
Hartige scones
Pasen draait om gezellig samen eten en een tafel vol lekkers. En deze hartige scones passen daar perfect bij! Ze zijn luchtig, met een lekkere kaassmaak door de feta en heel knapperig aan de buitenkant. Perfect om te serveren met een flinke dot honing-tijm roomkaas of een likje roomboter. Een keer wat anders dan de zoete variant; een echte aanrader voor de feestelijke Paasbrunch.
Hartige scones – perfect voor de Paasbrunch
De bereiding van deze hartige scones is belachelijk simpel en je hebt maar een paar ingrediënten nodig. Het geheim van een goede scone? Niet te lang kneden! Zo blijven ze lekker luchtig. En het leuke is: je kunt ze ook een dag van tevoren maken, zodat je op Paasochtend alleen nog maar de tafel hoeft te dekken.



De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 12 scones
- 540 gr zelfrijzend bakmeel
- 2 + 1 eieren
- 120 gr koude boter
- 150 ml volle melk
- 200 gr feta
- 4 tl venkelzaad
- snufje zout
Ingrediënten voor honing tijm roomkaas
- 100 gr roomkaas
- 4 el Griekse yoghurt
- 3 takjes tijm
- 3 el honing
- peper en zout
Materiaal
- uitsteker, glas of kommetje van ø 6 cm
- bakplaat bekleed met bakpapier
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven alvast voor op 200 graden (boven- en onderwarmte) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snijd de koude boter in kleine blokjes en wrijf deze met je vingertoppen door het zelfrijzend bakmeel tot een kruimelig deeg. Voeg een snufje zout en het venkelzaad toe. Verkruimel de feta en meng deze door het deeg. Voeg de melk en 2 eieren toe en kneed kort tot een samenhangend deeg.
Tip: Je kunt het ook heel gemakkelijk in een keukenmachine maken. Volg daarvoor dezelfde stappen. Mocht het deeg te nat blijven, voeg dan nog een klein beetje zelfrijzend bakmeel toe. Wanneer je het deeg tot een bal kunt vormen en uit kunt rollen, is het goed.
Rol het deeg uit op een licht bebloemd werkblad tot circa 1,5 cm dik. Steek met een ronde uitsteker of een glas rondjes uit het deeg en leg ze op de bakplaat.
Splits het laatste ei in een eidooier en eiwit. Het eiwit gebruik je niet (gooi deze weg of gebruik voor een ander recept). De eidooier klop je los. Bestrijk de plakjes deeg met dit eigeel.
Bak de scones in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten tot goudbruin en gaar. Laat iets afkoelen op een rooster.
Terwijl de scones in de oven staan kun je de honing-tijm roomkaas maken. Meng de roomkaas en Griekse yoghurt met de honing en fijngehakte tijm. Dit kun je met de hand mengen of snel in de keukenmachine doen. Breng op smaak met peper en zout.
Serveer de hartige scones met een extra drizzle honing en eventueel een takje tijm als garnering.
Variatietips
- Wil je ze extra kruidig? Voeg wat fijngesneden bieslook of een snufje mosterdpoeder toe aan het deeg.
- Liever een andere kaas? Cheddar of Parmezaan geeft een nóg intensere smaak.
- Maak ze helemaal Paas-proof door een paasvormpje te gebruiken in plaats van een ronde uitsteker.


Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in