Franse uiensoep

Franse uiensoep

“Doe toch maar uiensoep!” Ik ging onlangs lunchen met Francesca en Sabine en ik kon weer eens geen keuze maken. Ik zat met oerbrood met huisgemaakte tonijnsalade in mijn hoofd, maar op het allerlaatste moment zwichte ik toch voor de Franse uiensoep. Helaas miste de kaascrouton en dat is nou net wat ik juist zo lekker vind aan dit soepje.

 

En die missende kaascrouton bleef maar in mijn achterhoofd hangen. Dus zat er niets anders op dan thuis nog eens een lekkere uiensoep te maken. Het geheim van een goede uiensoep is de ui. Deze moet je heel langzaam en lang aanbakken, zodat ze lekker gaan carameliseren. Dat is de magie van een ui, hoe langer je deze bakt, hoe lekkerder en zoeter hij wordt. Dus je hebt er even geduld voor nodig. Maar dat is dit soepje meer dan waard.

Franse uiensoep
Franse uiensoep
feest pauline en annika

We zijn genomineerd!

We zijn genomineerd voor website van het jaar 2023! Help jij ons deze mooie titel binnen te slepen? Stem op ons en maak kans op mooie prijzen.

Stemmen

Ingrediënten voor 4 pers.

  • 600 gr uien
  • 1 teen knoflook (gehakt)
  • 2 el bloem
  • 1 ltr bouillon (bijv. rundvlees)
  • 2 tl tijm
  • Peper en zout
  • 30 gr boter

Kaascrouton

  • Stokbrood
  • Geraspte belegen kaas

Zo maak je het

  1. Pel de uien en snij ze in halve ringen. (stiekem kocht ik reeds gesneden uien, ssst niet verder vertellen).

  2. Verhit de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de uien toe en bak ze nu langzaam aan. Het bakken van de uien duurt zeker 40 minuten. Roer ze tussentijds af en toe door. Het is niet erg als de bodem iets bruin wordt.

  3. De uien zijn klaar als ze goudbruin van kleur zijn. Voeg nu de gehakte knoflook en de tijm toe en bak even kort mee.

  4. Voeg nu de bloem toe. Meng het goed met de uien. Laat de bloem in ongeveer 5 minuten gaar worden.

  5. Voeg dan de hete bouillon toe. Schraap lekker over de bodem van de pan. Dat komt alleen maar ten goede van de smaak van de uiensoep.

  6. Laat de soep nog een minuut of 10 trekken. Breng de uiensoep verder op smaak met peper en zout.

De kaascrouton maken

  1. Voor de kaascroutons verwarm je de oven voor op 220 graden. Snij een stokbrood in plakjes en beleg ze met de geraspte kaas.

  2. Zet ze even 5 minuten bovenin de oven, totdat de kaas gesmolten is.

  3. Leg de kaascrouton in de uiensoep. Dat is het lekkerst.

Franse uiensoep
Franse uiensoep

Wat vind jij van dit recept?

3.6 (475 stemmen)

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Eenpansgerechten Makkelijke recepten Franse recepten Gezonde recepten Koolhydraatarme recepten Lactosevrije recepten Notenvrije recepten Slanke recepten Suikervrij Kerst Vegetarische recepten Herfst recepten Winter recepten Soepen Voorgerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in