fbpx
Menu

Gezonde appelmoescake

Ik heb teveel bananabread gegeten volgens mij. De bananafase is voorbij en dus werd het hoog tijd om een nieuw recept voor een gezonde cake te ontwikkelen. Omdat ik dol ben op de frisse smaak van appels, maakte ik een appelmoescake. Ik moet eerlijk toegeven dat de 1e poging mislukte, de smaak was goed maar hij kwam niet echt omhoog. De 2e poging ging gelukkig wel goed.

Ik heb Puur appelmoes van Hak gebruikt, dat is zonder toevoeging van suiker. Want als je iets gezonds bakt, wil je niet dat er suiker aan toegevoegd is. Anders maak je wel een roomboter vanillecake, toch? Je kunt de cake een paar dagen bewaren in een trommel of verpakt in aluminium folie. Maar ik weet zeker dat hij heel snel op is.

gezonde appelmoescake

Ingrediënten voor 1 cake van 20 cm
100 gr havermout
50 gr boekweitmeel*
250 gr appelmoes
3 eieren
50 gr rozijnen
40 gr Pecannoten
2 tl bakpoeder
2 tl kaneel
Snuf zout
Scheutje zonnebloemolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).

Klop de eieren luchtig. Voeg de havermout, het boekweitmeel en een snuf zout toe en meng het door elkaar.

Spatel de appelmoes, de kaneel en het bakpoeder door het beslag.

Voeg een scheutje zonnebloemolie toe. Je kunt ook een neutrale olijfolie of kokosvet gebruiken.

Hak de Pecannoten grof en voeg deze samen met de rozijnen toe aan het beslag.

Giet het beslag in een ingevette cakevorm van 20 cm.

Bak de appelmoescake in ongeveer 45 minuten af in de voorverwarmde oven.

De appelmoescake is klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt.

*In plaats van boekweit kun je ook amandelmeel of quinoameel gebruiken. Speel een beetje met de ingrediënten.

gezonde appelmoescake

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

113 reacties

  • Anne
    18 februari 2019 om 20:08

    Hoi Pauline, ik kan eigenlijk totaal niet bakken, maar jouw bananenbrood is alvast gelukt! Vandaag de cake met appelmoes geprobeerd, maar ik kreeg hem niet uit het bakblik, terwijl ik het wel had ingevet. Het werden brokstukken.... Wat doe ik verkeerd? Overigens had ik dat ook met het bananenbrood, maar dat kwam goed.

    Beantwoorden
  • Annika
    20 februari 2019 om 11:53

    Laat je de cake goed afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt? Dat wil nog wel eens helpen. Je kunt evt. bakpapier gebruiken in het vervolg. Soms ligt het ook aan de cakevorm zelf nl..

    Beantwoorden
  • madelief
    30 november 2018 om 21:48

    is het met havermout meel. of havermoutvlokken?

    Beantwoorden
  • Pauline
    3 december 2018 om 15:06

    vlokken, wel de fijne.

    Beantwoorden
  • ronaldvantwiller
    25 november 2018 om 13:53

    Heb deze cake gemaakt met eigengemaakte appelmoes zonder suiker. Heb hiervoor goudreinetten gebruikt. Appelmoes komt niet echt naar boven. Hou er niet van om iets uit een potje te gebruiken.

    Beantwoorden
  • Lara
    8 oktober 2018 om 21:16

    Kun je de eieren vervangen voor fijngemalen lijnzaad?

    Beantwoorden
  • Annika
    10 oktober 2018 om 16:10

    Daar heb ik zelf geen ervaring mee, maar je zou het eens kunnen proberen.

    Beantwoorden
  • Heidi Geeraerts
    1 april 2019 om 18:16

    Ik heb de cake al eens gemaakt en toen was hij superlekker. Nu is het zo dat ik voorlopig geen eieren mag eten. Ik heb de eieren vervangen door natriumbicarbonaat met appelazijn (had geen citroen meer). Ben benieuwd of ik het allemaal goed heb...heb hem net in de oven gestopt. Dank je wel voor de lekkere recepten!

    Beantwoorden
  • Annika
    3 april 2019 om 14:25

    Graag gedaan, leuk om te horen :)

    Beantwoorden
  • madelief
    25 april 2018 om 17:34

    kan de cake ook zonder appelmoes? word t dan gewoon een cake?

    Beantwoorden
  • Pauline
    26 april 2018 om 12:11

    Nee in dit recept niet, dan zou ik een van de andere cakerecepten van mijn blog halen.

    Beantwoorden
  • Carolien02
    4 februari 2018 om 13:15

    Ik heb dit gemaakt met Servero appelmoes met stukjes en zonder toegevoegde suiker. Het recept is uit 2014 en misschien bestaat die Hak Puur niet meer, ik kon het iig niet vinden. Er bestaat ook Servero zonder stukjes, maar ik vind het juist heel lekker en ‘echt’ door die stukjes 😀.

    Beantwoorden
  • Bart
    28 januari 2018 om 18:40

    Dit is ge-wel-dig!! Bedankt hiervoor

    Beantwoorden
  • Audrey Reitsma
    10 april 2017 om 18:14

    Oooh ik hoop dat het goed gaat heb zout en kaneel vergeten. Hopen dat ie toch lekker smaakt.

    Beantwoorden
  • ineke
    10 augustus 2016 om 17:38

    Hoi, zou het ook met geraspte appels lukken ipv appelmoes?

    Beantwoorden
  • Pauline
    12 augustus 2016 om 14:34

    Yes dat kan ook.

    Beantwoorden
  • Yvonne Frankema
    26 juni 2016 om 20:28

    Gebruik ook eens appelcompote...Heerlijk, die kleine stukjes appel erin!

    Beantwoorden
  • Mel
    3 april 2016 om 02:25

    Mmm hij is heerlijk!!

    Beantwoorden
  • Kirsty
    12 juli 2015 om 21:25

    Ik wil deze cake morgen gaan proberen, Ik heb echter de vraag of je havermoutvlokken moet gebruiken of gewoon harvermoutmeel?

    Beantwoorden
  • José
    1 juni 2015 om 14:38

    Dag Pauline,

    Ik wil je heel graag bedanken voor alle recepten die je deelt. Een groot aantal daarvan heb ik al getest en met groot succes. Ook dit recept weer, zojuist warm nog uit de oven met een likje boter er op, smaakt verrukkelijk. Top gedaan...

    Beantwoorden
  • Renova
    2 mei 2015 om 12:05

    HI! Ik zou dit recept graag vandaag willen proberen maar ik heb geen appelmoes. Wat ik daarvoor in de plaats doen?

    Beantwoorden
  • Ilona
    28 april 2015 om 19:15

    Klopt het, dat het lijkt als of de cake niet gaar is van binnen? Hij blijft wat spons-achtig. Hij heeft lang genoeg in de oven gestaan en ook aan de sateprikker bleef niets achter. De smaak is prima, ipv boekweit heb ik amandelmeel gebruikt, maar dat kan het verschil niet zijn.
    Ik heb dit ook al een keer eerder gehad bij een wortelcake en vraag me dus af wat er mis gaat.

    Beantwoorden
  • Pauline
    29 april 2015 om 11:57

    De structuur is inderdaad iets vochtiger dan een normale cake. Dus misschien dat het even wennen voor je is.

    Beantwoorden
  • Ramona
    12 april 2015 om 13:30

    Goedemiddag Pauline,

    Inmiddels heb ik al verschillende recepten van jouw blog met veel succes en groot plezier gemaakt!

    Nu ook deze cake en hij is geweldig geworden! Eieren heerlijk luchtig in de keukenmachine geklopt...
    Ipv boekweitmeel speltmeel gebruikt en nog één eetlepel biologische vloeibare honing toegevoegd...

    Ipv pecannoten gemengde noten gebruikt en de helft van de rozijnen vervangen voor Cranberries (een beetje kleur vind ik persoonlijk uitnodigend uitzien ;-))

    De hele massa in een vorm van ongeveer 24cm gegoten en onder het midden in de oven gezet...
    halverwege toegedekt met aluminiumfolie om te voorkomen dat hij té bruin zou worden en...

    Et viola! Een prachtige goed gerezen cake welke heerlijk van smaak en structuur is! Vinden mijn oudste zoontje en ik dan ;-)

    Bedankt!

    Beantwoorden
  • Ingrid de Haas
    22 maart 2015 om 11:08

    Kan ik met de amandelmeel ook Baking Soda gebruiken voor de appelmoescake? Dank je

    Beantwoorden
  • marieke
    17 maart 2015 om 18:03

    Heeeeeeerlijk!!!
    Speltmeel ipv boekweitmeel gebruikt. Wat gebroken lijnzaad voor de binding en een dessertlepel honing. Eindelijk een echte cake!!

    Beantwoorden
  • claartje
    27 februari 2015 om 10:48

    Vandaag ook eens deze cake geprobeerd met zelf gemaakte appelmoes. Erg lekker.Ik weet nog niet of mijn kinderen dat ook gaan vonden,de cake is nauwelijks zoet, maar dat is juist mijn favoriet haha.
    Wel zeef ik eerst alle droge ingrediënten met elkaar. Bakpoeder klonters dan minder snel. Wat het bakken zichtbaar verbeterd.

    Beantwoorden
  • Elisa
    14 februari 2015 om 15:21

    Jammer ....Ik heb de appelcake gemaakt maar hij is niet lekker,
    viel uit elkaar en smaakt wat bitter en zeer flauw ( toch beetje zout erin gedaan)
    wel heb ik stukjes gedroogde abrikozen erdoor gedaan ipv noten
    en 5 korenvlokken ipv havermout gebruikt.

    Beantwoorden
  • Elisa
    14 februari 2015 om 13:49

    Is het nodig om de meel eerst te zeven samen met het bakpoeder?
    bvd
    met een hartelijke groet. E.P

    Beantwoorden
  • Pauline
    15 februari 2015 om 17:00

    Nee hoor dat hoeft niet.

    Beantwoorden
  • Karin
    2 februari 2015 om 22:37

    je kunt ze ook in cupcake vormpjes maken toch? Is de baktijd dan korter?

    Beantwoorden
  • Pauline
    4 februari 2015 om 12:01

    Yes, 20 minuutjes is dan vaak wel voldoende.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen