charlotte russe

Charlotte Russe met rood fruit

Ik ben echt van het type no waste als het om eten gaat. Ik vind het zonde om voedsel weg te gooien en ik bedenk altijd wel weer een creatieve oplossing met de dingen die ik nog heb. Daar is het recept voor deze Charlotte Russe ook door ontstaan. Ik had nog lange vingers over en wat slagroom en kwark. Meer heb je niet nodig voor een lekkere Charlottte met yoghurtbavarois. En het leuk is, hij was ontzettend lekker en ook nog best verantwoord.

Ingrediënten voor 1 Charlotte Russe
1 pak lange vingers
5 blaadjes gelatine
500 gr kwark
250 ml slagroom
50 gr suiker
125 gr rood fruit + extra om te decoreren

Zo maak je het
Bekleed een vorm (20cm) met huishoudfolie of bakpapier. Verdeel de lange vingers over de bodem en tegen de zijkant van de vorm. Zet ze met de gesuikerde kant naar buiten.

Klop de kwark los met een lepel en klop de slagroom met de suiker tot yoghurtdike. Spatel de slagroom door de kwark.

Laat de gelatine 5 minuten weken in koud water. Laat het vervolgens smelten in een pannetje met een el water en zet het apart tot het iets afgekoeld is. Doe een klein beetje van het kwark-roommengsel bij de gelatine en roer het snel door. Dit heet familie maken.

Spatel de gelatine door de kwark en verdeel het mengsel over de taartvorm.

Pureer het rode fruit glad met een staafmixer en verdeel dit over de bovenkant van de taart. Je kan hier ook heel goed diepvriesfruit voor gebruiken.

Laat de charlotte ongeveer 2 tot 3 uur opstijven in de koelkast. Garneer de Charlotte eventueel met nog wat extra rode vruchten.

charlotte russe

Hummus met rode biet
Hartige Zuurkooltaart uit de oven
Bewaar
45 Comments
  • Barbara

    12 februari 2016 at 22:57 Beantwoorden

    Hoi Pauline, Ik heb hem net gemaakt. Het familie maken met de gelatine en een lepel kwarkroom ging goed, maar toen ik dat door de rest van de kwarkroom spatelde, merkte ik dat de gelatine ging stollen. Heb ik de gelatine niet lang genoeg laten afkoelen?

  • Margreet

    18 december 2015 at 22:03 Beantwoorden

    Hallo Pauline,\r\nZiet er mooi uit, goed Kerst dessert 🙂 is dit recept ook voldoende voor 12 personen?

  • Brigitte van Leeuwen

    7 november 2015 at 13:12 Beantwoorden

    De gelatine stolt zodra ik deze toevoeg aan het kwarkmengsel. Daardoor ontstaan er klontjes en de gelatine stolt. Hoe kan ik dit voorkomen?

    • Annet

      14 december 2015 at 12:54 Beantwoorden

      Dat was bij mij inderdaad precies hetzelfde. Heb de gelatine wel laten afkoelen en eerst gemengd met een beetje kwark, voordat ik het heb toegevoegd aan het geheel.

      • Pauline

        14 december 2015 at 15:08 Beantwoorden

        Ja je moet eerst een soort van familie maken en dan de rest toevoegen.

  • carla

    1 september 2015 at 12:26 Beantwoorden

    Is er een foefje om bij het bekkeden van het bakblik de lange vingers rechtop te laten staan tegen de zijkant of is het gewoon een kwestie van geduld en blijven proberen? 😉

  • Caroline - Piek & Pie

    26 juni 2015 at 17:09 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\n\r\nIk wil deze graag morgen maken, ziet er heerlijk uit! Ik heb alleen een springvorm van 18 cm. Moet ik dan nog ergens rekening mee houden? Hoor het graag, thanks!\r\n\r\nGroeten, Caroline

    • Pauline

      27 juni 2015 at 21:07 Beantwoorden

      Wat leuk! Hij wordt dan alleen wat hoger, maar dat is alleen maar leuker 🙂

  • Rienke

    29 december 2014 at 10:21 Beantwoorden

    Kan dit ook met magere kwark?

  • Sas

    22 december 2014 at 21:58 Beantwoorden

    hai Pauline, \r\n\r\nik wil de Charlotte Russe maken voor het kerstdiner, maar voor hoeveel personen is dit recept ongeveer? We zijn met 8.. \r\n\r\ngroeten

    • Pauline

      23 december 2014 at 11:27 Beantwoorden

      Je kunt hier met zijn achten prima van eten.

      • godelief elshof

        3 februari 2015 at 18:02 Beantwoorden

        Ha Pauline,\r\nVanmiddag heb ik m gemaakt. Het ziet er heerlijk uit. Kan ik de Charlotte ook tot morgen bewaren?

  • Els

    18 december 2014 at 22:04 Beantwoorden

    Hoi Pauline!\r\n\r\nIk wil deze graag maken voor het kerstdiner maar ik wil graag gebruik maken van diepvriesfruit. Als ik dit verwarm in een pannetje tot puree, moet ik het eerst laten afkoelen voordat ik het door de kwark en slagroom spatel? Alvast bedankt !\r\n\r\nGroetjes Els

    • Els

      18 december 2014 at 22:07 Beantwoorden

      Oh en moet ik een extra gelatineblaadje toevoegen?

    • Pauline

      19 december 2014 at 20:12 Beantwoorden

      Ja dat zou ik wel doen, anders kan het gaan schiften. En extra gelatine is niet nodig hoor.

  • brigitte rokker

    17 december 2014 at 19:05 Beantwoorden

    Dank voor je antwoord, Pauline, nog een vraag, Ik heb jaren in Belgie gewoond, waar ze alleen maar grote lange gelatinebladen verkochten\r\nNu heb ik alleen maar kleine blaadjes van Dr. Oetker gevonden, \r\nJe zegt 5 blaadjes maar in gram hoeveel, het is me al een keer \r\nmislukt. De ene gelatine is de ander niet,he? Alvast bedankt voor\r\nde informatie en fijne feestdagen,,groetjes Brigitte

  • brigitte rokker

    15 december 2014 at 18:37 Beantwoorden

    Mag ik inplaats naturel kwark een vruchyenkwark gebruiken,het \r\n\r\nlijkt me niet goed smaken anders, en mogen er anders vanillestokjes \r\ndoor? Heb het dus nog niet gemaakt, Ik heb een springvorm, dus\r\nniet moeilijk eruit te halen, maar hoe is het als je hem aansnijdt\r\nen het bakpapier zit er tussen? Dank voor een oplossing\r\n \r\n Hartelijke groeten

    • Pauline

      16 december 2014 at 13:19 Beantwoorden

      Natuurlijk mag dat. En als je de springvorm loshaalt kan je het bakpapier wegtrekken.

  • Wim 's Hertogenbosch

    9 december 2014 at 07:37 Beantwoorden

    Ik ben op zoek naar het recept voor een appelschnitt zoals Kuyt in Amsterdam hem maakt, wie kan me helpen??

  • Ilse

    16 november 2014 at 13:52 Beantwoorden

    Ik heb de taart gisteren gemaakt en hij was superlekker en zag er echt mooi uit!! Ik heb de taart aan de punten folie uit de vorm getild, alleen kreeg ik het vershoudfolie niet onder de taart vandaan, dus die heb ik rondom afgeknipt. Kan ik ook aluminiumfolie gebruiken? Volgens mij kun je dat zo onder de taart vandaan trekken als ie klaar is.

  • Ilse

    12 november 2014 at 12:46 Beantwoorden

    Is het zo dat je de taart samen met de huishoudfolie eruit tilt (bedenk ik ineens)?

  • Ilse

    12 november 2014 at 12:44 Beantwoorden

    Ik begrijp niet goed hoe je de charlotte uit de vorm krijgt. Niet omkeren toch (de onderkant v/d taart zit toch onderin de vorm)? Gewoon zijlings voorzichtig eruit schuiven/trekken? Blijven de lange vingers dan wel op hun plaats?

    • Wim 's Hertogenbosch

      17 november 2014 at 11:47 Beantwoorden

      Hallo Ilse: ik heb bij de kookwinkel een Charlottevorm gekocht, niet duur er als de Charlotte is opgesteven dan draai je hem gewoon om en de onderkant is dan de bovenkant. Wèl huishoudfolie gebruiken hij glijdt dan as ware op je presenteerschaal en je kunt dan nog eventueel decoreren met wat rood fruit. Diepvries fruit werkt prima succes en groetjes uit ‘s Hertogenbosch.

  • Wim 's Hertogenbosch

    3 november 2014 at 11:02 Beantwoorden

    Hallo Pauline: Ik heb de Charlotte Russe gemaakt maar er ging iets mis met de gelatine: ik heb ze eerst 5 min.laten weken en toen in pannetje met 1 eetlepel water opgelost. Daarna heb ik het pannetje in koud water gezet en toen ging het mis. Ik heb toch de gelatine in de kwark/slagroom gemengd maar toen we hem gingen eten zaten er stukken rubber in. wat deed k fout? Trouwens de SMAAK was geweldig maar hij was helemaal ingezakt.\r\ngroeten uit ‘s Hertogenbosch, Wim.

    • Pauline

      3 november 2014 at 12:09 Beantwoorden

      Dan is de gelatine niet goed gemengd met de kwark. En dat komt waarschijnlijk omdat de temperatuur teveel verschilde. Het kan helpen om de gelatine eerst te mengen met 1 lepel kwark en dan bij de rest mengen.

      • Wim 's Hertogenbosch

        17 november 2014 at 11:43 Beantwoorden

        Hallo Pauline:\r\nBedankt voor de tip ik heb hem gisteren weer gemaakt en de gelatine met 1 lepel kwark gemengd en het was weer supperlekker!!!

  • hester

    24 juli 2014 at 13:19 Beantwoorden

    Wat een heerlijke eyecatcher. Hij is zo gemaakt smaakt heerlijk en ziet er fantastisch uit. Ik heb het fruit er wel door heen geroerd. Dan krijg je dus fruit bavarois.\r\nBedankt voor dit leuke en lekkere recept

  • Lonneke

    14 april 2014 at 21:33 Beantwoorden

    Dank je voor de reactie! Dan wordt dit mijn paasdessert!

  • Lonneke

    13 april 2014 at 22:44 Beantwoorden

    Hoi Pauline!\r\n\r\nEen vraagje! Zou je de charlotte russe ook met mango kunnen maken ipv rood fruit?\r\n\r\nAlvast bedankt!

  • Nicole

    15 maart 2014 at 14:03 Beantwoorden

    Kan ik ook het gepureerde fruit door de kwark/slagroom mengen dat het een geheel wordt?

  • marie-josé

    13 februari 2014 at 09:47 Beantwoorden

    hoeveel gram gelatine gebruik je…blaadjes van 2 of 3gram…

  • Marjelle

    23 december 2013 at 14:29 Beantwoorden

    Hallo Pauline,\r\n\r\nKan ik hem ook twee dagen van tevoren maken en dan voor het eten, de lange vingers er tegenaan en verder decoreren? Ik red het niet een dag voor 1e kerstdag en hoop dat je me kunt adviseren? Groetjes

    • Pauline

      23 december 2013 at 15:27 Beantwoorden

      Hoi Marjelle dat kan op zich wel, alleen de lange vingers worden dan wel zacht. Dan krijg je dat net een beetje als in tiramisu. Ik vind dat zelf geen probleem maar het is net wat je zelf lekker vindt.

  • Claire Renaers

    11 december 2013 at 23:10 Beantwoorden

    Hallo, \r\n\r\nKan men de kwark vervangen door mascarpone ? Dank bij voorbaat !

    • Pauline

      12 december 2013 at 10:33 Beantwoorden

      Ja zeker dat kan heel goed, dat wordt ook bij tiramisu gedaan.

  • Esmee

    10 december 2013 at 22:18 Beantwoorden

    Hallo Pauline,\r\n\r\nik geef aanstaande zondag een High Tea en ik vroeg me af of dat de kwark naturel is of heb je een smaakje gebruikt?\r\nAlvast bedankt!\r\n\r\nGroetjes,\r\nEsmee

    • Pauline

      11 december 2013 at 15:55 Beantwoorden

      Lekker naturel, maar met een smaakje kan natuurlijk ook. Alleen zou ik dan geen suiker toevoegen.

  • Tineke

    26 oktober 2013 at 16:35 Beantwoorden

    De charlotte russe met rood fruit,2 a 3 uur laten op stijven,worden de lange vingers dan niet slof?\r\nZo niet kan het dan ook een dag van te voren gemaakt worden?\r\nHet lijkt mij erg lekker,en ook mooi voor op een high tea tafel.\r\ngroet Tineke

    • Pauline

      26 oktober 2013 at 23:27 Beantwoorden

      Ja dat wel. Die worden een beetje zacht. Net als bij Tiramisu. Je kunt hem prima een dag van te voren maken. Wel in de koelkast bewaren 😉

Plaats een reactie