fbpx
Menu

Kerstbrood

Ik ben echt dol op kerstbrood. Ieder jaar staat er hier wel een kerststol op de ontbijttafel. Ik heb een tijd geleden een brood workshop bij Levine gevolgd waar ik alle tips en trucs rondom brood bakken heb geleerd. Levine legde een heel handig schema uit met allerlei percentages van de verschillende ingrediënten. Met dit handige rekensommetje kan je zelf je eigen brood recept bedenken. Met dit rekenmodel in mijn achterhoofd heb ik dit kerstbrood bedacht. Ik ben benieuwd wat de broodjuf er van vindt.

Ingrediënten voor 1 feeststol
500 gr tarwebloem van de molen
50 gr suiker
1 tl kaneel
15 gr gedroogde gist
9 gr zout
200 gr lauwe melk
100 gr lauw water
50 gr zachte roomboter in blokjes
Poedersuiker om te bestrooien
Gesmolten boter om te bestrijken

Vulling
60 gr gehakte pecannoten
20 gr sinaasappelsnippers (of rasp van een halve sinaasappel)
25 gr sukade
60 gr rozijnen
40 gr krenten
250 gr spijs
1 ei
1 tl citroenrasp

Zo maak je het
Meng de bloem met de suiker, de gist, kaneel, zout en het water en de melk.

Kneed hier een soepel deeg van in een keukenmachine.

Voeg na 10 kneden, klontje voor klontje de roomboter toe.

Kneed het geheel goed door elkaar tot een licht plakkerig deeg. Als je het uit elkaar trekt moet er een soort vliesje ontstaan zoals een kauwgombal.

Leg het deeg in een met zonnebloem olie ingevette kom en laat het onder een natte theedoek, op een warme plek een uur rijzen. Totdat het in volume verdubbeld is.

Meng de noten, sukade, de sinaasappel en de krenten en rozijnen door elkaar.  Druk de lucht uit het deeg. Verdeel de vulling over het deeg en kneed het er voorzichtig door heen.

Maak een bal van het deeg en laat dit even rusten.

Meng in de tussentijd de amandelspijs met het ei en de citroen en maak er een rol van.

Druk het deeg uit tot een rechthoek en leg de spijs in het midden van het deeg.

Vouw 1/3 van het deeg over de spijs. Voeg de ander helft er terug over heen. Druk de randen aan. Leg de stol op een vel op de bakplaat.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Laat de stol weer een uur rijzen onder de theedoek.

Bak de stol vervolgens op een bakplaat in het midden van de oven gedurende 25 tot minuten. Verlaag dan de temperatuur naar 160 graden en bak hem nog een 15 minuten af.

Bestrijk de stol met de gesmolten roomboter en bestrooi het brood met poedersuiker. Lekker met roomboter er op.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

63 reacties

  • Thalita Schalken
    21 december 2018 om 11:58

    Lieve Pauline, Waar haal ik tarwebloem van de molen?!

  • marielle van doorn
    10 december 2018 om 11:14

    Oeps, ik zie dat je al hebt geantwoord dat spelt mogelijk is. Leuk recept! ga ik maken!

  • marielle van doorn
    10 december 2018 om 11:09

    Goedemorgen Pauline, Weet jij of ik tarwebloem "gewoon" kan veranderen in speltbloem? Dan kunnen we er allemaal van genieten. Alvast bedankt.

  • Pauline
    30 maart 2018 om 17:09

    Kan wel tegelijk! Ik denk dat ze dan in 20 minuten wel klaar zijn, maar ik zou het gewoon goed in de gaten houden.

  • Rozanne Vleugel
    29 maart 2018 om 16:27

    Hoi Pauline, leuk recept! Ik heb deze met kerst al eens gemaakt, maar wil er nu 3/4 kleintjes van maken. Hoe zit het dan met de oventijd? En kunnen ze allemaal tegelijk? m.v.g. Rozanne

  • Pauline
    24 december 2017 om 22:51

    Het gaat er vooral om dat het van tevoren niet met elkaar in aanraking komt. Eenmaal in het deeg maakt dat niets meer uit ;)

  • Benthe Z
    24 december 2017 om 19:14

    Ben op dit moment het recept aan het maken, maar vraag me af of het kwaad kan dat het gist in aanraking komt met zout voor de eerste keer rijzen. Heb altijd geleerd dat die niet direct met elkaar in contact mogen komen. Hoe lossen bakkers dit eigenlijk op?

  • Velona Landman
    24 december 2017 om 09:56

    Gebruik van verse gist is voor de smaak echt beter voor jouw recept is 42 gram nodig en los dit op in de lauwe melk, een uur rijzen, waarna de vruchten en spijs worden toegevoegd. Dan nog een uur laten rijzen

  • e veth
    15 december 2017 om 15:15

    ik neem aan dat je de krenten en rozijnen 1 nacht moet laten wellen???????

  • Pauline
    13 december 2017 om 19:26

    Dat komt omdat er geen broodverbeteraar of conserveermiddelen zijn toegevoegd. Even oppiepen in de oven kan wel eens helpen.

  • Anneke
    13 december 2017 om 09:24

    Sorry ik bedoel droog

  • Anneke
    13 december 2017 om 09:21

    De kerstol is heerlijk maar de tweede dag wordt het froog wat ben ik vergeten?

  • Pauline
    10 december 2017 om 13:51

    Oe goed idee van die rum rozijnen.

  • Daan Verwaaijen
    9 december 2017 om 11:55

    Een heerlijke stol! Met jouw recept ben ik nu wat aan het freewheelen gegaan: Ik gebruik 350 gr bloem en 150 gr speltmeel. Ik heb de kerststol gemaakt met in rum gewelde vijgen, abrikozen en pruimen,In plaats van pecannoten heb ik walnoten gebruikt. Een super-lekkere variatie! Groet, Daan

  • Pauline
    2 december 2017 om 12:51

    Ik zou het brood ongeveer 10 minuten korter bakken.

  • Nicole Eggink
    30 november 2017 om 17:23

    Ik wil ik er 1 kleinere stol maken met dit recept (halve hoeveelheid van de ingrediënten. Wat zou de baktijd hier van zijn, ik neem aan korter.

  • Pauline
    5 november 2017 om 08:38

    Jawel hoor, 60 gr pecannoten staat er in de ingredientenlijst :)

  • Eyda
    4 november 2017 om 22:44

    Je hebt het over toevoegen van noten, sukade etc. in de ingrediëntenlijst voor de vulling komen noten niet voor. hoeveel moet ik gebruiken en welke noten?

  • Josanne
    3 maart 2017 om 09:39

    Ik heb hem met kerst gemaakt, toen was hij fantastisch en enorm groot! Vandaag wil ik er 2 kleintjes van maken. Alleen ben ik benieuwd hoeveel korter hij dan in de oven moet... Een uitgedroogde stol is niet lekker...

  • Pauline
    27 december 2016 om 23:35

    Yes dat klopt, dan moet je ongeveer 50 ml minder vocht gebruiken.

  • Tess Palmans
    25 december 2016 om 00:30

    Als je een witje toevoegt moet je dan ook minder melk en water gebruiken? Anders word het deeg toch te nat of blijven de verhoudingen gewoon hetzelfde ?

  • Tess Palmans
    25 december 2016 om 00:27

    Als je een ei toevoegde moet je dan ook minder melk of water gebruiken? Anders word het deeg toch te nat of blijven alle verhoudingen gewoon hetzelfde ?

  • Noortje
    24 december 2016 om 11:14

    Hij ligt nu in de oven en is echt huuuuuge :)! Ik heb wat eigen toevoegingen gedaan. Geraspte appel,kardemom en kaneel door de vulling en zelf spijs gemaakt. Hopelijk smaakt ie net zo lekker als dat het nu ruikt in mijn keuken.

  • Senna Makaske
    15 december 2016 om 12:57

    Lekker ?

  • Linda
    16 november 2016 om 08:40

    Oh jum, ik woon nu in Zuid-Afrika waar ze geen kerststol (of spijs, of speculaas) verkopen. Dit ga ik zeker de komende weken eens proberen :-D

  • Judith
    27 maart 2016 om 17:04

    Vandaag heb ik dit brood samen met mijn dochter van bijna 6 gemaakt. Zo bijzonder om het brood te zien rijzen, het lijkt wel toveren. Wij noemen het een paasstol en hij is heerlijk!!!

  • Frank
    24 december 2015 om 18:27

    Mis in het recept of de rozijnen en krenten in water moeten wellen? Op YouTube gebeurt dit wel namelijk. Maar het kerstbrood smaakt super!

  • Samantha
    22 december 2015 om 12:01

    Hij is fantastisch!

  • Samantha
    21 december 2015 om 14:49

    Spannend!! Over 5 min zou hij klaar moeten zijn :-D

  • Ilse van den Berg
    15 december 2015 om 17:40

    Iemand een idee?

    Is deze kerststol, net als de kerststol bij de bakker, al een paar weken vantevoren te maken? Of wordt'ie dan te droog?

    Als hij niet vantevoren is te maken: kan hij goed ingevroren worden?

  • Pauline
    14 december 2015 om 15:12

    Ik gebruik altijd gedroogde gist.

  • Isa
    13 december 2015 om 11:47

    Gebruik je hiervoor gedroogde of verse gist?

  • Isa
    13 december 2015 om 10:56

    Graag zou ik dit recept uitproberen voor kerst. Gebruik je verse gist of gedroogde?

  • Pauline
    12 december 2015 om 21:41

    Ik heb ze bij mijn molen gekocht. Je kunt ook een klein beetje rasp van de schil toevoegen. Ook lekker!

  • Annika
    11 december 2015 om 09:36

    Meestal worden deze op de markt verkocht of in winkels waar ze noten verkopen.

  • jolanda
    11 december 2015 om 09:01

    Pauline.. ik zoek me suf naar sinaassappelsnippers... waar zijn deze te koop?

  • laura
    8 december 2015 om 18:20

    Hoi Paulien,

    De Kersstol wil ik deze kerst maken. Ik wil wat vooruit werken. Door het deeg in te vriezen. Kan dat?

    Groetjes,
    Laura

  • peter klein
    23 december 2014 om 23:14

    sorry in zelf rijzend bak meel zit bak poeder en geen gist , bak poeder doe je alleen bij patent bloem om het luchtig te maken .
    en gist kun je wel gebruiken .
    bak poeder doet alleen zijn werk om het luchtig te maken zo werkt dat .
    gr.peter te hoorn

  • Pauline
    21 december 2014 om 18:27

    Ja dat kan heel goed.

  • Yvonne
    21 december 2014 om 16:41

    Nog een vraagje (want ik ben nu vast van plan om dit brood te maken) kan ik alles ook laten kneden in mijn broodbak machine? Dus voor het rijzen in een zonnebloem ingevette kom onder een theedoek?

    En alvast fijne dagen!

  • Pauline
    19 december 2014 om 20:07

    Nee eigenlijk niet. Want dit is een brood met gist en in zelfrijzend bakmeel zit ook een rijsmiddel.

  • Yvonne
    19 december 2014 om 11:16

    Hoi, kan ik in plaats van bloem en gist ook zelfrijzend bakmeel nemen? Is 500 gram dan genoeg?

    Groetjes, Yvonne

  • eve
    13 december 2014 om 10:18

    Dank je.

  • Pauline
    12 december 2014 om 17:17

    Hurray! leuk om te horen.

  • Anne-Marije
    11 december 2014 om 17:31

    Net uit de oven... heeeeeel erg lekker! Eindelijk een kerstbrood wat echt smaakt zoals het hoort ;) Was ook benieuwd naar je ideeën over vervanging van tarwe door spelt... Thanks!

  • Pauline
    11 december 2014 om 15:28

    Spelt is de beste optie. Boekweit en amandelmeel gaat niet echt.

  • Eve
    10 december 2014 om 21:15

    Hoi Pauline, kan ik bij dit recept ook tarwebloem vervangen door speltbloem of amandelmeel & boekweitmeel?
    Groet, Evelyne

  • Pauline
    6 december 2014 om 17:58

    Geen verschil ;)

  • Michael
    5 december 2014 om 16:23

    Ik heb een vraag.

    Wat is nou het verschil tussen een kerstbrood en een kerststol?

  • Pauline
    22 november 2014 om 18:49

    Kan bij ieder deeg. Het is gewoon een verrijking van je deeg.

  • Hans
    22 november 2014 om 08:28

    Ziet er goed uit.
    Ik bak regelmatig met recepten van Levine,en ga vandaag haar boek halen ze zit in de markthal te Rotterdam.
    Dat van dat half geklutst eitje erdoor tegen verouderen is dat toepasbaar bij elk brood of alleen de stol?
    Ga deze bakken dank je wel

  • Pauline
    31 augustus 2014 om 19:33

    Wat leuk Evie. Dankjewel voor je berichtje. Veel plezier met koken.

  • Evie
    31 augustus 2014 om 12:08

    ziet er goed uit!
    je hebt een hele handige website.
    hier zoek ik altijd receptjes, en die maken mijn moeder en ik dan klaar.
    (ik ben 10 jaar)

  • SandrA
    24 december 2013 om 21:55

    Een half geklutst eitje er doorheen en het brood wordt heerlijk zacht vanbinnen en het wordt minder snel oud.

  • stefan
    23 december 2013 om 22:27

    Als je allergisch bent voor noten kan je gewoon een kerstbrood in de winkel kopen. Je hebt namelijk amandelspijs en het goedkopere bakkersspijs die gemaakt is van witte bonen.

  • Pauline Lap
    9 december 2013 om 11:34

    Hoi Pauline, wat een heerlijk recept. Ik ga hem dit jaar maken, alleen gebruik ik mijn broodmachine voor het maken van het deeg, na het rijzen alleen de spijs er nog inrollen, jammie, ik heb er nu al trek in.

  • NICOLETTE
    27 december 2012 om 18:14

    Hi Pauline
    Dank je nog voor je reactie op Twitter op mijn gist smaak.
    Ik heb dit recept gemaakt en het kerstbrood was redelijk goed gelukt. Ik vond het iets te droog, maar dat ligt vast niet aan het recept ! Misschien niet lang genoeg gekneed, of te weinig boter toegvoegd...

    We hebben er van gesmuld!

  • Pauline
    23 december 2012 om 15:36

    Oh ja dat is ook nog wel een optie denk ik :)

  • Griet
    23 december 2012 om 12:31

    hmmm... spijsvervangen door choclade pasta... dat zal ik eens proberen...
    Hier in België hebben we ook speculoospasta... mss dat dit ook nog wel zou passen;..

    ideetjes genoeg.. bedankt! :-)

  • ianna
    20 december 2012 om 17:15

    Wauw, ziet er heerlijk uit! Ben echt fan van kerststol, maar ik heb het nog nooit zelf gemaakt. Ik denk dat ik binnenkort jou receptje eens ga uitproberen! :)

  • Pauline
    17 december 2012 om 14:27

    Dank jullie wel. Ja ik wilde het echt eens zelf proberen :) Een vervanging voor de spijs, misschien iets met kaneelpasta of chocolade pasta of een mengsel van gedroogde vruchten.

  • Griet
    17 december 2012 om 10:54

    ziet er heerlijk uit!
    ik weet dat de originele stol altijd met amandelspijs is, maar zou er iets zijn dat ik in de plaats van de spijs in de stol zou kunnen steken?
    ik ben namelijk allergisch aan noten, maar wil dit recept (zonder de noten) heel graag eens proberen...

  • Judith
    17 december 2012 om 08:35

    De kerststollen komen overal tevoorschijn:) Die van jou ziet er ook goed uit, leuk dat je 'm zelf bedacht hebt!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.