Menu

Charlotte Russe met rood fruit

Ik ben echt van het type no waste als het om eten gaat. Ik vind het zonde om voedsel weg te gooien en ik bedenk altijd wel weer een creatieve oplossing met de dingen die ik nog heb. Daar is het recept voor deze Charlotte Russe ook door ontstaan. Ik had nog lange vingers over en wat slagroom en kwark. Meer heb je niet nodig voor een lekkere Charlottte met yoghurtbavarois. En het leuk is, hij was ontzettend lekker en ook nog best verantwoord.

Ingrediënten voor 1 Charlotte Russe
1 pak lange vingers
5 blaadjes gelatine
500 gr kwark
250 ml slagroom
50 gr suiker
125 gr rood fruit + extra om te decoreren

Zo maak je het
Bekleed een vorm (20cm) met huishoudfolie of bakpapier. Verdeel de lange vingers over de bodem en tegen de zijkant van de vorm. Zet ze met de gesuikerde kant naar buiten.

Klop de kwark los met een lepel en klop de slagroom met de suiker tot yoghurtdike. Spatel de slagroom door de kwark.

Laat de gelatine 5 minuten weken in koud water. Laat het vervolgens smelten in een pannetje met een el water en zet het apart tot het iets afgekoeld is. Doe een klein beetje van het kwark-roommengsel bij de gelatine en roer het snel door. Dit heet familie maken.

Spatel de gelatine door de kwark en verdeel het mengsel over de taartvorm.

Pureer het rode fruit glad met een staafmixer en verdeel dit over de bovenkant van de taart. Je kan hier ook heel goed diepvriesfruit voor gebruiken.

Laat de charlotte ongeveer 2 tot 3 uur opstijven in de koelkast. Garneer de Charlotte eventueel met nog wat extra rode vruchten.

charlotte russe

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

48 reacties

  • Annemieke
    1 augustus 2019 om 18:26

    Ok merci!

  • Pauline
    29 juli 2019 om 11:56

    Inderdaad. Omdat de bovenkant onder komt is dit de juiste manier.

  • Annemieke
    27 juli 2019 om 21:36

    Hoi Pauline, ook nog een vraagje: ik wil graag voor het eerst dit recept proberen en heb net een prachtige Charlotte-vorm gekocht in frankrijk:) klopt het dan dus dat ik juist de bovenkant moet bedekken met de lange vingers Ipv de onderkant (omdat ik hem daarna andersom kan keren en storten op een schaal?).

  • Barbara
    12 februari 2016 om 22:57

    Hoi Pauline, Ik heb hem net gemaakt. Het familie maken met de gelatine en een lepel kwarkroom ging goed, maar toen ik dat door de rest van de kwarkroom spatelde, merkte ik dat de gelatine ging stollen. Heb ik de gelatine niet lang genoeg laten afkoelen?

  • Margreet
    18 december 2015 om 22:03

    Hallo Pauline,
    Ziet er mooi uit, goed Kerst dessert :) is dit recept ook voldoende voor 12 personen?

  • Pauline
    14 december 2015 om 15:08

    Ja je moet eerst een soort van familie maken en dan de rest toevoegen.

  • Annet
    14 december 2015 om 12:54

    Dat was bij mij inderdaad precies hetzelfde. Heb de gelatine wel laten afkoelen en eerst gemengd met een beetje kwark, voordat ik het heb toegevoegd aan het geheel.

  • Brigitte van Leeuwen
    7 november 2015 om 13:12

    De gelatine stolt zodra ik deze toevoeg aan het kwarkmengsel. Daardoor ontstaan er klontjes en de gelatine stolt. Hoe kan ik dit voorkomen?

  • carla
    1 september 2015 om 12:26

    Is er een foefje om bij het bekkeden van het bakblik de lange vingers rechtop te laten staan tegen de zijkant of is het gewoon een kwestie van geduld en blijven proberen? ;)

  • Pauline
    27 juni 2015 om 21:07

    Wat leuk! Hij wordt dan alleen wat hoger, maar dat is alleen maar leuker :)

  • Caroline - Piek & Pie
    26 juni 2015 om 17:09

    Hoi Pauline,

    Ik wil deze graag morgen maken, ziet er heerlijk uit! Ik heb alleen een springvorm van 18 cm. Moet ik dan nog ergens rekening mee houden? Hoor het graag, thanks!

    Groeten, Caroline

  • Pauline
    4 februari 2015 om 11:58

    Jahoor, wel even in de koelkast.

  • godelief elshof
    3 februari 2015 om 18:02

    Ha Pauline,
    Vanmiddag heb ik m gemaakt. Het ziet er heerlijk uit. Kan ik de Charlotte ook tot morgen bewaren?

  • Rienke
    29 december 2014 om 10:21

    Kan dit ook met magere kwark?

  • Pauline
    23 december 2014 om 11:27

    Je kunt hier met zijn achten prima van eten.

  • Sas
    22 december 2014 om 21:58

    hai Pauline,

    ik wil de Charlotte Russe maken voor het kerstdiner, maar voor hoeveel personen is dit recept ongeveer? We zijn met 8..

    groeten

  • Pauline
    19 december 2014 om 20:12

    Ja dat zou ik wel doen, anders kan het gaan schiften. En extra gelatine is niet nodig hoor.

  • Els
    18 december 2014 om 22:07

    Oh en moet ik een extra gelatineblaadje toevoegen?

  • Els
    18 december 2014 om 22:04

    Hoi Pauline!

    Ik wil deze graag maken voor het kerstdiner maar ik wil graag gebruik maken van diepvriesfruit. Als ik dit verwarm in een pannetje tot puree, moet ik het eerst laten afkoelen voordat ik het door de kwark en slagroom spatel? Alvast bedankt !

    Groetjes Els

  • Pauline
    18 december 2014 om 11:13

    Dat is 10 gram. En je hebt gelijk hoor.

  • brigitte rokker
    17 december 2014 om 19:05

    Dank voor je antwoord, Pauline, nog een vraag, Ik heb jaren in Belgie gewoond, waar ze alleen maar grote lange gelatinebladen verkochten
    Nu heb ik alleen maar kleine blaadjes van Dr. Oetker gevonden,
    Je zegt 5 blaadjes maar in gram hoeveel, het is me al een keer
    mislukt. De ene gelatine is de ander niet,he? Alvast bedankt voor
    de informatie en fijne feestdagen,,groetjes Brigitte

  • Pauline
    16 december 2014 om 13:19

    Natuurlijk mag dat. En als je de springvorm loshaalt kan je het bakpapier wegtrekken.

  • brigitte rokker
    15 december 2014 om 18:37

    Mag ik inplaats naturel kwark een vruchyenkwark gebruiken,het

    lijkt me niet goed smaken anders, en mogen er anders vanillestokjes
    door? Heb het dus nog niet gemaakt, Ik heb een springvorm, dus
    niet moeilijk eruit te halen, maar hoe is het als je hem aansnijdt
    en het bakpapier zit er tussen? Dank voor een oplossing

    Hartelijke groeten

  • Wim 's Hertogenbosch
    9 december 2014 om 07:37

    Ik ben op zoek naar het recept voor een appelschnitt zoals Kuyt in Amsterdam hem maakt, wie kan me helpen??

  • Ilse
    22 november 2014 om 17:55

    Bedankt voor je reactie Wim!

  • Wim 's Hertogenbosch
    17 november 2014 om 11:47

    Hallo Ilse: ik heb bij de kookwinkel een Charlottevorm gekocht, niet duur er als de Charlotte is opgesteven dan draai je hem gewoon om en de onderkant is dan de bovenkant. Wèl huishoudfolie gebruiken hij glijdt dan as ware op je presenteerschaal en je kunt dan nog eventueel decoreren met wat rood fruit. Diepvries fruit werkt prima succes en groetjes uit 's Hertogenbosch.

  • Wim 's Hertogenbosch
    17 november 2014 om 11:43

    Hallo Pauline:
    Bedankt voor de tip ik heb hem gisteren weer gemaakt en de gelatine met 1 lepel kwark gemengd en het was weer supperlekker!!!

  • Ilse
    16 november 2014 om 13:52

    Ik heb de taart gisteren gemaakt en hij was superlekker en zag er echt mooi uit!! Ik heb de taart aan de punten folie uit de vorm getild, alleen kreeg ik het vershoudfolie niet onder de taart vandaan, dus die heb ik rondom afgeknipt. Kan ik ook aluminiumfolie gebruiken? Volgens mij kun je dat zo onder de taart vandaan trekken als ie klaar is.

  • Ilse
    12 november 2014 om 12:46

    Is het zo dat je de taart samen met de huishoudfolie eruit tilt (bedenk ik ineens)?

  • Ilse
    12 november 2014 om 12:44

    Ik begrijp niet goed hoe je de charlotte uit de vorm krijgt. Niet omkeren toch (de onderkant v/d taart zit toch onderin de vorm)? Gewoon zijlings voorzichtig eruit schuiven/trekken? Blijven de lange vingers dan wel op hun plaats?

  • Pauline
    3 november 2014 om 12:09

    Dan is de gelatine niet goed gemengd met de kwark. En dat komt waarschijnlijk omdat de temperatuur teveel verschilde. Het kan helpen om de gelatine eerst te mengen met 1 lepel kwark en dan bij de rest mengen.

  • Wim 's Hertogenbosch
    3 november 2014 om 11:02

    Hallo Pauline: Ik heb de Charlotte Russe gemaakt maar er ging iets mis met de gelatine: ik heb ze eerst 5 min.laten weken en toen in pannetje met 1 eetlepel water opgelost. Daarna heb ik het pannetje in koud water gezet en toen ging het mis. Ik heb toch de gelatine in de kwark/slagroom gemengd maar toen we hem gingen eten zaten er stukken rubber in. wat deed k fout? Trouwens de SMAAK was geweldig maar hij was helemaal ingezakt.
    groeten uit 's Hertogenbosch, Wim.

  • hester
    24 juli 2014 om 13:19

    Wat een heerlijke eyecatcher. Hij is zo gemaakt smaakt heerlijk en ziet er fantastisch uit. Ik heb het fruit er wel door heen geroerd. Dan krijg je dus fruit bavarois.
    Bedankt voor dit leuke en lekkere recept

  • Lonneke
    14 april 2014 om 21:33

    Dank je voor de reactie! Dan wordt dit mijn paasdessert!

  • Pauline
    14 april 2014 om 14:45

    Natuurlijk!

  • Lonneke
    13 april 2014 om 22:44

    Hoi Pauline!

    Een vraagje! Zou je de charlotte russe ook met mango kunnen maken ipv rood fruit?

    Alvast bedankt!

  • Pauline
    15 maart 2014 om 21:05

    Jaaa great idea!

  • Nicole
    15 maart 2014 om 14:03

    Kan ik ook het gepureerde fruit door de kwark/slagroom mengen dat het een geheel wordt?

  • Pauline
    13 februari 2014 om 10:23

    Ze zijn 1,5 gr per stuk

  • marie-josé
    13 februari 2014 om 09:47

    hoeveel gram gelatine gebruik je...blaadjes van 2 of 3gram...

  • Pauline
    23 december 2013 om 15:27

    Hoi Marjelle dat kan op zich wel, alleen de lange vingers worden dan wel zacht. Dan krijg je dat net een beetje als in tiramisu. Ik vind dat zelf geen probleem maar het is net wat je zelf lekker vindt.

  • Marjelle
    23 december 2013 om 14:29

    Hallo Pauline,

    Kan ik hem ook twee dagen van tevoren maken en dan voor het eten, de lange vingers er tegenaan en verder decoreren? Ik red het niet een dag voor 1e kerstdag en hoop dat je me kunt adviseren? Groetjes

  • Pauline
    12 december 2013 om 10:33

    Ja zeker dat kan heel goed, dat wordt ook bij tiramisu gedaan.

  • Claire Renaers
    11 december 2013 om 23:10

    Hallo,

    Kan men de kwark vervangen door mascarpone ? Dank bij voorbaat !

  • Pauline
    11 december 2013 om 15:55

    Lekker naturel, maar met een smaakje kan natuurlijk ook. Alleen zou ik dan geen suiker toevoegen.

  • Esmee
    10 december 2013 om 22:18

    Hallo Pauline,

    ik geef aanstaande zondag een High Tea en ik vroeg me af of dat de kwark naturel is of heb je een smaakje gebruikt?
    Alvast bedankt!

    Groetjes,
    Esmee

  • Pauline
    26 oktober 2013 om 23:27

    Ja dat wel. Die worden een beetje zacht. Net als bij Tiramisu. Je kunt hem prima een dag van te voren maken. Wel in de koelkast bewaren ;)

  • Tineke
    26 oktober 2013 om 16:35

    De charlotte russe met rood fruit,2 a 3 uur laten op stijven,worden de lange vingers dan niet slof?
    Zo niet kan het dan ook een dag van te voren gemaakt worden?
    Het lijkt mij erg lekker,en ook mooi voor op een high tea tafel.
    groet Tineke

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.