fbpx
Menu

Franse uiensoep

“Doe toch maar uiensoep!” Ik ging onlangs lunchen met Francesca en Sabine en ik kon weer eens geen keuze maken. Ik zat met oerbrood met huisgemaakte tonijnsalade in mijn hoofd, maar op het allerlaatste moment zwichte ik toch voor de Franse uiensoep. Helaas miste de kaascrouton en dat is nou net wat ik juist zo lekker vind aan dit soepje.

En die missende kaascrouton bleef maar in mijn achterhoofd hangen. Dus zat er niets anders op dan thuis nog eens een lekkere uiensoep te maken. Het geheim van een goede uiensoep is de ui. Deze moet je heel langzaam en lang aanbakken, zodat ze lekker gaan carameliseren. Dat is de magie van een ui, hoe langer je deze bakt, hoe lekkerder en zoeter hij wordt. Dus je hebt er even geduld voor nodig. Maar dat is dit soepje meer dan waard.

franse uiensoep

Ingrediënten voor 4 personen
600 gr uien
1 teen knoflook gehakt
2 el bloem
1 ltr bouillon (ik gebruikte rundvlees)
2 tl tijm
Peper en zout
30 gr boter

Kaascrouton
Stokbrood
Geraspte belegen kaas

Zo maak je het
Pel de uien en snij ze in halve ringen. (stiekem kocht ik reeds gesneden uien, ssst niet verder vertellen).

Verhit de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de uien toe en bak ze nu langzaam aan. Het bakken van de uien duurt zeker 40 minuten. Roer ze tussentijds af en toe door. Het is niet erg als de bodem iets bruin wordt.

Op de foto hieronder zijn ze halverwege.

franse uiensoep

De uien zijn klaar als ze goudbruin van kleur zijn. Voeg nu de gehakte knoflook en de tijm toe en bak even kort mee.

Voeg nu de bloem toe. Meng het goed met de uien. Laat de bloem in ongeveer 5 minuten gaar worden.

Voeg dan de hete bouillon toe. Schraap lekker over de bodem van de pan. Dat komt alleen maar ten goede van de smaak van de uiensoep.

Laat de soep nog een minuut of 10 trekken. Breng de uiensoep verder op smaak met peper en zout.

Kaascrouton
Voor de kaascroutons verwarm je de oven voor op 220 graden. Snij een stokbrood in plakjes en beleg ze met de geraspte kaas.

Zet ze even 5 minuten bovenin de oven, totdat de kaas gesmolten is.

Leg de kaascrouton in de uiensoep. Dat is het lekkerst.

franse uiensoep

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

72 reacties

  • theo72
    5 april 2019 om 17:08

    Heerlijk soepje. ik smeer het stokbrood (voor dat ik de geraspte kaas er op doen) nog even in met een mengsel van olijfolie, beetje zout en peper en verse knoflook. ff laten intrekken, kaas er op en de oven in..mmm...

    Beantwoorden
  • Rafke Manders
    23 maart 2019 om 10:26

    Heerlijk soepje hoor! Ik ijverig uien snijden en bakken. Rook al zooo lekker! Vervolgens de knoflook en kruiden erbij. En dan de bouillon. Mmm!! Oh nee!!! De bloem vergeten! Gelukkig is het met hulp van een maizena-papje toch nog goed gekomen 😊

    Beantwoorden
  • Rolie
    15 maart 2019 om 20:41

    Klasse recept; het hoeft kennelijk allemaal niet zo ingewikkeld. Paar keer geprobeerd, complimenten van mijn disgenoten.

    Beantwoorden
  • Arjan
    10 februari 2019 om 14:30

    Jaa heerlijk lekker soepje! Mijn toevoeging was nog verse zelf gedroogde tijm en toch ook, kon het niet laten: de witte wijn;) Oud brood dr op even grillen En smullen maar!

    Beantwoorden
  • Ria
    10 februari 2019 om 12:09

    Ik had de dubbele hoeveelheid genomen okay ik eters krijg de uien werden echter niet bruin, er kwam ook heel veel vocht vandaag waardoor ze gingen smoren in plaats van bakken hoe los ik dit op?

    Beantwoorden
  • Pauline
    11 februari 2019 om 16:12

    Vocht vind ik best een beetje vreemd, heb je voorgesneden uien gebruikt? Ik zou het dan voortaan beetje bij beetje doen. Of een grotere pan gebruiken :)

    Beantwoorden
  • Klir
    9 maart 2019 om 15:27

    Door in meerdere keren te bakken. Of meerdere pannen tegelijktertijd

    Beantwoorden
  • Nelleke van Thiel
    27 januari 2019 om 11:07

    Gisteravond gemaakt, TOP soepje!

    Beantwoorden
  • Rosie van Beuningen
    24 januari 2019 om 18:19

    De eerste keer dat ik zelf uiensoep heb gemaakt. Wow, wat was dit smullen! Wil nooit meer anders ;)

    Beantwoorden
  • Thea Hennevelt
    9 januari 2019 om 13:38

    Hoi Pauline, superheerlijk soepje yam yam. Misschien handig voor je te weten dat het recept printen 18 pagina's in beslag neemt. Hartelijke groet, Thea Hennevelt

    Beantwoorden
  • Annika
    10 januari 2019 om 08:23

    Hoi Thea, Goed om te horen! We zijn bezig met de printversie, wordt dus opgelost.

    Beantwoorden
  • arjan sperber
    7 december 2018 om 12:02

    gisteren de uien soep gemaakt heerlijk ik was op het laatst zout en peper vergeten maar wij vonden de soep goed zo vraagje : 2 eetlepels bloem is dat afgestreken of met een kop erop idem 2 TL tijm de deksel op de pan of eraf laten tijdens het bereiden van de soep arjan uit helvoirt

    Beantwoorden
  • Jolanda janssen
    10 oktober 2018 om 15:30

    Kan ik ook gewone of groenten bouillon gebruiken ipv runderbouillon

    Beantwoorden
  • Annika
    10 oktober 2018 om 16:14

    Ja dat kan ook!

    Beantwoorden
  • Ellen
    28 juli 2018 om 12:40

    Afzuigkap op vol vermogen. Plank eronder. Uien snijden zonder tranen!

    Beantwoorden
  • Boda de Hond
    4 maart 2018 om 13:18

    Heel lekker recept.

    Beantwoorden
  • Boye
    3 maart 2018 om 14:24

    Lekkere soepje inderdaad. Ik heb i.p.v gewone knoflook, gepofte gebruikt i.c.m. runderboullionblokjes van de knorr. Ik had geen zout of peper nodig om een en ander op te peppen. Daarnaast heb ik kolydraatarm gebruikt i.p.v. normaal brood, zo heb je een mooi afvalsoepje wat past in een kolydraatarm dieet.

    Beantwoorden
  • Klir
    9 maart 2019 om 15:30

    Goed idee! Hoe pof jij de knoflook?

    Beantwoorden
  • Laura Bes
    23 oktober 2017 om 09:09

    Lekker! Ik doe er alleen veel meer ui in, ben nu bezig en zit zo'n 1,5 kilo in. Lekker hele dag laten opstaan. :)

    Beantwoorden
  • Brenda Casu Van Lith
    30 september 2017 om 19:53

    Net jou uiensoep gegeten.(gister al gemaakt😉) Ik heb nog nooit zo lekker uiensoepie gegeten en heeft dus ook mijn receptenboek gehaald

    Beantwoorden
  • Pauline
    1 oktober 2017 om 10:27

    Wat leuk om te horen. Dankjewel :)

    Beantwoorden
  • Elly
    22 september 2017 om 15:04

    Hoe zit het met de uiensoorten? Kun je alleen gele gebruiken of kunnen rode, witte en sjalotjes ook? Of kun je zelfs combineren?

    Beantwoorden
  • Pauline
    24 september 2017 om 11:34

    Ik gebruik eigenlijk altijd alleen witte uien omdat rode uien wat zoeter worden. Maar je zou eens een mix kunnen proberen.

    Beantwoorden
  • Kees Sterken
    20 juli 2017 om 16:44

    Lijkt mij heerlijk voor het weekend.

    Beantwoorden
  • ineke de haan
    23 april 2017 om 08:57

    Ik heb rode uien...maakt dat veel uit, of toch liever gewone uien?

    Beantwoorden
  • Annika
    25 april 2017 om 10:22

    Het kan wel, de smaak wordt alleen iets zoeter.

    Beantwoorden
  • Sannevanderlinden
    11 april 2017 om 21:14

    Ik krijg klontjes als ik er bloem bij doe heb je tips om dat te voorkomen

    Beantwoorden
  • Annika
    13 april 2017 om 09:23

    Misschien de bloem even zeven? En echt goed roeren terwijl je het erbij doet.

    Beantwoorden
  • Babet
    19 januari 2017 om 17:17

    Mijn tip voor niet janken bij uien pellen is gewoon een slok drinken in je mond doen, werkt echt top zelfs als ik ipv lenzen bril op heb. Wat ik zelf erg lekker vind door mijn uiensoep is kaneel, dat maakt de bouillon zo veel rijker! Eerst uien en knoflook bakken dan een lepel kaneel erover en een lepel bloem. Water, boullionblokjes, peper, zout en provencaalse kruiden toevoegen, hier een bullion van maken en minimaal 3 uur laten koken. Echt heerlijk!

    Beantwoorden
  • John
    7 november 2016 om 21:19

    Vroeger was ik kok, tegenwoordig hobbykok. Als ik harde uien pel springen de tranen al in mijn ogen. De oplossing: stuk keukenrol in 2e scheuren en er 2 proppen van maken voor ieder neusgat 1. Succes

    Beantwoorden
  • Tom
    14 november 2016 om 19:36

    Vroeger was ik ook kok. Bij het tranendal van het uien snijden hielden we gewoon even ons hoofd boven een laag staand pitje. Meteen klaar met de ellende.

    Beantwoorden
  • Rob Metz
    27 februari 2018 om 09:53

    Koop een mandoline, je bent klaar in een cractie van gewoon snijden, alle plakken zijn precies even dik en je krijgt haast de tijd niet om te gaan huilen, of het moet komen van de heerlijke smaak van je soep!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen