Menu

Franse uiensoep

“Doe toch maar uiensoep!” Ik ging onlangs lunchen met Francesca en Sabine en ik kon weer eens geen keuze maken. Ik zat met oerbrood met huisgemaakte tonijnsalade in mijn hoofd, maar op het allerlaatste moment zwichte ik toch voor de Franse uiensoep. Helaas miste de kaascrouton en dat is nou net wat ik juist zo lekker vind aan dit soepje.

En die missende kaascrouton bleef maar in mijn achterhoofd hangen. Dus zat er niets anders op dan thuis nog eens een lekkere uiensoep te maken. Het geheim van een goede uiensoep is de ui. Deze moet je heel langzaam en lang aanbakken, zodat ze lekker gaan carameliseren. Dat is de magie van een ui, hoe langer je deze bakt, hoe lekkerder en zoeter hij wordt. Dus je hebt er even geduld voor nodig. Maar dat is dit soepje meer dan waard.

franse uiensoep

Ingrediënten voor 4 personen
600 gr uien
1 teen knoflook gehakt
2 el bloem
1 ltr bouillon (ik gebruikte rundvlees)
2 tl tijm
Peper en zout
30 gr boter

Kaascrouton
Stokbrood
Geraspte belegen kaas

Zo maak je het
Pel de uien en snij ze in halve ringen. (stiekem kocht ik reeds gesneden uien, ssst niet verder vertellen).

Verhit de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de uien toe en bak ze nu langzaam aan. Het bakken van de uien duurt zeker 40 minuten. Roer ze tussentijds af en toe door. Het is niet erg als de bodem iets bruin wordt.

Op de foto hieronder zijn ze halverwege.

franse uiensoep

De uien zijn klaar als ze goudbruin van kleur zijn. Voeg nu de gehakte knoflook en de tijm toe en bak even kort mee.

Voeg nu de bloem toe. Meng het goed met de uien. Laat de bloem in ongeveer 5 minuten gaar worden.

Voeg dan de hete bouillon toe. Schraap lekker over de bodem van de pan. Dat komt alleen maar ten goede van de smaak van de uiensoep.

Laat de soep nog een minuut of 10 trekken. Breng de uiensoep verder op smaak met peper en zout.

Kaascrouton
Voor de kaascroutons verwarm je de oven voor op 220 graden. Snij een stokbrood in plakjes en beleg ze met de geraspte kaas.

Zet ze even 5 minuten bovenin de oven, totdat de kaas gesmolten is.

Leg de kaascrouton in de uiensoep. Dat is het lekkerst.

franse uiensoep

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

78 reacties

  • Pauline
    18 november 2019 om 14:21

    Ongepeld :)

  • Fember
    17 november 2019 om 19:36

    Hallo Pauline, bedankt voor dit recept. Ik ben van plan deze te maken met kerst. In de ingrediënten lijst staat dat je 600 gram uien nodig hebt. Zijn ze dan al gepeld of niet?

  • Vera brouns
    5 oktober 2019 om 17:47

    lekker recept bedankt

  • Wilma
    29 september 2019 om 16:11

    Heerlijke soep, ik had nog nooit uiensoep gemaakt maar hij was goed gelukt. Ik had geen thijm in huis dus heb ik er Italiaanse gedroogde kruiden in gedaan en dat smaakte ook prima. En omdat ik nog platte peterselie in de kruidenbak had staan, heb ik daar een paar stukjes van afgeknipt en die aan het eind aan de soep toegevoegd.

  • Annika
    9 juli 2019 om 11:51

    Wat leuk om te horen!

  • Sita
    8 juli 2019 om 00:39

    Ongelofelijk wat is deze soep waanzinnig lekker!!!!! Wauw heb hem net een uurtje geleden gemaakt hij is echt mega mega lekker dank je wel voor het recept!!!!

  • theo72
    5 april 2019 om 17:08

    Heerlijk soepje. ik smeer het stokbrood (voor dat ik de geraspte kaas er op doen) nog even in met een mengsel van olijfolie, beetje zout en peper en verse knoflook. ff laten intrekken, kaas er op en de oven in..mmm...

  • Rafke Manders
    23 maart 2019 om 10:26

    Heerlijk soepje hoor! Ik ijverig uien snijden en bakken. Rook al zooo lekker! Vervolgens de knoflook en kruiden erbij. En dan de bouillon. Mmm!! Oh nee!!! De bloem vergeten! Gelukkig is het met hulp van een maizena-papje toch nog goed gekomen ?

  • Rolie
    15 maart 2019 om 20:41

    Klasse recept; het hoeft kennelijk allemaal niet zo ingewikkeld. Paar keer geprobeerd, complimenten van mijn disgenoten.

  • Klir
    9 maart 2019 om 15:30

    Goed idee! Hoe pof jij de knoflook?

  • Klir
    9 maart 2019 om 15:27

    Door in meerdere keren te bakken. Of meerdere pannen tegelijktertijd

  • Pauline
    11 februari 2019 om 16:12

    Vocht vind ik best een beetje vreemd, heb je voorgesneden uien gebruikt? Ik zou het dan voortaan beetje bij beetje doen. Of een grotere pan gebruiken :)

  • Arjan
    10 februari 2019 om 14:30

    Jaa heerlijk lekker soepje! Mijn toevoeging was nog verse zelf gedroogde tijm en toch ook, kon het niet laten: de witte wijn;) Oud brood dr op even grillen En smullen maar!

  • Ria
    10 februari 2019 om 12:09

    Ik had de dubbele hoeveelheid genomen okay ik eters krijg de uien werden echter niet bruin, er kwam ook heel veel vocht vandaag waardoor ze gingen smoren in plaats van bakken hoe los ik dit op?

  • Nelleke van Thiel
    27 januari 2019 om 11:07

    Gisteravond gemaakt, TOP soepje!

  • Rosie van Beuningen
    24 januari 2019 om 18:19

    De eerste keer dat ik zelf uiensoep heb gemaakt. Wow, wat was dit smullen! Wil nooit meer anders ;)

  • Annika
    10 januari 2019 om 08:23

    Hoi Thea, Goed om te horen! We zijn bezig met de printversie, wordt dus opgelost.

  • Thea Hennevelt
    9 januari 2019 om 13:38

    Hoi Pauline, superheerlijk soepje yam yam. Misschien handig voor je te weten dat het recept printen 18 pagina's in beslag neemt. Hartelijke groet, Thea Hennevelt

  • arjan sperber
    7 december 2018 om 12:02

    gisteren de uien soep gemaakt heerlijk ik was op het laatst zout en peper vergeten maar wij vonden de soep goed zo vraagje : 2 eetlepels bloem is dat afgestreken of met een kop erop idem 2 TL tijm de deksel op de pan of eraf laten tijdens het bereiden van de soep arjan uit helvoirt

  • Annika
    10 oktober 2018 om 16:14

    Ja dat kan ook!

  • Jolanda janssen
    10 oktober 2018 om 15:30

    Kan ik ook gewone of groenten bouillon gebruiken ipv runderbouillon

  • Ellen
    28 juli 2018 om 12:40

    Afzuigkap op vol vermogen. Plank eronder. Uien snijden zonder tranen!

  • Boda de Hond
    4 maart 2018 om 13:18

    Heel lekker recept.

  • Boye
    3 maart 2018 om 14:24

    Lekkere soepje inderdaad. Ik heb i.p.v gewone knoflook, gepofte gebruikt i.c.m. runderboullionblokjes van de knorr. Ik had geen zout of peper nodig om een en ander op te peppen. Daarnaast heb ik kolydraatarm gebruikt i.p.v. normaal brood, zo heb je een mooi afvalsoepje wat past in een kolydraatarm dieet.

  • Rob Metz
    27 februari 2018 om 09:53

    Koop een mandoline, je bent klaar in een cractie van gewoon snijden, alle plakken zijn precies even dik en je krijgt haast de tijd niet om te gaan huilen, of het moet komen van de heerlijke smaak van je soep!

  • Laura Bes
    23 oktober 2017 om 09:09

    Lekker! Ik doe er alleen veel meer ui in, ben nu bezig en zit zo'n 1,5 kilo in. Lekker hele dag laten opstaan. :)

  • Pauline
    1 oktober 2017 om 10:27

    Wat leuk om te horen. Dankjewel :)

  • Brenda Casu Van Lith
    30 september 2017 om 19:53

    Net jou uiensoep gegeten.(gister al gemaakt?) Ik heb nog nooit zo lekker uiensoepie gegeten en heeft dus ook mijn receptenboek gehaald

  • Pauline
    24 september 2017 om 11:34

    Ik gebruik eigenlijk altijd alleen witte uien omdat rode uien wat zoeter worden. Maar je zou eens een mix kunnen proberen.

  • Elly
    22 september 2017 om 15:04

    Hoe zit het met de uiensoorten? Kun je alleen gele gebruiken of kunnen rode, witte en sjalotjes ook? Of kun je zelfs combineren?

  • Kees Sterken
    20 juli 2017 om 16:44

    Lijkt mij heerlijk voor het weekend.

  • Annika
    25 april 2017 om 10:22

    Het kan wel, de smaak wordt alleen iets zoeter.

  • ineke de haan
    23 april 2017 om 08:57

    Ik heb rode uien...maakt dat veel uit, of toch liever gewone uien?

  • Annika
    13 april 2017 om 09:23

    Misschien de bloem even zeven? En echt goed roeren terwijl je het erbij doet.

  • Sannevanderlinden
    11 april 2017 om 21:14

    Ik krijg klontjes als ik er bloem bij doe heb je tips om dat te voorkomen

  • Babet
    19 januari 2017 om 17:17

    Mijn tip voor niet janken bij uien pellen is gewoon een slok drinken in je mond doen, werkt echt top zelfs als ik ipv lenzen bril op heb. Wat ik zelf erg lekker vind door mijn uiensoep is kaneel, dat maakt de bouillon zo veel rijker! Eerst uien en knoflook bakken dan een lepel kaneel erover en een lepel bloem. Water, boullionblokjes, peper, zout en provencaalse kruiden toevoegen, hier een bullion van maken en minimaal 3 uur laten koken. Echt heerlijk!

  • Tom
    14 november 2016 om 19:36

    Vroeger was ik ook kok. Bij het tranendal van het uien snijden hielden we gewoon even ons hoofd boven een laag staand pitje. Meteen klaar met de ellende.

  • John
    7 november 2016 om 21:19

    Vroeger was ik kok, tegenwoordig hobbykok. Als ik harde uien pel springen de tranen al in mijn ogen. De oplossing: stuk keukenrol in 2e scheuren en er 2 proppen van maken voor ieder neusgat 1. Succes

  • Richard
    20 oktober 2016 om 19:32

    Hallo Pauline,

    Welke Franse wijn zou jij hierbij serveren?

    Mvrgr Richard

  • Pauline
    26 september 2016 om 14:33

    Yes dat gaat ook.

  • Jennifer
    25 september 2016 om 08:43

    Hi Pauline,

    Zou je ook speltmeel kunnen gebruiken in plaats van bloem?

    Liefs

  • Pauline
    9 augustus 2016 om 14:06

    Wat leuk om te horen, dankjewel :)

  • Monique wermer
    8 augustus 2016 om 18:25

    Vandaag de soep gemaakt hij smaakte heerlijk
    Ik zeg ik ben fan van jou recepten Pauline

  • Martin
    21 maart 2016 om 23:22

    heerlijk eenvoudig en erg lekker!

  • suzanne
    8 maart 2016 om 12:17

    Hee pauline! In wat voor een pan worden de uien gebakken? in een koekenpan en daarna overgebracht naar de kookpan waarbij de bouillon en water wordt gevoegd?

  • Angelique
    28 februari 2016 om 21:22

    Bedankt voor dit recept! Fijn dat dit zonder alcohol is. We hebben gesmuld ?

  • A.A.M. ten Veen
    17 januari 2016 om 00:32

    Geniet al tijden van je pagina en heb veel " steun" aan je recepturen, om te fine tunen.........
    Compliment!
    Vanavond/ vanmiddag begonnen/ met de Franse uiensoep, veel van jou, gemixt met de receptuur van mijn vader en Oma, fine tuning van mezelf...
    Wat heb ik anders gedaan.......
    Voor het toevoegen van de bloem...., afgeblust met Pernod.
    Dan inderdaad de bloem.
    Tijdens toevoegen van de warme runderbouillon ook nog droge witte wijn toegevoegd.
    30 minuten laten inkoken met deksel, schuin op de pan.
    Afgebakken stokbrood geroosterd, fan in oven overpakken met kaas.
    Als laatste: deze slides in de warme soepmok met extra kaas nog 4 minuten in de oven laten gratineren!
    Nu geproefd en nachtje overstaan, dan morgen voor onze vrienden als lunch voorgerecht .
    Dank voor je inspiratie en goeie tips!
    (Ook blij met je Cchutney's, oude vergeten groenten en "groot vlees" gerechten!.
    Fijne zondag!

  • Nelleke
    10 november 2015 om 22:31

    Ik heb de soep al meerdere keren gemaakt. Hij valt hier heel goed in de smaak. Vooral met die kaascrouton, heerlijk!

  • Pauline
    18 september 2015 om 22:59

    Ik zou dan een beetje boekweitmeel gebruiken.

  • jessica
    18 september 2015 om 10:10

    Hey pauline,
    Kan ik ook een glutenvrij soort bloem gebruiken zoja welke raad jij aan?
    Liefs jessica

  • Pauline
    3 september 2015 om 20:59

    Zeker kan allebei!

  • Carmen Guliger
    2 september 2015 om 18:58

    Beste Pauline,

    is de uiensoep en bij jouw tomatensoep te doen voor grote groep. En dat het bij wijze van spreken 's ochtends kan maken voor s'avonds.
    Dank je wel vast.

    Groeten,

    Carmen Guliger

  • Heleen van Kuijk
    31 maart 2015 om 23:10

    Echt lekker en makkelijk om te maken!

  • Suzanne
    18 maart 2015 om 17:54

    Aah lekker de (voorgesneden hihi) uien staan nu te bakken en het ruikt al zo lekker in huis! Hoop dat hij lukt!

  • jacqueline
    14 maart 2015 om 18:39

    Heb de soep al een aantal keer gemaakt en hij is echt heel lekker!!
    Ik voeg aan het einde ook nog een laurierblad en een scheut port toe....heerlijk :D Wat er over is vries ik in...werkt prima!

  • dolinda
    9 maart 2015 om 23:48

    Hee paulien, Mijn vent houdt erg van uiensoep dus wil m graag ook ns maken, maar zou je deze ook in kunnen vriezen denk je??

  • Ger
    10 februari 2015 om 23:09

    Wat een heerlijk recept. Ik vraag me af hoe dit zal smaken met rode ui? Heb jij dat wel eens uitgeprobeerd?

  • Pauline
    10 februari 2015 om 17:46

    Op een zacht vuur. En gewoon de pan op het vuur houden. Wel af en toe roeren. En ik ga heel snel naar Seymour om te proeven.

  • Pauline
    10 februari 2015 om 17:45

    Ik heb nu witte uien gebruikt.

  • Pauline
    10 februari 2015 om 17:42

    Kan ook zonder, alleen zorgt de bloem voor binding. De soep wordt hierdoor wat dikker.

  • Pauline
    10 februari 2015 om 17:41

    Zo lekker he? zet je wel een duikbril op?

  • Josée
    10 februari 2015 om 15:08

    Echt iets voor in de slowcooker. Lekker met de extra's van Henne erbij. Ja hoor, ik RAPS de kaas ook! Da's errug!

  • The Holy Kauw Company
    10 februari 2015 om 14:00

    Ow uiensoep! Ik heb hier nog een overschot aan uien liggen. Ga gelijk aan de slag! :)

  • nathalie
    10 februari 2015 om 13:42

    oh laat maar er bestaat ook een glutenvrije bloem zie ik!

  • nathalie
    10 februari 2015 om 13:40

    Kan het ook zonder bloem?
    Ik eet liever geen gluten vandaar.

  • Henne Barning
    10 februari 2015 om 13:13

    Yam! Zelf laat ik de uien in halve ringen zeker 2 uurtjes erg zacht smoren in de roomboter, bouillin erbij , dyon mosterd, marmite, laurier, beetje rode wijn en erop crouton,, oo goddelijk, rood wijntje ernaast heerlijk voor de zaterdag. (receptje van Roald Dahl)

  • Margo
    10 februari 2015 om 09:58

    Super soep! Maar "gerapste" kaas ? Ik zag dit al eerder in 1 van je recepten staan....

  • Margo
    10 februari 2015 om 09:56

    Super soepje. Maar "gerapste kaas" ? Ik zag dit al eerder in 1 van je recepten staan.....

  • Dhini
    10 februari 2015 om 09:43

    Ziet er lekker uit

  • miets wiekken
    10 februari 2015 om 09:11

    Ik doe er altijd nog een scheut droge witte wijn bij super lekker.

  • Margot
    10 februari 2015 om 08:56

    Oh lekker! Ik heb dit alleen nog nooit zelfgemaakt, dus dat moet ik toch eens doen.

  • Mies
    10 februari 2015 om 08:40

    Is het heel gek dat ik hier nu al trek in heb? Deze week maar eens maken!

  • Dini
    10 februari 2015 om 08:36

    hallo pauline,

    heerlijk, franse uiensoep, ga ik zeker proberen!
    dank je wel voor het recept.

  • Winny
    10 februari 2015 om 08:32

    ga ik zeker proberen. Maakt het uit welke ui je gebruikt?

  • Rena
    10 februari 2015 om 08:12

    I think I cooked this soup the first time in my life 30 years ago. And recently I discovered this soup new and this soup was as tasteful as in the past! This soup is a true classic! But I agree without cheese crouton this soup isn't perfect :)\nxx from Bavaria/Germany, Rena\n

  • Ellen
    10 februari 2015 om 08:07

    Dit heb ik eigenlijk nog nooit zelf gemaakt. Het ziet er wel heel lekker uit!

  • Rosanne
    10 februari 2015 om 07:50

    Jaaa, mijn favo soep. Thanks, die ga ik van de week weer maken! :)

  • Lieneke
    10 februari 2015 om 07:41

    Hoi Pauline,

    Ik heb onlangs bij Seymour in Haarlem de lekkerste uiensoep ooit gegeten! Vind het dan ook leuk om je recept uit te proberen. Moet je de uien 40 minuten op heel zacht vuur bakken? Of halfhoog? En pan op het vuur houden of niet? Alvast bedankt!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.