Hoe lang ei koken?

Hoe wil jij je ei het liefst? Hardgekookt of zachtgekookt? Ik houd van een zachtgekookt ei, met een nog lopende dooier. Het eiwit moet goed gestold zijn, want zacht eiwit daar gruwel ik van. Een ei koken is niet ingewikkeld, maar je moet net even de juiste kooktijd weten. Maar hoe kook je het perfecte ei? Ik houd meestal zo’n 6 minuten aan, dan is hij voor mij perfect. Het is meer een kwestie van gevoel.

Getest

In deze blog laat ik je zien hoe je het perfect ei kookt. Een aantal dingetjes waar je op moet letten bij het koken van eieren:

  • Ik gebruikte eieren in de maat M.
  • De eieren zijn op kamertemperatuur. Als je koelkast eieren gebruikt mag je er 2 minuten bij optellen.
  • Ik heb eerst water gekookt in de waterkoker, dus de eieren gaan rechtstreeks het gekookte water in.
  • Na het koken laat je de eieren schrikken in koud water, zodat ze niet verder garen.
eieren

Het perfecte ei koken

4 minuten
Een zachtgekookt ei, waarvan de dooier nog volledig vloeibaar is. Het binnenste gedeelte van het eiwit is ook nog vloeibaar, de buitenkant is gestold. Zodra je deze openbreekt spat hij uiteen. Voor mij persoonlijk te zacht.

6 minuten
Een medium gekookt ei. De dooier is lopend en het eiwit is volledig gestold. Op deze manier eet ik mijn ei het liefst. Je kunt er plakjes van snijden, maar het eigeel loopt er dan wel uit.

8 minuten
Een hard gekookt ei. De eidooier is grotendeels lichtgeel verkleurd. Dit ei is helemaal hard en ideaal om te gebruiken voor gevulde eieren. Ook kun je hier perfecte plakjes van maken, die geheel in tact blijven. Gewoon zo als eitje voor op brood vind ik hem persoonlijk te hard.

10 minuten
Een doorgekookt ei. De eidooier en het eiwit zijn hard, de randen zijn nog net niet blauw geworden. Hij kan nog net voor een eiersalade maar veel langer zou ik hem niet koken.

Hoe eet jij je ei het liefste?

ei koken
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (3 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Basisrecepten Ei Hollandse recepten Gezonde recepten Glutenvrije recepten Koolhydraatarme recepten Lactosevrije recepten Notenvrije recepten Slanke recepten Suikervrij Pasen Vegetarische recepten Herfst recepten Lente recepten Winter recepten Zomer recepten Ontbijt

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in