Caesar salade van boerenkool

Caesar salade van boerenkool

Het is allemaal de schuld van Vinnies Deli. Sinds ik daar deze goddelijke Caesar salade van boerenkool heb gegeten kan ik aan niets anders meer denken. Deze boerenkool salade bewijst maar weer dat je ook heel goed salades in de winter kunt eten. Je kunt boerenkool heel goed rauw eten, mits het fijn gesneden is. Vind je dit toch iets te taai, dan kun je het even kort stomen of kort roerbakken, dan is de structuur wat zachter. Wel vind ik het dan extra lekker om er een warm element aan toe te voegen, in dit geval een gepocheerd ei en spekreepjes.

Caesar salade dressing

Kenmerkend voor een Caeasar salade is de Caesar salade dressing. Deze maak je van mayonaise met ansjovis en veel Parmezaan. Wat je dan krijgt is een heerlijke romige saus die alles bij elkaar brengt. Heel veel mensen denken trouwens dat een Caesar salade kip bevat. Dit wordt vaak toegevoegd, maar in het oorspronkelijke recept zit geen kip. Maar wil je er een lekkere maaltijdsalade van maken, dan zou ik een gegrild kipfiletje toevoegen. Maar zo is hij ook om te smullen. Mmmm, ik krijg er nu alweer zin in.

Caesar salade van boerenkool

Ingrediënten voor 4 personen
150 gr boerenkool (of Cavolo nero)
4 eieren
100 gr spekreepjes
2 avocado’s
2 plakken brood
30 gr Parmezaan
Knoflookolie
Peper en zout

Dressing
2 el mayonaise
Sap van een halve citroen
2 st. ansjovis
20 gr Parmezaan
1 teentje knoflook
Peper en zout

Zo maak je het
Stoom de boerenkool in een stoommandje of roerbak het even kort in een wokpan met iets olijfolie. Rauw laten kan ook, dat heb ik in dit geval ook gedaan.

Bak de spekreepjes goudbruin in een koekenpan.

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Scheur het brood in stukken en bestrijk ze met de knoflookolie. (=olie gemengd met een teentje knoflook).

Verdeel de broodstukjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Rooster de croutons in 10 minuten goudbruin.

We gaan nu de eieren pocheren. Zet een pan water op het vuur met een scheutje azijn en een lepeltje zout. Breng het net tegen de kook aan.

Breek een eitje boven een zeefje, zodat het overtollige vocht kan verdwijnen. Giet het eitje in het water en pocheer hem in 3 minuten gaar. Bewaar het eitje tot gebruik in warm water. Zo kun je rustig één voor één de eieren pocheren.

Maak een dressing door alle ingrediënten kort te mengen met een staafmixer. Wil je de dressing iets vloeibaarder hebben voeg dan een scheutje water toe. Breng de dressing op smaak met peper en zout.

Verdeel de boerenkool over de borden. Verdeel daarover de spekreepjes, plakjes avocado en de knoflookcroutons.

Leg op ieder bord een gepocheerd ei.

Maak het af met een lekkere lepel dressing.

Garneer de caesar salade met wat geschaafde Parmezaan. Ik doe dit zelf altijd met een dunschiller, werkt prima.

Caesar salade van boerenkool

Tags

Boerenkool Lactosevrije recepten Salades

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stemmen)

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in