Rode kool met appel
Zelf rode kool met appel maken is helemaal niet ingewikkeld. Deze gestoofde rode kool is heerlijk zacht en heeft een Italiaanse tintje door het gebruik van balsamicoazijn. De kaneelstokjes, laurierblaadjes en jeneverbessen geven de groente een licht kruidige smaak. Snijd voor het lekkerste resultaat de rode kool in zo fijn mogelijke reepjes. Het garen gaat dan niet alleen sneller, maar het resultaat is ook zachter en lekkerder. Je kunt de appel, net als in dit recept er rauw en lekker knapperig door de gestoofde kool heen scheppen, maar het is ook lekker om blokjes appel in wat roomboter rondom bruin te bakken. Serveer rode kool met knapperig gebakken aardappeltjes of een zelfgemaakte romige aardappelpuree en het smaakt natuurlijk ook heerlijk met een malse gehaktbal of klassiek stoofvlees.
Is rode kool gezond?
Rode kool is erg gezond! Het zit boordevol vitamines (vitamine C & K), antioxidanten en mineralen en is ook nog eens laag in calorieën. Je kunt het stoven zoals in dit gerecht, maar ook rauw eten in een lekkere rode kool salade. Of maak er een heerlijks stamppotje van. Rode kool is super veelzijdig.
Rode kool bereiden
Je kunt rode kool op meerdere manieren bereiden:
Rauw – Rode kool kun je heel goed rauw eten in bijvoorbeeld salades. Lekker knapperig en fris. Combineer het met wortel, appel of noten of maak een frisse versie met sinaasappel.
Gestoofd – In dit recept voor rode kool met appel stoven we de kool. Met appelsap, kaneel, laurier en jeneverbessen laat je de kool een tijdje stoven, waardoor de warme smaken in de kool trekken.
Gebakken – Bak de rode kool in reepjes, samen met wat balsamico, knoflook en ui. Een smaakbommetje!
Gegrild – Wist je dat je rode kool ook heel goed op de bbq kunt bereiden? Maak een lekkere marinade en bestrijk hiermee de rode kool. Vervolgens gril je de kool in 10 minuten op de bbq.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 personen
- 3/4 rode kool
- 2 appels
- 2 el bruine basterdsuiker
- 2 el balsamicoazijn
- 3 laurierblad
- 1 tl jeneverbessen
- 2 kaneelstokjes
- 400 ml appelsap
- aardappelpuree
Lekker met
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
- Haal de buitenste bladeren van de rode kool, halveer de kool en snijd wat je nodig hebt in dunne repen. Verhit wat olijfolie in een stoofpan en voeg de fijngesneden rode kool toe. Schep 2-3 minuten om, voeg de bruine suiker en balsamico azijn toe. Schep om en bak 2-3 minuten mee.
Schenk de appelsap in de stoofpan en doe de jeneverbessen, laurierblad en kaneelstokjes erbij. Schep om en stoof de rode kool in 50-60 minuten zacht.
Snijd de appel in blokjes en schep door de rode kool. Rode kool is heel lekker met aardappelpuree en stoofvlees.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in