kip met ras el hanout

Fresh & Easy: Kip met Ras el hanout

Een van mijn favoriete specerijen is Ras el hanout. Het is een Marokkaans kruidenmengsel dat vaak uit wel 20 verschillende specerijen bestaat. Het is iedere keer anders. Het betekent letterlijk: “Het beste van de winkel” en daardoor kan de samenstelling per maand en per winkel veranderen. Meestal zit er in ieder geval komijn, kaneel, zwarte peper, piment en gember in. Aangevuld met nog een heleboel andere specerijen. Ik deel vandaag het recept voor Marokkaanse kip met Ras el hanout en abrikozen uit de oven. Deze smaken zijn heerlijk bij elkaar. Het zoete van de abrikozen is superlekker met de warme specerijen uit de Ras el hanout.

Je zou dit recept ook heel goed in een tajine kunnen maken. Dat recept staat ook zo beschreven in mijn tweede kookboek. Vandaag een oven versie. Helaas is het nu niet het seizoen voor verse abrikozen, want dat was nog lekkerder geweest. De gedroogde abrikozen en pruimen moet je goed laten wellen, anders heb je kans dat ze verbranden. En vergeet ze niet af te dekken met aluminiumfolie. Serveer er een lekkere couscous bij en geroosterde bloemkool uit de oven. Of flatbread met lekkere dips. Dan heb je een heerlijk Arabisch maaltje op tafel.

kip met ras el hanoutkip met ras el hanout

 

Ingrediënten voor 4 personen
8 kipdrumsticks
100 gr gedroogde abrikozen
100 gr gedroogde pruimen
2 uien
2 + 2 teentjes knoflook
1 kaneelstokje
2 tl ras el hanout
Chilipeper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht.

Laat de gedroogde abrikozen en pruimen minimaal een uur wellen in warm water. Giet af en besprenkel ze met olijfolie.

Doe de kip drumsticks in een grote kom. Voeg de ras el hanout, wat chilipeper en zout, 2 gehakte teentjes knoflook en een royale scheut olijfolie toe. Masseer de specereijen in de kip. Laat de kip minimaal een half uur marineren. Hoe langer, hoe lekkerder.

Snijd de uien in grove parten en verdeel deze over een bakplaat. Je zou dit gerecht ook in een braadpan met deksel kunnen maken.

marokkaanse-kip-uit-de-oven

Leg de kip met ras el hanout bovenop de uien. Plet de overige knoflookteentjes en leg deze tussen de uien.

Verdeel de gewelde abrikozen en pruimen tussen de kip. En leg er een kaneelstokje bovenop. Drizzle er nog een klein beetje olijfolie overheen.

Dek de kip af met aluminiumfolie en bak het in 35 tot 40 minuten goudbruin. Verwijder het aluminiumfolie tien minuten voor het einde van de baktijd, zodat de Marokkaanse kip nog een mooi goudbruin kleurtje kan krijgen.

Serveer met couscous en lekkere groentes uit de oven.

kip met ras el hanout kip met ras el hanout

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

 

Pompoenhummus
Salade met geroosterde pompoen van Donal
Bewaar

Pauline

Pauline - Foodblogger - Live, Love, Eat! - Denkt in eten - Verliefd op Haarlem - Coffeelover - Verzamelt kookboeken - IJsjunkie - Schreef een eigen kookboek x 2

7 Comments
  • Yves

    5 december 2016 at 15:50 Beantwoorden

    Gemaakt en viel een beetje tegen. Met alleen kruiden en olie werkt marineren niet goed genoeg. De kip had in een marinade onderdompelt moeten worden. Ergo, ziet er spannender uit dan het is. Het kan ook niet elke keer hosanna zijn. Gemiddeld kook ik heerlijk met dank aan Pauline. Greetz.

  • Sara

    19 november 2016 at 00:31 Beantwoorden

    Lijkt me heerlijk! Kan ik dit ook maken met kippendij? Ben niet zo’n liefhebber van botjes..

  • Demi | StudioKOOK

    16 november 2016 at 13:22 Beantwoorden

    Lijkt me erg lekker! Bakken met aluminiumfolie is ook handig. Dit voorkomt dat de kip te snel uitdroogt.

  • Liesbeth

    16 november 2016 at 09:58 Beantwoorden

    Wauw! Dit ziet er lekker uit. Echt een receptje voor de zondag 🙂

  • Margot

    16 november 2016 at 09:39 Beantwoorden

    Grappig dat dat kruidenmengsel steeds anders kan zijn, maar het resultaat ziet er in elk geval goed uit!

Plaats een reactie