Hoe lang ei koken?

Hoe wil jij je ei het liefst? Hardgekookt of zachtgekookt? Ik houd van een zachtgekookt ei, met een nog lopende dooier. Het eiwit moet goed gestold zijn, want zacht eiwit daar gruwel ik van. Een ei koken is niet ingewikkeld, maar je moet net even de juiste kooktijd weten. Maar hoe kook je het perfecte ei? Ik houd meestal zo’n 6 minuten aan, dan is hij voor mij perfect. Het is meer een kwestie van gevoel.

Getest

In deze blog laat ik je zien hoe je het perfect ei kookt. Een aantal dingetjes waar je op moet letten bij het koken van eieren:

  • Ik gebruikte eieren in de maat M.
  • De eieren zijn op kamertemperatuur. Als je koelkast eieren gebruikt mag je er 2 minuten bij optellen.
  • Ik heb eerst water gekookt in de waterkoker, dus de eieren gaan rechtstreeks het gekookte water in.
  • Na het koken laat je de eieren schrikken in koud water, zodat ze niet verder garen.
eieren

Het perfecte ei koken

4 minuten
Een zachtgekookt ei, waarvan de dooier nog volledig vloeibaar is. Het binnenste gedeelte van het eiwit is ook nog vloeibaar, de buitenkant is gestold. Zodra je deze openbreekt spat hij uiteen. Voor mij persoonlijk te zacht.

6 minuten
Een medium gekookt ei. De dooier is lopend en het eiwit is volledig gestold. Op deze manier eet ik mijn ei het liefst. Je kunt er plakjes van snijden, maar het eigeel loopt er dan wel uit.

8 minuten
Een hard gekookt ei. De eidooier is grotendeels lichtgeel verkleurd. Dit ei is helemaal hard en ideaal om te gebruiken voor gevulde eieren. Ook kun je hier perfecte plakjes van maken, die geheel in tact blijven. Gewoon zo als eitje voor op brood vind ik hem persoonlijk te hard.

10 minuten
Een doorgekookt ei. De eidooier en het eiwit zijn hard, de randen zijn nog net niet blauw geworden. Hij kan nog net voor een eiersalade maar veel langer zou ik hem niet koken.

Hoe eet jij je ei het liefste?

ei koken

De nieuwste recepten in je inbox?

Ja dat wil ik!

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.5 (2 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in