uiensoep maken

Franse uiensoep

Ohh, je kunt ons echt wakker maken voor een stevige Franse uiensoep. Uiteraard mét een grote kaascrouton! Het geheim van een goede uiensoep? De uien heel langzaam en lang bakken, zodat ze heerlijk gaan karameliseren. Dus even wat geduld hebben, maar geloof ons, deze soep is het meer dan waard.

Tips voor het maken van uiensoep

  • Neem de tijd om de uien langzaam te laten garen. Dan gaan ze karameliseren en krijgen ze een heerlijke, zoetige smaak. Gaar de uien minimaal 40 minuten op laag vuur.
  • Serveer een lekkere kaascrouton bij de Franse uiensoep, dit maakt het gerecht helemaal af.
  • Wil je extra smaak toevoegen? Blus de uien dan af met een scheutje rode wijn.
uien
uiensoep

Ingrediënten voor 4 pers.

  • 600 gr uien
  • 1 teen knoflook (gehakt)
  • 2 el bloem
  • 1 ltr bouillon (bijv. rundvlees)
  • 2 tl tijm
  • Peper en zout
  • 30 gr boter

Kaascrouton

  • Stokbrood
  • Geraspte belegen kaas
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je uiensoep

  1. Pel de uien en snij ze in halve ringen.

  2. Verhit de boter in een pan met dikke bodem (bijv. deze). Voeg de uien toe en bak ze nu langzaam aan. Het bakken van de uien duurt zeker 40 minuten. Roer ze tussentijds af en toe door. Het is niet erg als de bodem iets bruin wordt.

  3. De uien zijn klaar als ze goudbruin van kleur zijn. Voeg nu de gehakte knoflook en de tijm toe en bak even kort mee.

  4. Voeg nu de bloem toe. Meng het goed met de uien. Laat de bloem in ongeveer 5 minuten gaar worden.

  5. Voeg dan de hete bouillon toe. Schraap lekker over de bodem van de pan. Dat komt alleen maar ten goede van de smaak van de uiensoep.

  6. Laat de soep nog een minuut of 10 trekken. Breng de uiensoep verder op smaak met peper en zout.

De kaascrouton maken

  1. Voor de kaascroutons verwarm je de oven voor op 220 graden. Snij een stokbrood in plakjes en beleg ze met de geraspte kaas.

  2. Zet ze even 5 minuten bovenin de oven, totdat de kaas gesmolten is.

  3. Leg de kaascrouton in de Franse uiensoep. Dat is het lekkerst.

Uiensoep bewaren

  • Je kunt de uiensoep in een luchtdichte container zo’n 3 tot 4 dagen bewaren in de koelkast. Zorg ervoor dat de soep goed is afgekoeld voordat je het in de koelkast zet.
  • Je kunt de uiensoep ook invriezen (zonder de kaascrouton). In de vriezer is de soep 2 tot 3 maanden houdbaar.
franse uiensoep
uiensoep recept

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.1 (334 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

 

Stuur me de recepten