franse uiensoep

Franse uiensoep

“Doe toch maar uiensoep!” Ik ging onlangs lunchen met Francesca en Sabine en ik kon weer eens geen keuze maken. Ik zat met oerbrood met huisgemaakte tonijnsalade in mijn hoofd, maar op het allerlaatste moment zwichte ik toch voor de Franse uiensoep. Helaas miste de kaascrouton en dat is nou net wat ik juist zo lekker vind aan dit soepje.

En die missende kaascrouton bleef maar in mijn achterhoofd hangen. Dus zat er niets anders op dan thuis nog eens een lekkere uiensoep te maken. Het geheim van een goede uiensoep is de ui. Deze moet je heel langzaam en lang aanbakken, zodat ze lekker gaan carameliseren. Dat is de magie van een ui, hoe langer je deze bakt, hoe lekkerder en zoeter hij wordt. Dus je hebt er even geduld voor nodig. Maar dat is dit soepje meer dan waard.

franse uiensoep

Ingrediënten voor 4 personen
600 gr uien
1 teen knoflook gehakt
2 el bloem
1 ltr bouillon (ik gebruikte rundvlees)
2 tl tijm
Peper en zout
30 gr boter

Kaascrouton
Stokbrood
Geraspte belegen kaas

Zo maak je het
Pel de uien en snij ze in halve ringen. (stiekem kocht ik reeds gesneden uien, ssst niet verder vertellen).

Verhit de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de uien toe en bak ze nu langzaam aan. Het bakken van de uien duurt zeker 40 minuten. Roer ze tussentijds af en toe door. Het is niet erg als de bodem iets bruin wordt.

Op de foto hieronder zijn ze halverwege.

franse uiensoep

De uien zijn klaar als ze goudbruin van kleur zijn. Voeg nu de gehakte knoflook en de tijm toe en bak even kort mee.

Voeg nu de bloem toe. Meng het goed met de uien. Laat de bloem in ongeveer 5 minuten gaar worden.

Voeg dan de hete bouillon toe. Schraap lekker over de bodem van de pan. Dat komt alleen maar ten goede van de smaak van de uiensoep.

Laat de soep nog een minuut of 10 trekken. Breng de uiensoep verder op smaak met peper en zout.

Kaascrouton
Voor de kaascroutons verwarm je de oven voor op 220 graden. Snij een stokbrood in plakjes en beleg ze met de geraspte kaas.

Zet ze even 5 minuten bovenin de oven, totdat de kaas gesmolten is.

Leg de kaascrouton in de uiensoep. Dat is het lekkerst.

franse uiensoep

Fresh & Easy: Hartige Boerenkooltaart
Gekke granen: Wat is Freekeh, Amaranth, Parelgort?
Bewaar
52 Comments
  • Brenda Casu Van Lith

    30 september 2017 at 19:53 Beantwoorden

    Net jou uiensoep gegeten.(gister al gemaakt😉)
    Ik heb nog nooit zo lekker uiensoepie gegeten en heeft dus ook mijn receptenboek gehaald

  • Elly

    22 september 2017 at 15:04 Beantwoorden

    Hoe zit het met de uiensoorten? Kun je alleen gele gebruiken of kunnen rode, witte en sjalotjes ook? Of kun je zelfs combineren?

    • Pauline

      24 september 2017 at 11:34 Beantwoorden

      Ik gebruik eigenlijk altijd alleen witte uien omdat rode uien wat zoeter worden. Maar je zou eens een mix kunnen proberen.

  • Kees Sterken

    20 juli 2017 at 16:44 Beantwoorden

    Lijkt mij heerlijk voor het weekend.

  • ineke de haan

    23 april 2017 at 08:57 Beantwoorden

    Ik heb rode uien…maakt dat veel uit, of toch liever gewone uien?

    • Annika

      25 april 2017 at 10:22 Beantwoorden

      Het kan wel, de smaak wordt alleen iets zoeter.

  • Sannevanderlinden

    11 april 2017 at 21:14 Beantwoorden

    Ik krijg klontjes als ik er bloem bij doe heb je tips om dat te voorkomen

    • Annika

      13 april 2017 at 09:23 Beantwoorden

      Misschien de bloem even zeven? En echt goed roeren terwijl je het erbij doet.

  • Babet

    19 januari 2017 at 17:17 Beantwoorden

    Mijn tip voor niet janken bij uien pellen is gewoon een slok drinken in je mond doen, werkt echt top zelfs als ik ipv lenzen bril op heb.

    Wat ik zelf erg lekker vind door mijn uiensoep is kaneel, dat maakt de bouillon zo veel rijker!
    Eerst uien en knoflook bakken dan een lepel kaneel erover en een lepel bloem.
    Water, boullionblokjes, peper, zout en provencaalse kruiden toevoegen, hier een bullion van maken en minimaal 3 uur laten koken.
    Echt heerlijk!

  • John

    7 november 2016 at 21:19 Beantwoorden

    Vroeger was ik kok, tegenwoordig hobbykok. Als ik harde uien pel springen de tranen al in mijn ogen. De oplossing: stuk keukenrol in 2e scheuren en er 2 proppen van maken voor ieder neusgat 1. Succes

    • Tom

      14 november 2016 at 19:36 Beantwoorden

      Vroeger was ik ook kok. Bij het tranendal van het uien snijden hielden we gewoon even ons hoofd boven een laag staand pitje. Meteen klaar met de ellende.

Plaats een reactie