librijes gehaktballen

Librije’s gehaktballen

De ballen van Jonnie staan niet op de kaart, maar zijn wel vast onderdeel van de personeelsmaaltijd bij het team van De Librije. Ik heb ooit vernomen dat het geheime ingrediënt van Librije’s gehaktballen ketjap is en sindsdien voeg ik altijd een scheutje toe aan mijn gehakt mengseltje. In de Allerhande vond ik onlangs het complete recept van de ballen en ik nam de proef op de som.

Vroeger aten wij iedere week gehaktballen van mijn vader. Zijn geheime ingrediënt was Buisman koffieverbeteraar, dit gaf de ballen een lekker goudbruin laagje en een hele lekkere jus. Sindsdien had ik nog geen enkele bal gevonden die kon tippen aan die van mijn vader. Totdat ik deze maakte en sorry pap maar je moet je eerste plek nu delen met Jonnie. Als dat geen compliment is…

Ingrediënten 4 – 6 st.
400 gr rundergehakt
300 ml runderbouillon
2 kleine eieren
80 gr paneermeel
2 el grove mosterd
2 el ketjap manis
1 tl zout
1 tl cayennepeper
50 gr roomboter

Zo maak je het
Meng het gehakt met de specerijen, de mosterd, de ketjap, de eitjes en het paneermeel.

librije's gehaktballen

Is het mengsel iets te nat, voeg dan wat extra paneermeel toe. Het gehakt moet een beetje plakkerig aanvoelen.

librijes gehaktballen

Vorm met natte handen gehaktballen van het mengsel.

Laat de ballen vervolgens een half uurtje rusten in de koelkast.

Neem een grote braadpan en laat de roomboter smelten.

hoe braad ik gehaktballen

Braad de gehaktballen aan weerszijden aan tot ze goudbruin zijn.

Voeg de runderbouillon toe en laat de gehaktballen ongeveer 45 minuten garen onder een afgesloten deksel.

Librije’s gehaktballen zijn het lekkerste met een flinke lik grove mosterd.

librije's gehaktballen

 

Hotspot Restaurant I-Dock
Lunchen zonder brood op kantoor
Bewaar
105 Comments
  • Jan Bakx

    12 februari 2017 at 08:32 Beantwoorden

    Ga het volgende week proberen

  • Ton

    11 januari 2017 at 13:14 Beantwoorden

    Super lekker, maar bij het aanbraden erg moeilijk om de bal heel te laten blijven. Zeker niet teveel paneermeel. Wellicht de ketjap te weinig “bindend”?

  • Dennis

    29 december 2016 at 18:23 Beantwoorden

    Ja het zijn gehaktballen. Maar niet echt bijzonder genoeg om de beste van nl genoemd te worden

  • Kiki

    7 december 2016 at 17:30 Beantwoorden

    En een fles goede rode wijn.

  • Kiki

    7 december 2016 at 17:20 Beantwoorden

    De lekkerste van en het meest simpel te maken. Vanavond ga ik ze weer maken. Gebakken aardappeltje (vers van de boer en voorgekookt) met sperzieboontjes en mayo dat dan weer wel.

  • Sharon

    14 november 2016 at 17:26 Beantwoorden

    Hoiiii,\r\nGister gemaakt en écht heel lekker! Ik las dat sommige het wel wat droog vonden dus ik besloot het wel goed in de gaten te houden. Na 20 minuten sudderen heb ik er 1 doorgesneden en die was al perfect! Ik had 500 gram gehakt en er 7 ballen van gedraaid. Normaal doe ik er 4 dus voor mij waren dit al kleine ballen. Ik denk dus dat ze anders droger geworden waren… Twijfel of ik volgende keer langer doe. Misschien weet jij het?

  • Natasja

    10 november 2016 at 22:01 Beantwoorden

    De gehaktballen waren echt super lekker!!!\r\nEn heb al vaker recepten van jou gemaakt en altijd met succes!!\r\n\r\nGroetjes natasja

  • Natasja

    10 november 2016 at 21:54 Beantwoorden

    Ik heb deze gehaktballen gemaakt vandaag, en ik snap echt niet hoe sommige mensen kunnen zeggen dat ze niet lekker waren!!!? ik heb nl precies gedaan hoe jij het beschreef, en ik en mijn hele gezin vonden de gehaktballen echt super lekker, de jus was ook echt perfect!! Heb trouwens al meerdere malen één van je recepten gemaakt, en het was elke x een succes… dankjewel!!!

  • Sanne Hooiveld

    4 oktober 2016 at 18:10 Beantwoorden

    Hier vanavond deze ballen gegeten. Manlief vond ze heerlijk, ikzelf vond ze ook wel lekker maar wat te papperig ofzo. Hoe zou ik dit kunnen verbeteren. Iets minder (of nog meer?) paneermeel?

  • Laurens

    13 juli 2016 at 17:30 Beantwoorden

    Ik ben nu wel benieuwd naar het recept van de gehaktballen van uw vader.

  • Fran

    28 juni 2016 at 08:44 Beantwoorden

    Ik heb ze gisteren gemaakt en dit is vanaf nu één van mijn favoriete manieren om een gehaktbal te maken. We vonden ze erg lekker.

  • AstridW

    15 juni 2016 at 18:21 Beantwoorden

    Wij vonden ze niet zo lekker. Te weinig gekruid en (veel) te veel paneermeel.

  • Manon

    17 mei 2016 at 12:05 Beantwoorden

    Ik heb dit recept één keer gemaakt, maar toen heb ik het recept niet goed gelezen en deed ik de bouillon bij het gehaktmengsel… OEPS! De herinnering hieraan zorgt nog steeds voor een hoop lol thuis…\r\nVanavond in de herkansing!

  • Clio Stronk

    10 mei 2016 at 17:34 Beantwoorden

    Ik las ooit in een boek van Johannes van Dam over Amsterdamse gehaktballen met een mengsel van half-om-half gehakt en garnalen. Na wat experimenten ben ik uitgekomen op gehaktballen met 500 g. runder- of half-om half gehakt, 1 snee witbrood geweekt in (een scheutje) melk, 1 ei, 100 gram fijngesneden garnalen, peper, zout, gesnipperde en vooraf gefruite ui en een flinke scheut ketjap, aanbraden en daarna een half kopje bouillon en nog een scheut ketjap toevoegen en langzaam laten sudderen.

    • Pauline

      11 mei 2016 at 13:15 Beantwoorden

      Dat klinkt bijzonder. Maar ik geloof meteen dat het lekker is.

  • Dominique Bos

    29 februari 2016 at 09:13 Beantwoorden

    Ik heb de eerste keer dit recept opgevolgd, maar vond de hoeveelheid paneermeel te veel. Nu halveer ik het. Heerlijke ballen. Ik gebruik biologisch halfom gehakt.

    • Maya

      10 maart 2016 at 14:08 Beantwoorden

      Wij vonden het meelballen. Niet lekker. \r\nMisschien toch ook eens proberen met de helft van het paneermeel. Wie weet worden we dan toch nog fan van deze bal. vrgr Maya

  • Daniëlle

    21 februari 2016 at 17:43 Beantwoorden

    Hoi pauline en Annika, \r\n\r\nWat een heerlijk recept! Een paar maanden geleden voor het eerst gemaakt sinds dien maak ik ze zeker twee keer per maand.\r\n\r\nGroetjes, Daniëlle

  • Herman Brouwer

    2 februari 2016 at 11:39 Beantwoorden

    Als ik 1 kg gehakt moet ik de ingrediënten dan ook verdubbelen?\r\n\r\nHoor het wel\r\n\r\nHerman

  • Astrid

    26 januari 2016 at 19:48 Beantwoorden

    Vanavond deze gehaktballen voor het eerst gemaakt. Eerste keer volg ik altijd het recept en….ze waren heerlijk! Lekker sappig en mals en goed op smaak. Mijn zoon en lief konden er geen genoeg van krijgen. Rundergehakt van de biologische slager gebruikt. Hij staat nu in mijn digitale recepten klapper. Bedankt!! 🙂

Plaats een reactie