
Rozijnenbrood
Wij zijn dol op rozijnenbrood! Alleen de meeste versies in de supermarkt bevatten heel veel suiker. Terwijl dit helemaal niet nodig is, want de rozijnen maken het al lekker zoet van zichzelf. We maken dit rozijnen notenbrood met speltbloem en speltmeel. Het is dus voor de helft volkoren. Je kan het ook gewoon van tarwe maken. Wij bakken dit broodrecept in een cakeblik in de oven, maar het kan ook in de broodbakmachine. Lekker met een lik roomboter en een plak kaas.



We zijn genomineerd!
We zijn genomineerd voor website van het jaar 2023! Help jij ons deze mooie titel binnen te slepen? Stem op ons en maak kans op mooie prijzen.
StemmenIngrediënten voor 1 brood
- 250 gr (spelt)meel
- 250 gr (spelt)bloem
- 10 gr zout
- 7 gr gedroogde gist
- 335 gr lauwwarm water
- 120 gr rozijnen
- 75 gr pecannoten
- 2 tl kaneel
Materiaal
- Cakevorm 23 cm (of broodvorm)
Zo maak je het
Doe het meel, de bloem en de kaneel in een kom van je keukenmachine. Voeg de gist en het zout toe en zorg dat ze elkaar van tevoren niet raken. Het zout remt de werking van gist af.
Voeg het water toe en kneed er een soepel deeg van. Omdat dit half volkoren is moet je echt lang kneden. Het deeg is pas klaar als het zacht en elastisch aanvoelt en je een soort kauwgombal effect krijgt als je een stukje deeg uit elkaar trekt.
Doe het deeg in een met olie ingevette kom en dek af met een natte theedoek of een stuk plastic huishoudfolie. Laat dit op een warme, tochtvrije plek een uur rijzen. Het deeg is klaar als het in volume verdubbeld is en je vinger afdruk blijft staan, als je er in prikt.
Hak in de tussentijd de noten grof. Wel de rozijnen in een kommetje met wat lauw water. Daardoor worden ze niet droog. Zet dit apart.
Haal het deeg uit de kom en druk voorzichtig de lucht eruit. Rol het deeg uit tot een rechthoek. Laat de rozijnen uitlekken en dep ze een beetje droog. Verdeel ze samen met de noten en over het deeg. Druk ze een beetje in het deeg.
Rol het deeg nu vanaf de korte zijde op. Doe het deeg in een met bakpapier beklede cake of broodvorm. Laat het brood nogmaals een uurtje rijzen.
Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte). Zet onderin de oven een braadslede met water. Dit zorgt voor stoom. Garneer het rozijnenbrood eventueel met wat havervlokken. Bak het rozijnen-speltbrood in ongeveer 40 minuten af in de voorverwarmde oven. Serveer met een flinke lik roomboter.


Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!
Word gratis MEMBER van Uit Paulines Keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.
Meld je aan