Donuts met kaneelsuiker
Volgens mij kun je ieder kind (of volwassene) wel blij maken met donuts. Ik was er vroeger in ieder geval dol op. Gelukkig nam mijn moeder af en toe een lekkere donut met chocolade voor mij mee van de bakker. Alleen in het weekend dan he? Heerlijk vind ik het, lekker klef deeg met erop zoet glazuur of suiker.
Dit recept is van Donna Hay. Het komt uit haar boek Modern Classics deel 2. Een van mijn favo bakboeken. Het is eigenlijk helemaal niet moeilijk om te maken. En daarom erg leuk om samen met de kids te maken. Zij kunnen het deeg lekker kneden en de vormpjes uitsteken. Het bakken van de donuts moet wel aan de mama’s en papa’s overgelaten worden. Je kan de donuts daarna natuurlijk versieren met wat je maar wilt. Glazuur, chocolade met sprinkles of zoals ik nu gedaan heb met kaneelsuiker. De kids vinden het vast leuk om hiermee aan de slag te gaan. En tot slot het leukste: het opeten van de donuts! Enjoy!
Ingrediënten voor 30 stuks
10 gr gedroogde gist
60 ml lauw water
250 ml lauwe melk
3 el fijne tafelsuiker of witte basterd
100 gr gesmolten boter
575 gr bloem
3 eieren
plantaardige olie om te frituren
Voor de topping
225 gr fijne tafelsuiker of witte basterd
2 tl kaneelpoeder
Zo maak je het
Meng de gist, het water en de melk en 1el suiker in een kom. Zet dit 10 minuten apart. De gist moet actief worden. De gist is actief als het mengsel gaat schuimen.
Doe het gistmengsel met de boter, bloem, eieren en de rest van de suiker in je keukenmachine en kneed er een plakkerig deeg van. Dit kun je natuurlijk ook met je handen doen. Zorg er dan voor dat de ondergrond licht bebloemd is.
Leg het deeg in een ingevette kom. Dek dit af met een theedoek en zet het deeg 45 minuten apart op een warme plek. Het deeg moet in omvang verdubbelen. Kneed het deeg vervolgens nog 5 minuten tot het soepel en elastisch aanvoelt.
Rol het deeg uit op een licht bebloemd oppervlak tot 1 cm dikte. Nu kun je de donuts uitsteken met een uitsteker. Neem een grote uitsteker van ongeveer 8 cm en een kleine van ongeveer 3,5 cm, voor het binnenste rondje.
Leg de donuts op een met bakpier beklede bakplaat en dek deze af met een theedoek. Zet 30 minuten apart op een warme plek tot ze gerezen zijn.
Verhit de olie in een pan op halfhoog tot laag vuur. Bak de donuts één voor één 1 minuut aan elke kant of tot ze goudbruin zijn. Laat even uitlekken op keukenpapier.
Meng de suiker met de kaneel in een diep bord. Haal de donuts vervolgens door de kaneelsuiker. Yum!
Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!
Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in