Zelf bagels maken

Zelf bagels maken

Zelf bagels maken is superleuk om te doen! Vandaag delen we het recept van deze heerlijke bagels. Zodat je zelf een keer bagels kunt maken. Ik ben dol op bagels. In mijn studententijd was ik regelmatig bij de Bagels & Beans te vinden. In Nederland zijn bagels niet heel makkelijk te verkrijgen. Bij de bakker zie je ze niet zo vaak en in de supermarkt verkopen ze vaak alleen kant-en-klare bagels. En die vind ik toch wat minder lekker. Dat probleem is nu opgelost, want vanaf nu maak ik ze gewoon zelf. Mijn favoriete bagel is belegd met een dikke laag creamcheese en bieslook. Heel erg simpel eigenlijk, maar daar hou ik van. Je kunt natuurlijk allerlei lekkere toppings erop doen. Denk bijvoorbeeld aan de homemade tonijnsalade die we gisteren deelden op de site. Of beleg hem lekker met roomkaas en zalm. Yum!

Bagels worden zonder boter of margarine gebakken. En wist je dat je bagels eerst onder water moet dompelen? Je leest het allemaal in het bagels recept. Als ik aan bagels denk, denk ik meteen aan Amerika. Maar eigenlijk is de bagel een Pools product, gemaakt door Joodse bakkers. Leuk om te weten, toch? Tijdens mijn citytrip naar New York lagen er standaard bagels bij het ontbijtbuffet. Nu ik daar zo over nadenk, denk ik dat ik maar snel weer een tripje naar NY moet boeken..

Zelf bagels maken

Ingrediënten voor 10 st.
500 gr speltbloem
300 gr lauw water
5 gr gedroogde gist of 15 gr verse gist
1 el honing
10 gr zout
3 el sesamzaad
3 el maanzaad

Zo maak je het
Doe het lauwe (handwarme) water met de gist en de honing in een kom. Meng kort en laat 10 minuten staan. Als het goed is begint het mengsel te bubbelen.

Doe de bloem met het zout en het gistmengsel in de kom van je keukenmachine en kneed er in 10 minuten een soepel deeg van. Met de hand kneden kan ook. Het deeg is klaar als het elastisch aanvoelt en je het als een kauwgombal uit elkaar kunt trekken.

Laat het deeg in een ingevette kom een uurtje rijzen op kamertemperatuur.

Druk de lucht uit  het deeg met je vingertoppen en verdeel het deeg in 10 ballen. Vorm van ieder stukje deeg een mooi plat rondje. Maak een gat in het midden, dit kan met je vinger of met de achterkant van  je pollepel. Draai ieder stukje deeg nu een paar keer rond op  je vinger, zodat het gat groter wordt.

Leg de gevormde bagels op een bakplaat bekleed met bakpapier en laat ze nogmaals 50 minuten tot een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 graden (hete lucht)

Verhit een pan met water en breng dit aan de kook. Kook de bagels omstebeurt in ongeveer 1,5 minuut per kant gaar. Het tellen begint pas als de bagel boven komt drijven. Draai ze tussentijds om.

Zelf bagels maken

Leg de bagels op een bakplaat bekleed met bakpapier. Strooi nu het sesamzaad en het maanzaad eroverheen.

Bak de bagels in ongeveer 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar in een voorverwarmde oven op 220 graden.

Zelf bagels makenZelf bagels makenZelf bagels maken

Nieuwsbrief icoon

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Wat vind jij van dit recept?

3.7 (25 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Dit recept bewaren?

Klik op ‘bewaar’ en sla het recept op in je lijst met favorieten.

Tags

Basisrecepten Familie recepten Brood en deeg Lunch Ontbijt

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in