fbpx
Menu

Kerstbrood

  • Bewaar
  • Reageer
  • Print

Ik ben echt dol op kerstbrood. Ieder jaar staat er hier wel een kerststol op de ontbijttafel. Ik heb een tijd geleden een brood workshop bij Levine gevolgd waar ik alle tips en trucs rondom brood bakken heb geleerd. Levine legde een heel handig schema uit met allerlei percentages van de verschillende ingrediënten. Met dit handige rekensommetje kan je zelf je eigen brood recept bedenken. Met dit rekenmodel in mijn achterhoofd heb ik dit kerstbrood bedacht. Ik ben benieuwd wat de broodjuf er van vindt.

Ingrediënten voor 1 feeststol
500 gr tarwebloem van de molen
50 gr suiker
1 tl kaneel
15 gr gedroogde gist
9 gr zout
200 gr lauwe melk
100 gr lauw water
50 gr zachte roomboter in blokjes
Poedersuiker om te bestrooien
Gesmolten boter om te bestrijken

Vulling
60 gr gehakte pecannoten
20 gr sinaasappelsnippers (of rasp van een halve sinaasappel)
25 gr sukade
60 gr rozijnen
40 gr krenten
250 gr spijs
1 ei
1 tl citroenrasp

Zo maak je het
Meng de bloem met de suiker, de gist, kaneel, zout en het water en de melk.

Kneed hier een soepel deeg van in een keukenmachine.

Voeg na 10 kneden, klontje voor klontje de roomboter toe.

Kneed het geheel goed door elkaar tot een licht plakkerig deeg. Als je het uit elkaar trekt moet er een soort vliesje ontstaan zoals een kauwgombal.

Leg het deeg in een met zonnebloem olie ingevette kom en laat het onder een natte theedoek, op een warme plek een uur rijzen. Totdat het in volume verdubbeld is.

Meng de noten, sukade, de sinaasappel en de krenten en rozijnen door elkaar.  Druk de lucht uit het deeg. Verdeel de vulling over het deeg en kneed het er voorzichtig door heen.

Maak een bal van het deeg en laat dit even rusten.

Meng in de tussentijd de amandelspijs met het ei en de citroen en maak er een rol van.

Druk het deeg uit tot een rechthoek en leg de spijs in het midden van het deeg.

Vouw 1/3 van het deeg over de spijs. Voeg de ander helft er terug over heen. Druk de randen aan. Leg de stol op een vel op de bakplaat.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Laat de stol weer een uur rijzen onder de theedoek.

Bak de stol vervolgens op een bakplaat in het midden van de oven gedurende 25 tot minuten. Verlaag dan de temperatuur naar 160 graden en bak hem nog een 15 minuten af.

Bestrijk de stol met de gesmolten roomboter en bestrooi het brood met poedersuiker. Lekker met roomboter er op.

  • Bewaar
  • Reageer
  • Print

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

62 reacties

  • marielle van doorn
    10 december 2018 om 11:09

    Goedemorgen Pauline, Weet jij of ik tarwebloem "gewoon" kan veranderen in speltbloem? Dan kunnen we er allemaal van genieten. Alvast bedankt.

    Beantwoorden
  • marielle van doorn
    10 december 2018 om 11:14

    Oeps, ik zie dat je al hebt geantwoord dat spelt mogelijk is. Leuk recept! ga ik maken!

    Beantwoorden
  • Rozanne Vleugel
    29 maart 2018 om 16:27

    Hoi Pauline, leuk recept! Ik heb deze met kerst al eens gemaakt, maar wil er nu 3/4 kleintjes van maken. Hoe zit het dan met de oventijd? En kunnen ze allemaal tegelijk? m.v.g. Rozanne

    Beantwoorden
  • Pauline
    30 maart 2018 om 17:09

    Kan wel tegelijk! Ik denk dat ze dan in 20 minuten wel klaar zijn, maar ik zou het gewoon goed in de gaten houden.

    Beantwoorden
  • Benthe Z
    24 december 2017 om 19:14

    Ben op dit moment het recept aan het maken, maar vraag me af of het kwaad kan dat het gist in aanraking komt met zout voor de eerste keer rijzen. Heb altijd geleerd dat die niet direct met elkaar in contact mogen komen. Hoe lossen bakkers dit eigenlijk op?

    Beantwoorden
  • Pauline
    24 december 2017 om 22:51

    Het gaat er vooral om dat het van tevoren niet met elkaar in aanraking komt. Eenmaal in het deeg maakt dat niets meer uit ;)

    Beantwoorden
  • Velona Landman
    24 december 2017 om 09:56

    Gebruik van verse gist is voor de smaak echt beter voor jouw recept is 42 gram nodig en los dit op in de lauwe melk, een uur rijzen, waarna de vruchten en spijs worden toegevoegd. Dan nog een uur laten rijzen

    Beantwoorden
  • e veth
    15 december 2017 om 15:15

    ik neem aan dat je de krenten en rozijnen 1 nacht moet laten wellen???????

    Beantwoorden
  • Anneke
    13 december 2017 om 09:24

    Sorry ik bedoel droog

    Beantwoorden
  • Anneke
    13 december 2017 om 09:21

    De kerstol is heerlijk maar de tweede dag wordt het froog wat ben ik vergeten?

    Beantwoorden
  • Pauline
    13 december 2017 om 19:26

    Dat komt omdat er geen broodverbeteraar of conserveermiddelen zijn toegevoegd. Even oppiepen in de oven kan wel eens helpen.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen