Caesar salade van boerenkool
Het is allemaal de schuld van Vinnies Deli. Sinds ik daar deze goddelijke Caesar salade van boerenkool heb gegeten kan ik aan niets anders meer denken. Deze boerenkool salade bewijst maar weer dat je ook heel goed salades in de winter kunt eten. Je kunt boerenkool heel goed rauw eten, mits het fijn gesneden is. Vind je dit toch iets te taai, dan kun je het even kort stomen of kort roerbakken, dan is de structuur wat zachter. Wel vind ik het dan extra lekker om er een warm element aan toe te voegen, in dit geval een gepocheerd ei en spekreepjes.
Caesar salade dressing
Kenmerkend voor een Caeasar salade is de Caesar salade dressing. Deze maak je van mayonaise met ansjovis en veel Parmezaan. Wat je dan krijgt is een heerlijke romige saus die alles bij elkaar brengt. Heel veel mensen denken trouwens dat een Caesar salade kip bevat. Dit wordt vaak toegevoegd, maar in het oorspronkelijke recept zit geen kip. Maar wil je er een lekkere maaltijdsalade van maken, dan zou ik een gegrild kipfiletje toevoegen. Maar zo is hij ook om te smullen. Mmmm, ik krijg er nu alweer zin in.
Ingrediënten voor 4 personen
150 gr boerenkool (of Cavolo nero)
4 eieren
100 gr spekreepjes
2 avocado’s
2 plakken brood
30 gr Parmezaan
Knoflookolie
Peper en zout
Dressing
2 el mayonaise
Sap van een halve citroen
2 st. ansjovis
20 gr Parmezaan
1 teentje knoflook
Peper en zout
Zo maak je het
Stoom de boerenkool in een stoommandje of roerbak het even kort in een wokpan met iets olijfolie. Rauw laten kan ook, dat heb ik in dit geval ook gedaan.
Bak de spekreepjes goudbruin in een koekenpan.
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Scheur het brood in stukken en bestrijk ze met de knoflookolie. (=olie gemengd met een teentje knoflook).
Verdeel de broodstukjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Rooster de croutons in 10 minuten goudbruin.
We gaan nu de eieren pocheren. Zet een pan water op het vuur met een scheutje azijn en een lepeltje zout. Breng het net tegen de kook aan.
Breek een eitje boven een zeefje, zodat het overtollige vocht kan verdwijnen. Giet het eitje in het water en pocheer hem in 3 minuten gaar. Bewaar het eitje tot gebruik in warm water. Zo kun je rustig één voor één de eieren pocheren.
Maak een dressing door alle ingrediënten kort te mengen met een staafmixer. Wil je de dressing iets vloeibaarder hebben voeg dan een scheutje water toe. Breng de dressing op smaak met peper en zout.
Verdeel de boerenkool over de borden. Verdeel daarover de spekreepjes, plakjes avocado en de knoflookcroutons.
Leg op ieder bord een gepocheerd ei.
Maak het af met een lekkere lepel dressing.
Garneer de caesar salade met wat geschaafde Parmezaan. Ik doe dit zelf altijd met een dunschiller, werkt prima.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in