stoofpotje

Stoofpotje van rundvlees met balsamico

Had ik jullie mijn grap van kerst al verteld? Mijn vader is het type, wat de boer niet kent eet hij niet. Ik wilde graag een stoofpotje van hert maken voor kerst, maar ik wist dat als ik dit van tevoren ging vertellen, hij het niet wilde eten. Dus ik heb gewoon gezegd dat het een stoofpotje van rund was. De grap was, hij vond het heerlijk. Hij zegt dat hij wel door had dat het geen rund was, maar ik betwijfel dat sterk. Haha Ik had er de hele dag lol om.

Dit stoofpotje is wel gemaakt van rundvlees en balsamico azijn. Dat is super lekker in combinatie met vlees. Door het zure van de azijn wordt het vlees lekker zacht en mals. In dit geval had ik nog 2 portobello’s liggen die op moesten, dus die heb ik eraan toegevoegd. Heb je die niet, dan kun je ook gewoon kastanjechampignons gebruiken. Laat het lekker langzaam stoven, dan krijg je het beste resultaat. Geniet ervan!

stoofpotje

Ingrediënten voor 4 personen
800 gr runderlappen
100 gr sjalotjes (ik had hele kleintjes)
2 portobello’s
2 teentjes knoflook
90 ml balsamico azijn
300 ml runderbouillon
2 blaadjes laurier
Peper en zout

Zo maak je het
Snij de runderlappen in stukjes van ongeveer 3 x 3 cm en breng ze op smaak met peper en zout.

Bak het rundvlees rondom aan in een grote braadpan met wat olijfolie.

Pel de sjalotjes en hak de knoflook fijn. Voeg dit bij het vlees en bak het kort mee.

Snij de portobello’s in stukjes en voeg deze bij het rundvlees

Voeg nu de balsamico en de runderbouilon toe.

Meng het even door elkaar en leg de laurier op het vlees.

Zet het deksel op de pan en laat het stoofpotje ongeveer 3 uur zachtjes garen op een laag vuur. Roer het tussentijd even om.

Wil je de saus iets indikken voeg dan een maïzenapapje toe. Dat maak je van 1 tl maïzena gemengd met een klein scheutje water. Meng het op een vuur met een garde door de saus, hierdoor zal de jus indikken.

Serveer het stoofvlees met dikke frieten of puree.

Smullen!

stoofpotje

Fresh & Easy: Caesar salade van boerenkool
Wat is za'atar, sumak en tahina?
Bewaar
36 Comments
  • Femke

    20 oktober 2016 at 21:13 Beantwoorden

    Super gerecht..\r\nVd week kwamen mijn ouders eten en dit gerecht gemaakt.. voor herhaling vatbaar! Ga snel verder kijken voor nog.meer leuke recepties! \r\n\r\nGroetjes femke

  • Judith van leeuwen

    27 juni 2016 at 19:27 Beantwoorden

    Heeeerlijk!\r\nDank voor je recept.\r\n\r\nIk heb t geheel wel 5 uur laten sudderen,\r\nEcht heel lekker!\r\n\r\nGroet Judith

  • Syrin

    28 januari 2016 at 17:14 Beantwoorden

    ‘Zet de pan op de deksel’? Haha! Ik neem aan dat dit een foutje is. 😉 Het gerecht lijkt mij lekker, ik ga dit op m’n lijstje zetten! Dankjewel Pauline, voor je lekkere gerechten! 🙂

    • Annika

      29 januari 2016 at 13:18 Beantwoorden

      Oeps, dat klopt inderdaad niet. Ik heb het even aangepast 😉

  • Ymkje Kuipers

    8 januari 2016 at 16:03 Beantwoorden

    Leuk recept. Ik probeer het met natuurvlees van de Schotse Hooglander.

  • Jeanine de Vos

    22 december 2015 at 18:24 Beantwoorden

    Ik wil dit recept graag voor Kerst maken en heb het vanmiddag uitgeprobeerd maar na 2 uur was de saus al helemaal verdampt. Ik had wel de deksel op de braadpan. Weet jij hoe ik dit probleem kan verhelpen? Alvast bedankt.

    • Annika

      23 december 2015 at 09:26 Beantwoorden

      Ik zou dan tussendoor wat water er aan toevoegen!

  • Sandra

    14 december 2015 at 13:50 Beantwoorden

    Zet de pan op de deksel en laat het stoofpotje ongeveer 3 uur zachtjes garen op een laag vuur. Roer het tussentijd even om.\r\n\r\nwordt hiermee met deksel iets open bedoeld?\r\nhoor het graag 🙂

  • Marloes

    7 december 2015 at 10:51 Beantwoorden

    Dit is recept is echt een aanrader. Heb het al een paar keer gemaakt. Het hele gezin geniet ervan!

  • karen klein

    17 september 2015 at 14:22 Beantwoorden

    een vraagje, is het niet beter om de champignons of portobello’s aan het eind toe te voegen ipv direct, koken/sudderen ze dan niet kapot?

  • mieke velner

    1 augustus 2015 at 21:50 Beantwoorden

    Ik heb het stoofpotje gisteren gemaakt en vandaag gegeten. Was heerlijk, ik heb dikke rib ( zogeheten ‘ draadjesvlees’ ) gebruikt en een wortel toegevoegd. Vlees is inderdaad heerlijk zacht !

  • Suzanne

    29 april 2015 at 19:45 Beantwoorden

    Ik heb dit net gemaakt, supermakkelijk en lekker!!

  • Irene de water

    6 april 2015 at 19:20 Beantwoorden

    Ik bereid dit soort stoofschotels altijd in een gietijzeren braadpan.\r\n\r\nDeze gaat dan een uur of drie de oven in op 150 graden. Voordeel van een gietijzeren pan is dat je rondom warmte hebt waardoor het vlees zachter wordt.

  • Sheila

    4 april 2015 at 18:53 Beantwoorden

    Nou meid, het was HEERLIJK !\r\nLekker met aardappelpuree uit de oven, en wat boontjes. \r\nEn toe, je citroen bavarois.\r\nNu heerlijk uitbuiken op de bank.

  • Sheila

    4 april 2015 at 09:51 Beantwoorden

    Nou het staat op, laat je vanavond wel weten hoe het heeft gemaakt. ☺️\r\nNu al 3 dagen jouw recepten gemaakt. Heerlijk.\r\nPasta met garnalen, pasta met venkel (had nog nooit venkel gegeten) was echt heerlijk.

  • Silvia

    8 februari 2015 at 19:48 Beantwoorden

    Net gegeten en tjonge echt lekker!\r\nGelukkig veel gemaakt en nog wat in de vriezer gedaan voor een snelle doordeweekse heerlijke maaltijd.\r\nHet lijkt wel een beetje op het Duitse Sauerbraten, maar dan nog veel lekkerder. Dank voor het recept!

  • Fauve

    4 februari 2015 at 15:44 Beantwoorden

    Kan je ook vlees fond gebruikten? moet je dat aanlengen met water?\r\n\r\nalvast bedankt!\r\n\r\ngroetjes,\r\n\r\nFauve

    • Pauline

      5 februari 2015 at 15:27 Beantwoorden

      Ja dat kan ook. Ligt aan de concentratie, meestal hoeft het niet aangevuld te worden met water.

  • renee

    3 februari 2015 at 17:23 Beantwoorden

    Potjandikkie!! Wat een zalig recept! Vandaag gemaakt! Dankjewel!

  • Els

    31 januari 2015 at 20:13 Beantwoorden

    Heerlijk, helemaal met dit weer

  • Rina

    28 januari 2015 at 18:50 Beantwoorden

    Net klaar met eten! Wat is dit weer heerlijk, met spruitjes erbij, we hebben zitten smullen, het vlees wordt lekker zacht van de azijn denk ik, wederom een topper zoals al je recepten, ben toch zo blij met je

    • Pauline

      28 januari 2015 at 21:52 Beantwoorden

      Ah wat lief!

    • Diana

      2 februari 2015 at 12:10 Beantwoorden

      hoi zus, wat leuk ik ga hem vanavond maken in oostenrijk !

  • Eline

    28 januari 2015 at 12:16 Beantwoorden

    Ziet er echt heerlijk uit!

  • Karen van leeuwen

    28 januari 2015 at 11:20 Beantwoorden

    Klinkt heerlijk, ik ben dol op stoofpotjes. Mijn (beperkte) ervaring is dat sukadelappen malser en lekker worden dan runderlappen. Herken jij dit, Pauline?

  • Sarah - Tasting Lifestyle

    27 januari 2015 at 12:04 Beantwoorden

    Wat een heerlijke combinatie! het water komt me in de mond… 🙂

  • Corinne

    27 januari 2015 at 11:19 Beantwoorden

    Oh heerlijk. Ik ben dol op dit soort stoofpotjes. Jammergenoeg houden onze kids er niet van en daarom eten we het eigenlijk veel te weinig. Binnenkort toch maar eens maken.

  • Corien

    27 januari 2015 at 10:12 Beantwoorden

    Heerlijk! Ik maak ‘m regelmatig en iedereen vindt het lekker. Jekunt ‘m ook s’avonds al maken terwijl je toch staat te koken,dan kan het lekker sudderen tot je naar bed gaat. Zitten de smaken er goed in en is de stoofpot eigenlijk nog lekkerder. Als variant doe ik er nog wel eens een scheutje HP sauce bij. Ook erg lekker of een flinke lepel appelstroop…

  • Ellen

    27 januari 2015 at 09:23 Beantwoorden

    Klinkt heerlijk! Ikhem meestal ’s avonds niet de tijd of het geduld om een echte vleesstoof te maken, maar voor een speciale gelegenheid lijkt het me heerlijk!

  • yvonne

    27 januari 2015 at 08:34 Beantwoorden

    Goedemorgen,\r\nwat een mooie toevoeging die balsamico.ga ik zeker uitproberen.\r\nwanneer komt je nieuw boek?ben bijna jarig en dan heb ik wat concreets te vragen.\r\nyvonne

Plaats een reactie