babka

Babka met chocola

Babka is een soort vlechtbrood. Officieel komt het uit Oost Europa maar tegenwoordig vind je het overal. Het is een brioche achtig brood wat gevuld wordt met bijvoorbeeld kaneel, noten of chocola. Soms wordt hij gevuld met Nutella, maar wij hebben gesmolten chocolade gebruikt. So good! Niet alleen de smaak is fantastisch, de looks mogen er ook zeker wezen. Het brood wordt gevlochten en dit lijkt ingewikkelder dan het is. Je kan de broodvlecht in een tulband vorm maken, dan krijg je een ronde babka. Maar in een cake- of broodvorm kan ook.

babka
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

De nieuwste recepten in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.

Ingrediënten voor 1 brood

  • 300 gr bloem
  • 2 el + 2 tl suiker
  • 150 gr pure chocolade (of Nutella)
  • 40 gr gemengde noten
  • 120 ml lauwe melk
  • 1 ei
  • 125 gr roomboter (kamertemperatuur)
  • 7 gr gedroogde gist
  • 6 gr zout

Materiaal

  • Cakevorm 25 cm
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Zorg dat de melk lauwwarm is. Ik warm het altijd even op in de magnetron. Voeg de gist en 2 tl suiker bij de melk, roer het door en zet het even weg. Het mengsel begint vanzelf te borrelen.

  2. Doe de bloem, 2 el suiker, het zout en het ei in de mengkom van je keukenmachine. Voeg de melk toe en kneed er een soepel deeg van in de keukenmachine. Voeg dan beetje bij beetje de zachte boter toe. Het deeg blijft vrij nat en plakkerig. Hoe langer je kneed hoe beter het wordt. Dit kan in de machine maar ook met de hand.

  3. Stort het deeg op een met zonnebloem olie ingevet werkblad. Je kunt ook bloem gebruiken, maar dan neemt het deeg de bloem op en wordt het steviger van structuur. Vet je handen in met wat olie en kneed het deeg na, totdat het zicht tot een plakkerige bal vormt. Als je een bolletje deeg uit elkaar trekt, moet er een soort van vliesje ontstaan. Vet een kom in met een beetje olie, keer het deeg hier in om en laat het ongeveer 45 minuten rijzen onder een natte theedoek. Het deeg moet zich in volume verdubbelen.

  4. Laat in de tussentijd de chocolade smelten. Dit kan in de magnetron maar ook au bain marie. De laatste methode is de veiligste omdat de chocolade niet kan verbranden. Laat de gesmolten chocolade vervolgens iets afkoelen. Hak de noten grof.

  5. Bekleed de cakevorm met bakpapier. Stort je deeg op het aanrecht en druk de lucht er uit. Vorm er met je handen of met een deegroller een grote rechthoek van. Bestrijk het deeg met de gesmolten chocolade en verdeel de noten er overheen. Rol hem voorzichtig op in de lengte. Snijd de rol in de lengte doormidden en maak er een soort van vlecht van. Haal de ene helft over de andere helft, totdat je bij het einde bent. Druk de uiteindes goed aan. Doe de vlecht in de vorm.

  6. Laat het gevlochten brood nogmaals 45 minuten rijzen onder een natte theedoek.

  7. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden (boven- en onderwarmte) Bak de babka na het rijzen in ongeveer 30 minuten af in de voorverwarmde oven. Serveer het chocolade brood met een flinke lik roomboter.

chocolade brioche

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.0 (5 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.