Italiaanse bollen

Verse, zelfgebakken Italiaanse bollen: knapperig van buiten, luchtig van binnen en vol van smaak door de Italiaanse kruiden. Perfect om te vullen met je favoriete beleg of als bijgerecht bij een soep of salade. En het mooiste? Je hebt er nauwelijks werk aan, want het deeg rijst gewoon een nachtje op het aanrecht.

Het geheim zit ‘m in het rijzen en de stoom in de oven. Dat zorgt ervoor dat de bollen hun heerlijke korst krijgen. Een beetje geduld dus, maar geloof ons: het is het wachten meer dan waard!

Wat eet je bij deze Italiaanse bollen?

  • Beleg ze met pesto, mozzarella en tomaat voor een klassieke Italiaanse sandwich.
  • Gebruik ze als basis voor luxe broodjes met carpaccio of gegrilde groenten.
  • Serveer ze als bijgerecht bij een Italiaanse maaltijd of een goed gevulde soep.
Italiaans broodje met mozzarella
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

De nieuwste recepten in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.

Ingrediënten voor 8 stuks

  • 500 gr bio tarwebloem
  • 10 gr zout
  • 3 gr gedroogde gist
  • 375 ml lauwwarm water
  • 2 el gedroogde Italiaanse kruiden
  • Olijfolie
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Doe de bloem en de Italiaanse kruiden in een kom en roer het zout erdoorheen. Maak in het midden een kuiltje en strooi daar de gedroogde gist in. Schenk het lauwwarme water in het kuiltje en roer met een pollepel langzaam van binnen naar buiten, tot er een losse deegbal ontstaat. Let erop dat gist en zout niet direct op elkaar liggen vóór je gaat mengen; zo blijft de werking van het gist optimaal.

    Dek de kom af met een natte theedoek en laat het deeg 12-18 uur rijzen op kamertemperatuur.

  2. Bestuif je werkblad met bloem. Spreid het deeg uit en verdeel het in 8 gelijke stukken. Vouw het deeg van buiten naar binnen en vorm van ieder stuk opnieuw een bal. Bol ze op door een kommetje van je handen te maken en de bolletjes zo aan de onderkant bij elkaar te drukken.

    Tip: het deeg is vrij plakkerig, je kan wat bloem toevoegen of je handen en je werkblad invetten met wat olijfolie.

  3. Laat de deegbollen drie kwartier rijzen op een bakplaat bekleed met bakpapier. Dek ze af met een natte theedoek.

  4. Verwarm de oven voor op 220 graden (boven- en onderwarmte).

  5. Zet onderin de oven een braadslede met koud water, dit zorgt voor stoom. Ook kan je met een plantenspuit de zijkanten van de oven bestuiven als de broodjes erin gaan; of een paar blokjes ijs in de oven gooien.

  6. Snijd de bollen 2 keer in met een scherp mesje. Plaats de bakplaat in de oven en bak de Italiaanse bollen in 20 tot 25 minuten gaar.

Bewaartip

Vers zijn ze natuurlijk het allerlekkerst, maar je kunt ze ook een paar dagen bewaren in een papieren zak of goed afgesloten trommel. Even oppiepen in de oven en ze smaken weer als net gebakken.

Variatietip

Wil je eens iets anders? Vervang de Italiaanse kruiden door gedroogde rozemarijn en voeg een snuf zeezout toe voor een extra zoutig broodje. Of strooi wat geraspte Parmezaan over de bollen voor een extra knapperige en kazige korst.

Italiaanse bollen
Italiaanse bollen

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.2 (6 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.