je dus ook heel gemakkelijk zelf maken. Weinig moeite, groots resultaat. Deze zijn namelijk nog veel lekkerder dan de supermarktvariant. Probeer zelf maar.

zongedroogde tomaatjes

Ingrediënten
Cherrytomaatjes, zoveel als je hebt
Een stuk of 5 knoflooktenen
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 100 graden, heteluchtstand.

Was de tomaatjes en verwijder de kroontjes.

Halveer de tomaatjes en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.

zongedroogde tomaatjes

Kneus de knoflooktenen met de platte kant van je mes. Snijd ze in grove stukken en leg ze tussen de tomaatjes.

Breng de tomaatjes op smaak met peper en zout.

Sprenkel er wat olijfolie overheen, hussel alles even door elkaar en schuif de bakplaat in de oven.

Steek een pollepel tussen de ovendeur. Zo blijft deze op een kier staan.

Laat de tomaatjes in 2 tot 3 uur zachtjes drogen. Houd het tussentijds in de gaten. Ze moeten ook weer niet te veel krimpen.

Verdeel de zongedroogde tomaatjes met de knoflook in een schone glazen pot. Je kunt er eventueel nog wat kruiden zoals tijm en rozemarijn insteken.

Vul de pot tot de rand met olijfolie en bewaar de tomaatjes tot gebruik in de koelkast.

Je kunt de tomaatjes onder olie, vrij lang bewaren. Belangrijk is wel dat de knoflook die je gebruikt, verhit is. Mocht je extra knoflook toe willen voeg, blancheer deze dan eerst.

zongedroogde tomaatjes

 

zongedroogde tomaatjes

PS dit kan ook met gewone tomaten, snijd deze dan in partjes en volg de stappen zoals hierboven beschreven

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100! nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan