Rozijnenbrood

Rozijnenbrood

Wij zijn dol op rozijnenbrood! Alleen de meeste versies in de supermarkt bevatten heel veel suiker. Terwijl dit helemaal niet nodig is, want de rozijnen maken het al lekker zoet van zichzelf. We maken dit rozijnen notenbrood met speltbloem en speltmeel. Het is dus voor de helft volkoren. Je kan het ook gewoon van tarwe maken. Wij bakken dit broodrecept in een cakeblik in de oven, maar het kan ook in de broodbakmachine. Lekker met een lik roomboter en een plak kaas.

Rozijnenbrood
Rozijnenbrood

Bestel nu!

Lekker makkelijk! Is het antwoord op de vraag: wat eten we vandaag? Met heel veel inspiratie voor het avondeten. Het boek bevat meer dan 100 simpele en snelle recepten voor elke dag. Recepten met max. 10 ingrediënten die je gewoon in de supermarkt kan kopen.

Bekijk hier

Ingrediënten voor 1 brood

  • 250 gr (spelt)meel
  • 250 gr (spelt)bloem
  • 10 gr zout
  • 7 gr gedroogde gist
  • 335 gr lauwwarm water
  • 120 gr rozijnen
  • 75 gr pecannoten
  • 2 tl kaneel

Materiaal

  • Cakevorm 23 cm (of broodvorm)

Zo maak je het

  1. Doe het meel, de bloem en de kaneel in een kom van je keukenmachine. Voeg de gist en het zout toe en zorg dat ze elkaar van tevoren niet raken. Het zout remt de werking van gist af.

  2. Voeg het water toe en kneed er een soepel deeg van. Omdat dit half volkoren is moet je echt lang kneden. Het deeg is pas klaar als het zacht en elastisch aanvoelt en je een soort kauwgombal effect krijgt als je een stukje deeg uit elkaar trekt.

  3. Doe het deeg in een met olie ingevette kom en dek af met een natte theedoek of een stuk plastic huishoudfolie. Laat dit op een warme, tochtvrije plek een uur rijzen. Het deeg is klaar als het in volume verdubbeld is en je vinger afdruk blijft staan, als je er in prikt.

  4. Hak in de tussentijd de noten grof. Wel de rozijnen in een kommetje met wat lauw water. Daardoor worden ze niet droog. Zet dit apart.

  5. Haal het deeg uit de kom en druk voorzichtig de lucht eruit. Rol het deeg uit tot een rechthoek. Laat de rozijnen uitlekken en dep ze een beetje droog. Verdeel ze samen met de noten en over het deeg. Druk ze een beetje in het deeg.

  6. Rol het deeg nu vanaf de korte zijde op. Doe het deeg in een met bakpapier beklede cake of broodvorm. Laat het brood nogmaals een uurtje rijzen.

  7. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte). Zet onderin de oven een braadslede met water. Dit zorgt voor stoom. Garneer het rozijnenbrood eventueel met wat havervlokken. Bak het rozijnen-speltbrood in ongeveer 40 minuten af in de voorverwarmde oven. Serveer met een flinke lik roomboter.

Rozijnenbrood
Rozijnenbrood

Tags

Brood en deeg

Wat vind jij van dit recept?

3.8 (13 stemmen)

23 januari 2015


Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in