
Franse uiensoep
“Doe toch maar uiensoep!” Ik ging onlangs lunchen met Francesca en Sabine en ik kon weer eens geen keuze maken. Ik zat met oerbrood met huisgemaakte tonijnsalade in mijn hoofd, maar op het allerlaatste moment zwichte ik toch voor de Franse uiensoep. Helaas miste de kaascrouton en dat is nou net wat ik juist zo lekker vind aan dit soepje.
En die missende kaascrouton bleef maar in mijn achterhoofd hangen. Dus zat er niets anders op dan thuis nog eens een lekkere uiensoep te maken. Het geheim van een goede uiensoep is de ui. Deze moet je heel langzaam en lang aanbakken, zodat ze lekker gaan carameliseren. Dat is de magie van een ui, hoe langer je deze bakt, hoe lekkerder en zoeter hij wordt. Dus je hebt er even geduld voor nodig. Maar dat is dit soepje meer dan waard.



We zijn genomineerd!
We zijn genomineerd voor website van het jaar 2023! Help jij ons deze mooie titel binnen te slepen? Stem op ons en maak kans op mooie prijzen.
StemmenIngrediënten voor 4 pers.
- 600 gr uien
- 1 teen knoflook (gehakt)
- 2 el bloem
- 1 ltr bouillon (bijv. rundvlees)
- 2 tl tijm
- Peper en zout
- 30 gr boter
Kaascrouton
- Stokbrood
- Geraspte belegen kaas
Zo maak je het
Pel de uien en snij ze in halve ringen. (stiekem kocht ik reeds gesneden uien, ssst niet verder vertellen).
Verhit de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de uien toe en bak ze nu langzaam aan. Het bakken van de uien duurt zeker 40 minuten. Roer ze tussentijds af en toe door. Het is niet erg als de bodem iets bruin wordt.
De uien zijn klaar als ze goudbruin van kleur zijn. Voeg nu de gehakte knoflook en de tijm toe en bak even kort mee.
Voeg nu de bloem toe. Meng het goed met de uien. Laat de bloem in ongeveer 5 minuten gaar worden.
Voeg dan de hete bouillon toe. Schraap lekker over de bodem van de pan. Dat komt alleen maar ten goede van de smaak van de uiensoep.
Laat de soep nog een minuut of 10 trekken. Breng de uiensoep verder op smaak met peper en zout.
De kaascrouton maken
Voor de kaascroutons verwarm je de oven voor op 220 graden. Snij een stokbrood in plakjes en beleg ze met de geraspte kaas.
Zet ze even 5 minuten bovenin de oven, totdat de kaas gesmolten is.
Leg de kaascrouton in de uiensoep. Dat is het lekkerst.


Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!
Word gratis MEMBER van Uit Paulines Keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.
Meld je aan